1_ΚΟΡΙΝΘΙΑ4_ΚΟΙΝΩΝΙΑΑΠΟΨΕΙΣΔΗΜΟΣ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ανεμογεννήτριες στους Αγίους Θεοδώρους: Η Διχασμένη Κοινωνία του Λουτρακίου

0

Το χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο του Λουτρακίου σημάδεψαν οι τοποθετήσεις που ξεκάθαρα τάσσονται κατά της εγκατάστασης των ανεμογεννητριών στους Αγίους Θεοδώρους και τη δημιουργία ενός αιολικού πάρκου.

Σε μια περιοχή ήδη επιβαρημένη από οικολογικές προκλήσεις λόγω της παρουσίας της Motor Oil και της μονάδας αποθήκευσης και αεριοποίησης του φυσικού αερίου σε θαλάσσιο χώρο, η πρόταση για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών έχει προκαλέσει έντονη αντίδραση μεταξύ των κατοίκων.

Οι αντίπαλες απόψεις που δημοσιεύονται στα social media αναδεικνύουν μια σημαντική διαίρεση εντός της κοινότητας του δήμου. Από τη μία πλευρά, υπάρχουν οι υποστηρικτές του ανεμογεννητικού έργου, που το θεωρούν ως ένα βήμα προς την αειφόρο ενέργεια και τη μείωση των εκπομπών CO2.

Ωστόσο, υπάρχει και μια ομάδα που αντιτίθεται κατηγορηματικά στην εγκατάσταση των ανεμογεννητριών. Αυτοί πιστεύουν ότι οι ανεμογεννήτριες δεν είναι το τόσο “πράσινο” μέλλον που παρουσιάζεται, καθώς υπάρχουν ανησυχίες για την ανακύκλωση των παροπλισμένων λεπίδων ανεμογεννητριών και τον περιβαλλοντικό τους αντίκτυπο σε χλωρίδα και πανίδα.

Αξίζει να ειπωθεί πως η Wind Europe ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2021 την απαγόρευση υγειονομικής ταφής των παροπλισμένων λεπίδων ανεμογεννητριών έως το 2025 μια τακτική που ακολουθείται γιατί είναι δύσκολη και ακριβή η ανακύκλωση των λεπίδων. Για αυτό τον λόγο η σουηδικής εταιρείας Modvion έχει τραβήξει την προσοχή του δανικού κολοσσού της βιομηχανίας Vestas με τις ξύλινες ανεμογεννήτριες.

Παρά τις πολλές μελέτες και τις διαφορετικές απόψεις που έχουν εκφραστεί, η κατάσταση παραμένει δυσάρεστα διχασμένη. Η κοινωνία του Λουτρακίου βλέπει την αντίθετη γνώμη του Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά και την αποφασιστικότητα της ανάδοχης εταιρείας να προχωρήσει με τα σχέδια της.

Η ελπίδα για αντίσταση από την κοινότητα φαίνεται αβέβαιη. Ακόμα και αν υπάρξει αντίδραση, η ανάδοχη εταιρεία δεν διστάζει να ζητήσει βοήθεια από τις αρχές, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πιθανές συγκρούσεις.

Οι πολίτες που ελπίζουν στο Δημοτικό Συμβούλιο το πιο πιθανό είναι να δουν μια υψηλού επιπέδου θεατρική παράσταση η οποία θα έχει ως ανατροπή της πλοκής τον εφνιδιασμό από την “κακιά” Τερνα.

Όσο για το “δικό μας παιδί” στο Υπουργείο Περιβάλλοντος  και Ενέργειας που θα μπει μπροστά. Υπάρχει περίπτωση να εναντιωθεί στην κυβέρνηση του, στο κόμα του, να παίξει την καργιέρα του και κατεπέκταση την τσέπη του την ώρα που η γραμμή του υπουργείου λέει ότι οι ανεμογεννήτριες δεν βλάπτουν;

Τώρα σχετικά με αντιπεριφεριάρχες ή μη εκλεγμένους βουλευτές, θα σας ενημερώσουμε πως θα σας απογοητεύσουν. Και δεν θα το κάνουν κακοπροαίρετα θα το κάνουν γιατί τα χέρια τους δεν φτάνουν μέχρι εκεί.

Συνεπώς, οι πολίτες που ελπίζουν σε αλλαγές μέσω των πολιτικών θεσμών ή μέσω προσωπικών επαναστατικών πράξεων πιθανόν να αντιμετωπίσουν μια σκληρή πραγματικότητα.

Το μέλλον των Αγίων Θεοδώρων και του Λουτρακίου συνεχίζει να παραμένει αβέβαιο, καθώς οι συγκρούσεις μεταξύ των συμφερόντων της βιομηχανίας και του περιβάλλοντος εξακολουθούν να είναι έντονες και ανεπίλυτες.

Σας προσκαλούμε με πράξεις να μας διαψεύσετε

ή για να το ακριβολογούμε ελπίζουμε και ευχόμαστε α μας διαψεύσετε

 Πηγές για τις ανεμογεννητριες οι οποίες δεν είναι και τόσο το πράσινο μέλλον:

John Etherington. 2009.: The Wind Farm Scam. Stacey International
Ε.ΟΝ Νetz. 2005. Report on Wind Energy. Free pdf
Dr. V.C Mason. 2005. Wind power in West Denmark. Lessons for the U.K
The Danish Energy Agency. 2009.: Wind Turbines in Denmark. Free pdf
http://www.spiegel.de/international/germany/0,1518,472786,00.html (26 νέοι σταθμοί άνθρακα στη Γερμανία)
http://portal.tee.gr/portal/page/portal/SCIENTIFIC_WORK/EKDILOSEIS_P/EPISTHMONIKES_EVENTS/ENERGEIA_XALKIDA (Στοιχεία του ΤΕΕ για τα σχέδια ανάπτυξης αιολικών πάρκων στη χώρα μας)
http://www.greekmoney.gr/index.php?news=126 (Ένα από τα λίγα άρθρα στα ελληνικά ΜΜΕ που καταφέρονται κατά των ΑΠ)
http://www.newscientist.com/article/dn14593-wind-turbines-make-bat-lungs-explode.html (Οι νυχτερίδες πεθαίνουν από εσωτερική αιμορραγία)
http://www.telegraph.co.uk/comment/letters/7532755/The-hidden-costs-of-relying-on-wind-turbines-in-the-remotest-parts-of-the-country.html
www.epaw.org (Κίνημα πολιτών της Ευρώπης κατά των ΑΠ)
http://windfarms.wordpress.com/ (Κίνημα κατά των ΑΠ στο Οντάριο)
https://www.contentarchive.wwf.gr/images/pdfs/WWF-aiolika-arpaktika2011.pdf
https://www.kathimerini.gr/society/562290856/treis-organoseis-proeidopoioyn-gia-ta-aiolika-parka/

Η Διευθύντρια του WWF αποδομεί τις θεωρίες για τις φωτιές και τα αιολικά πάρκα και τις ανεμογεννήτριες

Ισθμός: Οι εργασίες ολοκληρώνονται… το ιστιοφόρο «Belem» με την Ολυμπιακή Φλόγα έρχεται…

Previous article

Πρόσκληση σε Εκδήλωση : Ο σχολικός εκφοβισμός στην Ευρώπη και στην Ελλάδα : Η πρόληψη και ο πολιτισμός απέναντι στην καταστολή, Σάββατο 27/4, 7 μ.μ Κόρινθος

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.