1_ΚΟΡΙΝΘΙΑ4_ΚΟΙΝΩΝΙΑΔΗΜΟΣ ΚΟΡΙΝΘΙΩΝ

Κόρινθο: Μητέρα καταγγέλει περιστατικό βίας ανηλίκων “Τον έδειραν, τον έκλεψαν, τον κατούρησαν”

0

Για πολλές εβδομάδες τον απειλούσαν, τον εκφόβιζαν, τον έκλεβαν, τον χτυπούσαν. Και μια μέρα τον πήραν μαζί τους στην Ιερατική. Εκεί τον υποχρέωσαν να βγάλει τα παπούτσια του. Του τα πήραν, τον χτύπησαν με σφαλιάρες και στο τέλος, όπως έμεινε κάτω πεσμένος στα χαλίκια, ούρησαν επάνω του. Το παιδί τρομαγμένο, μουσκεμένο από τις ακαθαρσίες τους, ειδοποίησε την μητέρα του, που έφτασε αμέσως στην πυλωτή μιας πολυκατοικίας που κρυβόταν και την περίμενε..

Αυτό είναι το τελευταίο κεφάλαιο από την αδιανόητη ιστορία ενός περιστατικού εφηβικής παραβατικότητας, που συνέβη πριν από λίγες ημέρες στην Κόρινθο και μας διηγήθηκε μία μητέρα. Απελπισμένη από όσα υπέφερε το παιδί της από μια παρέα περίπου δέκα ανηλίκων εφήβων, 15-17 ετών, Ελλήνων και αλλοδαπών, που τρομοκρατούν και «τραμπουκίζουν» συμμαθητές τους, αφού πρώτα κατήγγειλε το περιστατικό στην Αστυνομία υποβάλλοντας μηνύσεις στους δύο δράστες του συμβάντος, μίλησε στο korinthia.net.gr ζητώντας να δημοσιοποιηθεί το γεγονός, για να προχωρήσουν σε μηνύσεις και οι άλλοι γονείς, που τα παιδιά τους πέφτουν θύματα της συμμορίας. Γιατί δεν είναι μόνο το δικό της παιδί που ζει αυτό τον εφιάλτη:

«Είναι ο μόνος τρόπος για να σταματήσει η βία κατά των παιδιών μας» μάς λέει η κυρία ΑΒ (τα στοιχεία της είναι φυσικά στην διάθεσή μας)

Η ίδια δεν είχε γνώση όσων περνούσε ο 15χρονος γιος της για αρκετό καιρό. Ξετυλίγοντας το κουβάρι όσων έμαθε μετά το περιστατικό έμαθε πως το παιδί είχε πέσει κι άλλες φορές, θύμα της συμμορίας. «Όλα ξεκίνησαν πριν από τα Χριστούγεννα. Το παιδί στην αρχή έκανε παρέα μαζί τους, αλλά στην συνέχεια ήθελε να ξεκόψει, γιατί του ζητούσαν να συμμετέχει στο bulling που έκαναν και στις άλλες πράξεις. Δεν τον άφηναν ήσυχο, εμφανίζονταν έξω από το σχολείο και τον απειλούσαν. Του είχαν κλέψει το κινητό 2 φορές, του είχαν κλέψει χρήματα, πάνω από 500€ σε διάστημα 5 μηνών, του είχαν πάρει τα ρούχα του, κάτι ακριβά φούτερ, μπλούζες, παντελόνια, παπούτσια, αλλά μου έλεγε ψέματα. Άλλες φορές πως το έχασε, άλλες φορές πως το ξέχασε, άλλες πως δεν θυμόταν που τα χάλασε…», διηγείται η μητέρα.

«Εκείνη την ημέρα μετά το σχολείο δεν ήρθε σπίτι. Τον έπαιρνα τηλέφωνο συνεχώς και έλεγε ότι «έρχεται», «σε 10 λεπτά θα είναι σπίτι» αλλά δεν ερχόταν, τελικά μια ώρα μετά το σχόλασμα του σχολείου με πήρε ο ίδιος τηλέφωνο έλα πάρε με είμαι στην Ιερατική. Πήγα και το βρήκα σε κακό χάλι. Ήταν χτυπημένος και μούσκεμα στη μπλούζα και στο παντελόνι. Μου είπε ότι τον είχαν κατουρήσει…».

Μαζί με το παιδί πήγαν αμέσως στο Αστυνομικό Τμήμα Κορίνθου, όπου έκαναν καταγγελία στους δύο ανήλικους, οι οποίοι προσήχθησαν το ίδιο βράδυ. Πρόκειται για έναν 15χρονο Αλβανό κι έναν 17χρονο Έλληνα (κοντά στην ενηλικίωση), οι οποίοι είναι γνωστοί στην Ασφάλεια Κορίνθου: «μου είπαν στην Αστυνομία ότι τα ονόματα είναι γνωστά και πως έχουν φάκελο και οι δύο, μπαινοβγαίνουν συχνά στην Ασφάλεια. Μάλιστα το ένα από αυτά εμπλέκετε και στο περιστατικό με την  ανήλικη, που έλαβε πέρυσι χώρα στο 1ο γυμνάσιο της πόλης μας και ήδη εκκρεμεί η εκδίκαση της μήνυσης που έχει υποβληθεί για το συμβάν αυτό. Παραδέχτηκαν ό,τι έκαναν και έφεραν και τα παπούτσια του παιδιού, για την ακρίβεια τα έφερε ένας τρίτος, που είναι κι αυτός μέλος της συμμορίας, από γνωστή, οικογένεια της Κορίνθου».

