2_ΕΛΛΑΔΑ4_ΚΟΙΝΩΝΙΑ6_ΙΣΤΟΡΙΑΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

22 Μαρτίου του 2020: Τέσσερα χρόνια από το πρώτο lockdown

0

Ο κορωνοϊός μπήκε για τα καλά στη ζωή μας στις αρχές του 2020. Η Ιταλία χτυπήθηκε πρώτη στην Ευρώπη έχοντας από την αρχή θύματα. Στις 26 Φεβρουαρίου μια γυναίκα που ταξίδεψε εκεί, έγινε το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα. Από εκεί και πέρα, οι περιορισμοί ήταν θέμα χρόνου.

Μετά την απαγόρευση εκδηλώσεων, αποφασίστηκε εντός του Μαρτίου, το κλείσιμο όλων των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων αλλά και σταδιακά των καταστημάτων εστίασης και των εμπορικών καταστημάτων. Στις 16 Μαρτίου έγινε η πρώτη καθημερινή ενημέρωση για την πορεία του ιού στη χώρα μας.

Στις 22 Μαρτίου, ήρθε και το διάγγελμά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη που ανακοίνωσε την απαγόρευση των άσκοπων μετακινήσεων, με περιορισμούς σε όσους ήθελαν να μετακινηθούν από τις 6 το πρωί της επόμενης ημέρας. Πλέον, οι πολίτες μπορούσαν να πηγαίνουν μόνο προς την εργασία τους, για προμήθειες τροφίμων ή φαρμάκων, σε κάποιο άτομο που χρειάζεται φροντίδα, για έξοδο με το κατοικίδιο ή για ατομική άθληση.

Το πρόστιμο για τους παραβάτες έφτανε τα 150 ευρώ, ενώ όλοι θα έπρεπε να έχουν μαζί τους έγγραφο μετακίνησης ή βεβαίωση εργοδότη και ταυτότητα ή διαβατήριο. Το πρώτο lockdown ήταν γεγονός. Στις 4 Απριλίου, αποφασίστηκε η παράταση των μέτρων, με το ίδιο να συμβαίνει και στις 23 του ίδιου μήνα. Το πρώτο lockdown, το «ορθόδοξο» όπως το αποκαλούν πλέον πολλοί χρήστες των social media, έληξε στις 4 Μαΐου, κρατώντας 7 περίπου εβδομάδες.

Αργότερα επιβλήθηκαν και άλλα lockdown το καθένα με διαφορετικούς περιορισμούς. Ο κορωνοϊός υπάρχει ακόμα στη ζωή μας με αρκετούς συμπολίτες μας να χάνουν τη ζωή τους κάθε μήνα, ωστόσο ο ΠΟΥ τον Μάιο του 2023 ανακοίνωσε πως ο Covid-19 δεν ήταν πλέον μια κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, κηρύσσοντας ουσιαστικά το τέλος της πανδημίας που μας ταλαιπώρησε για αρκετό καιρό.

Η Δώρα Αυγέρη στην Κόρινθο – Πρόγραμμα συναντήσεων

Previous article

Διώρυγα Κορίνθου: Διαθέσιμη για τη ναυσιπλοΐα από τον Μάιο

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.