1_ΚΟΡΙΝΘΙΑ4_ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Καθαριότητα : το «αγκάθι» της Δημοτικής Αρχής Πνευματικού

0

Βασίλης Νανόπουλος: Χωλαίνει η υπηρεσία καθαριότητας του δήμου Κορινθίων, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των εργαζομένων

Με πολλά άρθρα το sfedona.gr θίγει κατά καιρούς το τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο Δήμος Κορινθίων. Άπλυτοι κάδοι με πεταμένα γύρω σκουπίδια , βρώμικοι δρόμοι και πάρκα , χαλασμένες τσάπες για την συγκομιδή κλαδιών και μπαζών  , παρατημένα νεκροταφεία , … Αυτά και άλλα πολλά προβλήματα στον τομέα της καθαριότητας του δήμου συντελούν στην διαμόρφωση απόλυτα αρνητικής άποψης  και απογοήτευσης που έχουν οι Κορίνθιοι/ες για τις υπηρεσίες καθαριότητας που προσφέρει ο δήμος Κορινθίων. Και φυσικά οι εργαζόμενοι είναι οι μόνοι που δεν ευθύνονται  καθώς η αρμόδια Υπηρεσία τα μέσα που διαθέτει σε έμψυχο και άψυχο υλικό είναι για κλάματα. Επιπλέον δεν υλοποιείται κανένα πρόγραμμα επιμόρφωσης στους υπαλλήλους ή ακόμα στερούνται στοιχειώδη ενημέρωση για το έργο τους. Πράγμα που αποτελεί απορίας άξιο καθώς ο δήμαρχος Κορινθίων σε κάθε ευκαιρία τονίζει πως είμαστε ένας δήμος εύρωστος , που χάρη των χρημάτων μας μπορούμε να υλοποιήσουμε εύκολα και γρήγορα μικρά και μεγάλα έργα για την πόλη μας. Γιατί λοιπόν στον τομέα της καθαριότητας , που η δυσαρέσκεια του κόσμου αποδεικνύει τις τραγικές ελλείψεις της , δεν υπάρχει καμία μέριμνα ; Για το λόγο αυτό η πρωτοβουλία του Βασίλη Νανόπουλου να επισκεφθεί την Υπηρεσία Καθαριότητας και τον αντιδήμαρχο Χρήστο Μελέτη με σκοπό πρωτίστως να ενημερωθεί , να ελέγξει και κατά συνέπεια να προτείνει λύσεις , είναι σημαντική. Ελπίζουμε βεβαίως να υπάρξει και συνέχεια ώστε να δούμε και εμείς οι δημότες κάποιο αλλαγή στην καθαριότητα της πόλης μας , και να μην περιοριστεί ως τυπική επίσκεψη λόγω εκλογών .
Διαβάστε τι αναφέρει ο Βασίλης Νανόπουλος μετά την επίσκεψή του στην Υπηρεσία καθαριότητας του δήμου Κορινθίων :

Κατά την επίσκεψη της 19ης Ιουνίου στον τομέα καθαριότητας του δήμου Κορινθίων και μετά τις συζητήσεις που είχα με τον αρμόδιοαντιδήμαρχο Χρήστο Μελέτη, αλλά και εργαζομένους του δήμου εντοπίστηκαν πολλά προβλήματα στον ζήτημα της αποκομιδής των απορριμμάτων που χρειάζονται άμεση επίλυση.   Ενδεικτικά αναφέρονται:
  1. Η αναγκαιότητα επισκευής πολλών κάδων απορριμμάτων και η αγορά νέων,που θα χρησιμοποιηθούν στην κομποστοποίηση.
  2. Οι μπλε κλάδοι για ανακύκλωση που αγοράστηκαν πρόσφατα, δεν έχουν ποδομοχλούς (!) και δεν θα εξυπηρετούν τους δημότες.
  3. Οι κάδοι έχουν να πλυθούν πολλά χρόνια,γιατί τα δυο οχήματα που υπάρχουν για το σκοπό αυτό είναι σε αδράνεια.
  4. Δεν υπάρχουν στοιχεία γύρω από το πόσοι τόνοι σκουπίδια συλλέγονται κάθε χρόνο. Ο κ. Μελέτης υποσχέθηκε να προχωρήσει σε ενδεικτική μέτρηση για 1-2 εβδομάδες,ώστε να υπάρξει αναγωγή σε ετήσια βάση. Είναι προφανές ότι χωρίς ακριβή στοιχεία δεν θα μπορεί να γίνει κανένας προγραμματισμός.
  5. Το σύστημα GPS για τη διαχείριση των οχημάτων δεν λειτουργείσωστά.
  6. Δεν υπάρχει φύλακας στο εργοτάξιο, ούτεφύλαξη με κάμερεςασφαλείας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια των εγκαταστάσεων και της περιουσίας του δήμου.
  7. Οι εργαζόμενοι δεν έχουν τον κατάλληλο εξοπλισμό, ούτε μέσα ατομικής προστασίας για να κάνουν γρήγορα άνετα και –κυρίως- με ασφάλεια τη δουλειά τους. Ενδεικτικά αναφέρω τους οδοκαθαριστές που δεν έχουν καρότσια. Ζήτημα επίσης δημιουργεί η απουσία πλαισίου περιγραφής εργασίας και η απουσία κατάλληλης εκπαίδευσης.
  8. Η σύμβαση με το ΚΔΑΥ Τρίποληςπροβλέπει επιστροφή υπολοίπου 30% άσχετα με την ποιότητα της ποσότητας που αποστέλλεται εκεί. Αυτό είναι τουλάχιστον περίεργο.
  9. Δεν υπάρχει πρόβλεψη για μόνιμη θέση μηχανικού περιβάλλοντος που θα μπορούσε με την γνώση του να βελτιώσει την κατάσταση.
  10. Δεν υπάρχει σχέδιο διαλογής στην πηγή, ενημέρωση των δημοτών για την μείωση των αποβλήτων και τον διαχωρισμό τους στο σπίτι ή την επιχείρηση. Μόνο με τη διαλογή στην πηγή μπορούμε να περιορίσουμε τις ποσότητες που θα δίνονται για κεντρική διαχείριση και κατά συνέπεια να μειώσουμε το κόστος στα δημοτικάτέλη και τις επιπλώσεις στο περιβάλλον.
  Το πρόσφατο πετυχημένο παράδειγμα της εθνικής προσπάθειας για τη μείωση της πλαστικής σακούλας που κατάφερε να μειώσει κατά 50% το είδος αυτό, σύμφωνα με στοιχεία της greenpeace πρέπει να είναι παράδειγμα προς μίμηση. Δεν πρέπει να δώσουμε σε κεντρική διαχείριση-όταν υλοποιηθεί- ούτε ένα κιλόσκουπίδια παραπάνω από εκείνο που προβλέπει η ρήτρα ελάχιστης εγγυημένης ποσότητας και πρέπει να κινηθεί ο δήμος άμεσα και να εφαρμόσει το πρόγραμμα τοπικής διαχείρισης που ομόφωνα ψηφίστηκε στο δημοτικό συμβούλιο πριν από  πολύ καιρό.   Βασίλης Νανόπουλος Επικεφαλής του συνδυασμού Συμμαχία Πολιτών και της μείζονος μειοψηφίας του δήμου  Κορινθίων

Καλοκαίρι 2018 | Πολιτιστικές εκδηλώσεις στο Λέχαιο

Previous article

Οικονομική ενίσχυση ανέργων και εργαζομένων σε επίσχεση εργασίας και στην Κορινθία

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.