Έξι άτομα έχασαν τη ζωή τους από ισχυρή έκρηξη που σημειώθηκε το πρωί της 3ης Απριλίου 2003 σε εργοστάσιο της Κορίνθου. Τρία άτομα τραυματίστηκαν, εκ των οποίων ο ένας σοβαρά χωρίς όμως να υπάρχει κίνδυνος για τη ζωή του.
Την Πέμπτη, 3 Απριλίου 2003, η πόλη της Κορίνθου συγκλονίστηκε από μια τραγική έκρηξη σε εργοστάσιο της περιοχής. Πρόκειται για το εργοστάσιο σωληνουργείας που βρισκόταν στο 4ο χιλιόμετρο της παλαιάς εθνικής οδού Κορίνθου – Πατρών. Aπό την έκρηξη κατέρρευσε μέρος του τμήματος βαφής του εργοστασίου.
Η έκρηξη αυτή προκάλεσε ανείπωτη θλίψη και καταστροφή στην τοπική κοινότητα, αφήνοντας πίσω της τρία άτομα με βαθιά τραύματα και έξι νεκρούς.
Το τραγικό περιστατικό συνέβη περίπου στις 10.30 το πρωί, ενώ οι εργαζόμενοι είχαν ξεκινήσει την καθημερινή τους εργασία και οι πρώτες εικόνες από το σημείο της έκρηξης ήταν συγκλονιστικές.
Νεκροί είναι οι:
- Σωτήρης Βορινιώτης του Θεοδώρου 56 ετών κάτοικος Ζευγολατιού
- Παύλος Γιάννου του Ιωάννη 45 ετών κάτοικος Κορίνθου
- Κωνσταντίνος Σπυρίδου του Ιωάννη 32 ετών κάτοικος Κιάτου
- Ευάγγελος Πουλής του Πέτρου, 42 ετών κάτοικος Κορίνθου
- Χρήστος Κυριλής 42 ετών κάτοικος Κορίνθου
- Κωνσταντίνος Αθανασίου 40 ετών κάτοικος Λεχαίου
Τραυματίστηκαν ελαφρά οι:
- Δημήτριος Μανάβης του Παναγιώτη 31 ετών κάτοικος Βραχατίου
- Θεόδωρος Γιάννου 39 ετών κάτοικος Κορίνθου
- Σταύρος Σταθόπουλος 47 ετών κάτοικος Λεχαίου
«Έλλειψη» μέτρων ασφάλειας είχε διαπιστώσει το ΣΕΠΕ
Από τα στοιχεία που διαθέτει η ΓΣΕΕ προέκυψε πως πριν από ένα μήνα η συγκεκριμένη επιχείρηση είχε ελεγχθεί από την Επιθεώρηση Εργασίας και είχε γίνει αρνητική έκθεση για «έλλειψη» μέτρων υγιεινής και ασφάλειας.
Με εντολή του τότε υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρη Ρέππα αναχώρησε για την Κόρινθο κλιμάκιο ειδικών Επιθεωρητών Εργασίας με επικεφαλής τον ειδικό γραμματέα του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) Χρόνη Πολυχρονίου, προκειμένου να ελεγχθούν οι συνθήκες και τα αίτια του εργατικού δυστυχήματος.
Αθωώση της ΣΩΛΗΝΟΥΡΓΙΑ Α.Ε.
Το Νοέμβριο του 2007 μείναμε άφωνοι από την απόφαση του δικαστηρίου να αθωώσει τη ΣΩΛΗΝΟΥΡΓΙΑ Α.Ε. και να μην αποδώσει καμμία ευθύνη στην εταιρεία για το πολύνεκρο «ατύχημα» του 2003.
Υπενθυμίζεται ότι μετά τη δικαστική έρευνα για το τραγικό δυστύχημα, οι παραλείψεις των αρμοδίων χαρακτηρίστηκαν ως πλημμελήματα και όχι κακουργήματα και παραπέμφθηκαν να δικαστούν οι: Αθαν. Μητρόπουλος (ιδρυτής και πρόεδρος του Δ.Σ.), Κων. Μητρόπουλος (διευθύνων σύμβουλος), Αντ. Περγαλιώτης (υπεύθυνος διευθυντής του εργοστασίου), Κων. Μανιάτης (προϊστάμενος παραγωγής), Χρ. Σιαμμάς (εργοδηγός βάρδιας), Παν. Λιούσκος (υπεύθυνος ηλεκτρολογικής συντήρησης) και Κων. Παπαχριστόπουλος (υπεύθυνος μηχανικός συντήρησης και τεχνικός ασφαλείας).
Τα επτά στελέχη των Σωληνουργείων Κορίνθου που συνελήφθησαν ως υπεύθυνοι για την έκρηξη στο εργοστάσιο και αντιμετώπισαν κατηγορίες σε βαθμό πλημμελήματος… Τελικά κρίθηκαν αθώοι και οι επτά.
Σε μια δίκη όπου ήταν αισθητή η απουσία των ΜΜΕ, της κοινωνίας της ίδιας, με πρώτους τους ίδιους τους εργαζόμενους –τους απολυμένους καλύτερα– της εταιρείας, οι δικαστές εξάντλησαν όλη τους την επιείκεια στον όμιλο Στασινόπουλου.
Μπορεί ένα τραγικό γεγονός που συγκλόνισε πριν 21 χρόνια όλη την Κορινθία και το πανελλήνιο στο οποίο έχασαν τη ζωή τους 6 άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι 3 να έμεινε ατιμώρητο όμως
η Κορινθία δεν θα ξεχάσει ποτέ τη φονική έκρηξη στη Σωληνουργεία Κορίνθου
Πηγές:
- Αρχείο sfedona.gr
- in.gr
- tanea.gr
- nikosvafiadis.files.wordpress.com
Comments