ΥΓΕΙΑ

Απόλυτα επιτυχημένη μεταμόσχευση νεφρού από χοίρο σε άνθρωπο

0

Εξιτήριο από το νοσοκομείο πήρε ο πρώτος ζώντας ασθενής στον οποίο μεταμοσχεύτηκε νεφρό ενός γενετικά τροποποιημένου χοίρου.

Πρόκειται για μια επέμβαση – ορόσημο στην ιστορία των μεταμοσχεύσεων, η οποία χαιρετίστηκε με ενθουσιασμό από την επιστημονική κοινότητα, καθώς συνιστά την πρώτη επιτυχημένη διαδικασία μετά από αρκετές άκαρπες απόπειρες στο παρελθόν.

Ο 62χρονος Rick Slayman, ασθενής με νεφρική νόσο τελικού σταδίου επέστρεψε χθες, Τετάρτη, στο σπίτι του, δύο εβδομάδες μετά την επέμβαση στην οποία υπεβλήθη στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης (MGH).

Ο ίδιος μίλησε για μια από “τις πιο ευτυχισμένες στιγμές” της ζωής του, λέγοντας: “Είμαι ενθουσιασμένος που θα ξαναπεράσω χρόνο με την οικογένεια, τους φίλους και τους αγαπημένους μου, απαλλαγμένος από το βάρος της αιμοκάθαρσης που επηρέαζε την ποιότητα ζωής μου για πολλά χρόνια”.

Τόνισε επίσης πως ελπίζει ότι η περίπτωση του θα δώσει “ελπίδα στους χιλιάδες ανθρώπους που χρειάζονται μεταμόσχευση για να επιβιώσουν”.

Το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης τόνισε σε ανακοίνωση του πως, για την επιτυχία της διαδικασίας, “άντλησε στοιχεία από την ιστορία του”,  καθώς ήταν πίσω από την πρώτη επιτυχημένη μεταμόσχευση ανθρώπινου οργάνου στον κόσμο – ενός νεφρού – το 1954. Επίσης, εξήρε την έρευνα που διεξήγαγε με την eGenesis για την ξενομεταμόσχευση (μεταμοσχεύσεις οργάνων μεταξύ ειδών) τα τελευταία πέντε χρόνια.

Η επέμβαση πήρε το πράσινο φως από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων και πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο ενός πρωτοκόλλου γνωστού ως “compassionate use”, το οποίο παρέχει τη δυνατότητα πρόσβασης σε πειραματικές θεραπείες σε ασθένειες που βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο ιδιαίτερα απειλητικών ασθενειών.
Η ομάδα που βρίσκεται πίσω από τη μεταμόσχευση την χαιρέτισε ως ένα ιστορικό βήμα που θα μπορούσε να δώσει λύση στην παγκόσμια έλλειψη οργάνων.

“Η προσφορά οργάνων που προκύπτει από την τεχνολογική πρόοδο μπορεί να είναι η απάντηση ώστε να επιτευχθεί επιτέλους η ισότητα στην υγεία και να προσφερθεί η καλύτερη λύση για τη νεφρική ανεπάρκεια”, δήλωσε ο Winfred Williams, γιατρός του κ. Slayman στο MGH.

Σύμφωνα με στοιχεία του αμερικανικού μη κερδοσκοπικού οργανισμού United Network for Organ Sharing, περισσότεροι από 100.000 Αμερικανοί χρειάζονται κάθε χρόνο κάποιο μόσχευμα οργάνου. Την ίδια στιγμή, ο αριθμός των δοτών το 2023 ήταν λιγότεροι από 23.500.

Πηγή: BBC News

Μέχρι 30 Απριλίου η καύση κλαδεμάτων μετά “πέφτει” πρόστιμο

Previous article

Ανοιγμα των εγγραφών στις αγωνιστικές διαδρομές του 7ου Ημιμαραθώνιου Αγώνα Δρόμου με την ονομασία «Stymphalia Lake Run 2024»

Next article

More in ΥΓΕΙΑ

You may also like

Comments

Leave a reply