Στο Αστυνομικό Τμήμα ήρθε μόνο η μία από τις δύο μητέρες των ανηλίκων, μία γυναίκα αλβανικής καταγωγής, που ζει μόνη της (ο πατέρας τους έχει εγκαταλείψει) και ο μεγαλύτερος γιος της είναι ήδη στην φυλακή: «Η γυναίκα είναι αξιολύπητη. Προσπαθεί μόνη της, δουλεύοντας από το πρωί μέχρι το βράδυ για να έχουν ψωμί να φάνε και ο γιος της την κυνηγάει με το μαχαίρι μέσα στο σπίτι».

 

Οι δύο ανήλικοι κρατήθηκαν για τέσσερις μέρες και τελικά με προφορική εντολή εισαγγελέα αφέθηκαν ελεύθεροι…

Τα προβλήματα για το παιδί, όμως, δεν σταμάτησαν εκεί. Λίγες μέρες αργότερα, μια παρέα από τέσσερα παιδιά βρέθηκαν έξω από το σχολείο του, με ρόπαλα στα χέρια. Ευτυχώς, η μητέρα ήταν παρούσα η ίδια στο σχόλασμα του παιδιού της από το σχολείο και σταμάτησε μια διερχόμενη ομάδα Δίας, η οποία κάλεσε περιπολικό και προσήγαγε τους -κατά τη μητέρα-  επίδοξους τιμωρούς του γιου της.

Πλέον, η καθημερινότητα του παιδιού έχει αλλάξει και το ίδιο φοβάται και την σκιά του. Φοβάται να πάει οπουδήποτε μόνο του και ακόμα δεν έχει συνέλθει πλήρως από όσα του συνέβησαν.

Το Korinthia.net.gr ζήτησε επιβεβαίωση και επιπλέον πληροφορίες από την Αστυνομία, η οποία μέσω του Γραφείου Τύπου, προφορικώς παραδέχτηκε και επιβεβαίωσε τα γεγονότα του συγκεκριμένου περιστατικού. Παραδέχτηκε επίσης πως υπάρχουν και άλλα περιστατικά, τα οποία δεν δημοσιοποιούνται με δελτία Τύπου όπως οι άλλες παράνομες πράξεις, για λόγους προστασίας των ανηλίκων.

Επίσης, μιλώντας ανεπίσημα με αστυνομικούς επιβεβαιώσαμε ότι στην Κόρινθο τα περιστατικά της εφηβικής παραβατικότητας είναι πολλά και σχεδόν καθημερινά. Η Αστυνομία θέλει να παρέμβει, όμως, το πρόβλημα είναι η άρνηση των γονιών, τα παιδιά των οποίων πέφτουν θύμα εκφοβισμού, να προχωρήσουν σε μηνύσεις. Και χωρίς μηνύσεις δεν μπορούν να γίνουν πολλά πράγματα.

Στο πλαίσιο αυτής της κατάστασης όλοι οι εμπλεκόμενοι (οι γονείς του παιδιού, το σχολείο, η αστυνομία) και θιγόμενοι έχουν έρθει σε επαφή και με άλλους γονείς, τα παιδιά των οποίων έχουν πέσει θύμα εκφοβισμού και τραμπουκισμού, με την έκκληση να υποβάλλουν μηνύσεις.

Όπως μάθαμε, στις περισσότερες περιπτώσεις οι γονείς, όπως και συνέβαινε και στη μητέρα που μας μίλησε, δεν γνωρίζουν τι πραγματικά συμβαίνει στη ζωή του παιδιού τους. Βλέπουν ότι «λείπουν» ρούχα από το σπίτι τους, αλλά τα παιδιά δεν τους λένε την αλήθεια και δικαιολογούνται με ψέματα, από φόβο να πουν τι πραγματικά συμβαίνει.  Οι γονείς βλέπουν ότι «λείπουν» χρήματα από το σπίτι και το παιδί τους, αλλά δεν φαντάζονται ότι μια συμμορία «τραμπουκίζει» το παιδί και του τα παίρνει. Μικρά πράγματα στην καθημερινότητα, που παραβλέπει εύκολα κάποιος, αλλά όταν μαζεύονται και εξετάζονται υπό το πρίσμα της δράσης της συμμορίας έχουν νόημα.

Ο μόνος τρόπος να τελειώσει το πρόβλημα αυτό είναι να μιλήσουν οι γονείς με τα παιδιά πραγματικά. Να σταματήσουν τα ψέματα των παιδιών και να αναλάβουν νομική δράση οι γονείς. Παράκληση μεγάλη της μητέρας που μας μίλησε είναι να υποβάλουν μηνύσεις όλοι οι γονείς τα παιδιά των οποίων πέφτουν θύματα της βίας της συμμορίας. Γιατί, όπως λέει, «μόνο με ένα ισχυρό κοινό μέτωπο μπορεί να «σπάσει το απόστημα» της παραβατικότητας, που οργιάζει στην πόλη μας».

Λεωφορείο από Κόρινθο για τη συναυλία της Μπέττυ Χαρλαύτη στο Μουσικό Θέατρο “Μαρία Κάλλας”

Previous article

Ο ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΟΣ  ΣΥΛΛΟΓΟΣ  «ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ» ΤΙΜΗΣΕ ΤΟΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗ Ν. ΔΟΥΛΑΒΕΡΑ

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.