4_ΚΟΙΝΩΝΙΑΕΛΛΑΔΑ

Αφιέρωμα στον Αδάμ Αθουσάκη

0

Στο πλαίσιο εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Αρχείων, τα Γ.Α.Κ. – Αρχεία Ν. Κορινθίας σε συνδιοργάνωση με τον Δήμο Κορινθίων αφιερώνουν την ξεχωριστή αυτή μέρα σε έναν ξεχωριστό άνθρωπο, τον άνθρωπο που είχε και την πρωτοβουλία για την ίδρυσή τους, τον Αδάμ Αθουσάκη, προγραμματίζοντας φέτος – δέκα χρόνια ακριβώς μετά τον θάνατό του – για την Τρίτη 3 Ιουλίου και ώρα 20.00 στο Δημοτικό Θέατρο Κορίνθου «Θωμάς Θωμαΐδης» εκδήλωση (με ομιλίες και προβολή αρχειακών τεκμηρίων του Αρχείου τους) τιμής και μνήμης για τον σπουδαίο αυτό πνευματικό άνθρωπο και ενεργό (συμ)πολίτη.

Ο εορτασμός της Διεθνούς Ημέρας των Αρχείων με διοργάνωση ποικίλων εκδηλώσεων από εθνικούς και τοπικούς αρχειακούς φορείς σε παγκόσμιο επίπεδο θεσμοθετήθηκε από τον Νοέμβριο του 2007 και έπειτα όταν το Διεθνές Συμβούλιο των Αρχείων στη Βιέννη στην ετήσια γενική του συνέλευση αποφάσισε να καθιερώσει τη 9η Ιουνίου ως Διεθνή Ημέρα Αρχείων.

Ο εορτασμός αυτής της μέρας είναι μια σημαντική ευκαιρία τόσο για τα Αρχεία, τους αρχειονόμους και όλους τους επιστήμονες της πληροφόρησης

  • να αναδείξουν τη χρησιμότητα των αρχείων στην κοινωνία
  • να αυξήσουν την ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού και των φορέων λήψης αποφάσεων σχετικά με τη σπουδαιότητα των αρχείων

 

όσο και για τους πολίτες να ανακαλύψουν και να έρθουν σε επαφή με τον συναρπαστικό χώρο και κόσμο των Αρχείων, με τα μοναδικά τεκμήρια

πολιτιστικής κληρονομιάς που απόκεινται σ’ αυτά.

 

Αδάμ Αθουσάκης

Ο Αδάμ Αθουσάκης γεννήθηκε στη Βιάννο Ηρακλείου Κρήτης το 1949. Ήταν πτυχιούχος του Ιστορικού Αρχαιολογικού τμήματος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και διδάκτορας Νεότερης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Πατρών. Υπηρέτησε ως αρχαιολόγος στην Δ΄ Εφορεία Κλασικών Αρχαιοτήτων Ναυπλίου και ως φιλόλογος στη δημόσια Μέση Εκπαίδευση. Συνέβαλε στην ίδρυση των Γ.Α.Κ. – Αρχείων Ν. Κορινθίας, όπου ήταν Προϊστάμενος. Υπήρξε μέλος πολλών επιστημονικών και κοινωφελών σωματείων, Έφορος του Ιστορικού Λαογραφικού Μουσείου Κορίνθου και επί εικοσιπενταετία μέλος του Δ.Σ. του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Κορινθίων.

Ήταν συνεργάτης του American School of Classical Studies στο πρόγραμμα, Eastern Korinthia Archaeolgical Survey» του Οhio State University.

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονταν στο χώρο της Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας και ειδικότερα της τοπικής ιστορίας της Κορινθίας και της Αργολίδας. Είχε λάβει μέρος με ανακοινώσεις σε διεθνή, πανελλήνια και τοπικά συνέδρια. Άρθρα του έχουν δημοσιευθεί σε επιστημονικά περιοδικά. Αυτοτελές έργο του είναι: Η εκπαίδευση στην Αργολίδα, Κορινθία και Μεγαρίδα κατά την Καποδιστριακή Περίοδο (1828-1832), 2003.

Νέο θερμό επεισόδιο στο Επιμελητήριο Κορινθίας

Previous article

Η διαφωνία και η υπέρβαση στη σχέση Πέτρου και Παύλου

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.