4_ΚΟΙΝΩΝΙΑΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Κο.Πρ.Α.Π: ‘Έκκληση για εθελοντές απευθύνει ο Φιλοζωικός Σύλλογος Κορινθίας

0

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων, το sfedona.gr επικοινώνησε με την Πρόεδρο της Κο.Πρ.Α.Π («Κορινθία Προστασία Αστικής Πανίδας») κα Αρετή Βασιλειάδου για να μας μιλήσει για την κατάσταση που επικρατεί στην Κορινθία σχετικά με τα αδέσποτα.

«Ένα βαρέλι δίχως πάτο» έτσι παρομοίασε την κατάσταση η κα Βασιλειάδου, η οποία μετρά πάνω από 7 χρόνια ως ενεργή εθελόντρια αδέσποτων. «Ειδικά μετά τον Κορωνοϊό τα πράγματα είναι χειρότερα. Έχουμε τριπλασιασμό καταγγελιών για κακοποιήσεις ζώων που βεβαίως αποτυπώνουν ένα μικρό μέρος του προβλήματος, καθώς πολλά περιστατικά δεν τα γνωρίζουμε γιατί οι πολίτες κάνουν τα στραβά μάτια για διάφορους λόγους…»

Μόλις χθες κοινοποιήθηκε από την Πρόεδρο Εξαμιλίων κα Ντίνα Μαλανδρένη στα social, το τραγικό περιστατικό με την Χιόνια, μια φιλική σκυλίτσα που πρόσφατα έγινε μανούλα και κακοποιήθηκε στον καταυλισμό Εξαμιλίων. Κάποιος την πυροβόλησε εξ επαφής στο πόδι γιατί είπαν ότι «η σκύλα δαγκώνει». Η Κο.Πρ.Α.Π ανέλαβε την ιατρική φροντίδα της Χιόνα και αναζητά ανθρώπους που θέλουν να υιοθετήσουν τα δύο [τόσα έμειναν από τα οχτώ] κουτάβια της.

10410 – Τηλεφωνική γραμμή καταγγελιών για κακοποιήσεις ζώων.
Οι πολίτες μπορούν να καλούν στον συγκεκριμένο αριθμό, καθημερινά από 07:00 έως 23:00 και να επικοινωνούν άμεσα με το Τμήμα Προστασίας Ζώων της Διεύθυνσης Γενικής Αστυνόμευσης του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ.

Κανονικά η ερώτηση θα έπρεπε να ήταν αν οι φιλοζωικές βοηθούν τους Δήμους, ως υπεύθυνους για τα αδέσποτα σύμφωνα με το νόμο, δυστυχώς όμως γνωρίζοντας την κατάσταση, θα ρωτήσω αν λαμβάνετε εσείς -ως Φιλοζωική- βοήθεια από τους Δήμους. 

Γεγονός είναι ότι οι Δήμοι υποχρεούνται να διαθέτουν ολοκληρωμένο επιχειρησιακό πρόγραμμα διαχείρισης των αδέσποτων ζώων σύμφωνα με τη νομοθεσία. Στους Δήμους της Κορινθίας αυτό ακόμα δεν έχει γίνει πράξη έτσι το φορτίο πέφτει στην πλάτη των Φιλοζωικών και των εθελοντών. Κάνουμε τη δουλειά δηλαδή που θα έπρεπε να κάνει ο Δήμος, αφιερώνοντας τον ελεύθερο χρόνο και όλη την αγάπη μας στην προσπάθεια να βοηθήσουμε και να σώσουμε όσα περισσότερα αδέσποτα μπορούμε. Τα τελευταία χρόνια ο Δήμος Λουτρακίου-Περαχώρας-Αγίων Θεοδώρων, ο δήμος Σικυωνίων και ο δήμος Κορινθίων τρέχουν κατά διαστήματα προγράμματα εμβολιασμού και στειρώσεων (για σκύλους και γάτες) όμως τα νούμερα είναι μικρά και δεν μπορούν να καλύψουν τις πραγματικές ανάγκες. Επιπλέον οι Δήμοι δεν έχουν προσωπικό να διαθέσουν για τα αδέσποτα. Αυτό πρέπει να αλλάξει και να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι ο πολιτισμός μας κρίνετε και από τη στάση μας απέναντι στα αδέσποτα, τα οποία, καλώς ή κακώς, αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο του αστικού μας τοπίου.

Έχουμε δημοτικό καταφύγιο σκύλων; Δημοτικό κτηνιατρείο; 

Για την ώρα στην Κορινθία έχουμε μόνο άτυπα καταφύγια και συνεργασία με ιδιωτικά κτηνιατρεία που βοηθούν τα αδέσποτα. Ευχή μας είναι να υλοποιηθούν αλλά με την προϋπόθεση να λειτουργούν σωστά και με εκπαιδευμένο προσωπικό και να μην δούμε εικόνες ντροπής και εγκατάλειψης όπως έχουμε δει σε άλλες πόλεις.

 

Πως τα βγάζει πέρα η  Κο.Πρ.Α.Π. ;

Σίγουρα όχι εύκολα. Ουσιαστικά πρόκειται για μια ομάδα ανθρώπων, που προσπαθούν με ίδιες δυνάμεις και καμία βοήθεια (υλική ή ηθική), για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, αλλά και σε ότι έχει σχέση με το περιβάλλον και την προστασία του. Ο σύλλογός μας, είναι μέλος της Π.Φ.Π.Ο και της Π.Σ.Ε.Ζ.Σ. Λειτουργεί αποκλειστικά σε εθελοντική βάση και δεν λαμβάνει οικονομική βοήθεια από κανέναν φορέα η αρχή. Τα έσοδά μας προέρχονται από τις συνδρομές των μελών μας, από χορηγίες, από τα bazzars και προϊόντα που φέρουν το λογότυπο μας (μπλούζες, κούπες, τσάντες, ημερολόγια κ.α.)

Οι προθέσεις του συλλόγου είναι, όσο πλαισιώνεται από νέα μέλη, να ασχοληθεί και με τα άλλα ζώα που αποτελούν την πανίδα, καθώς και με το περιβάλλον. Κάνουμε έκκληση για εθελοντές. Χρειαζόμαστε οπωσδήποτε κι άλλους ανθρώπους στην ομάδα μας.  Ο καθένας μας πρέπει να βοηθάει όπως μπορεί.

 

Ποια είναι η μεγάλη σας πρόκληση;

Η μεγάλη πρόκληση, είναι προσπάθεια αλλαγής της νοοτροπίας η οποία κυριαρχεί, σε σχέση με την αντιμετώπιση των ζώων. Aυτό, θέλουμε να προσπαθήσουμε να το πετύχουμε.
Δεσμευόμαστε, όχι ότι θα τα καταφέρουμε, αλλά ότι θα κάνουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να πετύχουμε τους στόχους μας ως σύλλογος.

Για περισσότερες πληροφορίες για το έργο και τις δράσεις της Κο.Πρ.Α.Π. μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα τους  https://coprap.gr/
ή να στείλετε email στην ηλεκτρονική διεύθυνση «info@coprap.gr»

Τι θα δούμε φέτος το καλοκαίρι στην Επίδαυρο;

Previous article

Εγκρίθηκαν το ΓΠΣ Ξυλοκάστρου και το ΣΧΟΟΑΠ Ευρωστίνης

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.