ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Βαρκάδα στην λίμνη της Στυμφαλίας …

0
  Εκδρομή στην όμορφη  Στυμφαλία. Βαρκάδα στην μυθική λίμνη και μια ενδιαφέρουσα συνάντηση και κουβέντα με τον ξυλουργό/ επιπλοποιό  Σπύρο Κόλλια. Θα μας δώσει πληροφορίες για τον ιδιαίτερο τρόπο κατασκευής της παραδοσιακής βάρκας στην Στυμφαλία και θα μας αποκαλύψει κόλπα για να μην βρεθούμε μέσα στο νερό.   «Θα σας Μιλήσω για την Κατασκευή της Βάρκας αλλά και χρήσης.   Ξεκινάμε με το θέμα κατασκευής …   Όλες οι παραδοσιακές βάρκες εδώ στην Στυμφαλία κατασκευάζονται από ανέκαθεν , ο σκελετός της, από το ξύλο του κέδρου άγριο ξύλο που βρίσκετε στο Βουνό Ζήρεια  και στα γύρο βουνά της περιοχής και γύρω γύρω από το σκελετό τοποθετούμε της σανίδες από πεύκο . Εδώ υπάρχει μεγάλη σημασία ότι τα καρφιά στον πεύκο καρφώνουν εύκολα ενώ στον κέδρο δύσκολα και ο κέδρος δεν αφήνει τα καρφιά να ξεκαρφώσουν οπότε η βάρκα είναι γερή εάν κάποιος κατασκευάσει μια βάρκα π.χ όλοι από πεύκο όταν θα πάει μέσα στην λίμνη και κάτσει ώρες η βάρκα θα ξεκινήσει να βάζει νερά , μετά ο κέδρος δεν αφήνει να σαπίσουν τα ξύλα με ένα σκελετό βάρκας. Οι παλιοί περνούσαν και 30 χρόνια , έστω άλλαζαν μόνο τα εξωτερικά σανίδια του πεύκου μια φορά μόνο στα 15 χρόνια – τονίζω τότε οι βάρκες ήταν άβαφτες.. Μεγάλη σημασία πάλι έχουν στο κάτω πάτωμα της βάρκας , εκεί που είναι ο σκελετός, τα αυλάκια που υπάρχουν ώστε όταν μπει νερό μέσα στην βάρκα να μην κάτσει στην μύτη της βάρκας άλλα στο πίσω μέρος του βαρκάρη οπότε η βάρκα σηκώνει διαρκώς την μύτη της και εάν μπει έστω και λίγο νερό ο βαρκάρης το βγάζει διαρκώς . Οι βάρκες μας δεν έχουν καρίνα όπως οι βάρκες της θάλασσας παρά μόνο σηκώνουν την μύτη γύρο στα 12 εκατοστά ο λόγος ότι οι βάρκες της θάλασσας έχουν βάθος ξεκινάνε από λιμάνι και ότι το αλάτι έχει την ιδιότητα να ανεβάζει διαρκώς την βάρκα προς την επιφάνεια της. Εδώ εμείς έχουμε γλυκό νερό δεν έχει αλάτι, η βάρκα με καρίνα τουμπάρει επίσης δεν έχουμε βάθος στην αρχή άρα μια βάρκα με καρίνα δεν μπορεί να ξεκινήσει καν παρά μόνο να κάτσει στο κέντρο . Όποιος θέλει να πάει βόλτα μέσα στην λίμνη ή για ψάρεμα ή για κυνήγι που πήγαιναν οι παλιοί δεν θέλουν να είναι σταθερή αλλά να ψάχνουν και να βλέπουν άρα θέλουμε βάρκα με επίπεδο πάτο. Πριν μπούμε στην λίμνη τρεις μέρες πριν γεμίζουμε την βάρκα με νερό για να φουσκώσουν τα σανίδια.   Τρόποι μετακίνησης της βάρκας …   Ξεκινάμε με κοντάρι ξύλινο τοπική ονομασία τέμπλα και στο κέντρο μόνο με κουπιά για τον λόγο ότι στην Άκρη με το κοντάρι (τέμπλα) πάει γρήγορα η βάρκα και ποιο ξεκούραστα ενώ στο κέντρο δεν φτάνει καν το κοντάρι (τέμπλα) γι΄αυτο εκεί βάζουμε τα κουπιά ο λόγος που δεν χρησιμοποιούμε μηχανές όλες οι μηχανοκίνητες βάρκες έχουν έλικα άρα πάλι θέλουμε βάθος είπαμε εμείς δεν έχουμε βάθος μετά τα καλάμια δεν αφήνουν να λειτουργήσει ο έλικας και τέλος ο θόρυβος διώχνει τα πουλιά που κυνηγούσαν παλιά οι κυνηγοί και δεν θέλουμε να ενοχλούμε αυτήν την φύση με τους υπέροχους ήχους από τα πουλιά που έχει ο υδροβιότοπος μας.!

Βόλτα στην λίμνη

Τέλος η μύτης της βάρκας είναι μυτερή για να σκίζει τα καλάμια . Για παράδειγμα οι βάρκες του Έβρου ονομάζονται πλάβες , η μύτη τους είναι τετράγωνη γύρω στα 22 εκατοστά γιατί εκεί στον ποταμό βρίσκονται κορμοί δέντρων και ενισχύουν την μύτη με τετράγωνα δοκάρια ενώ εμείς εάν γίνει τετράγωνη η μύτη η βάρκα ανεβαίνει επάνω από τα καλάμια με αποτέλεσμα να μην μπορεί να προχωρήσει. Παλιά στην Λίμνη Στυμφαλίας 30 βάρκες ήταν ενεργές . Το επάγγελμα του ψαρά και του κυνηγού ήταν ενεργό και το χόμπι.. Τέλος άλλος ένας τρόπος που μπορεί κάποιος να πάει μέσα στην λίμνη είναι με κανό πάει ποιο γρήγορα αλλά δεν χωράει πάνω από δυο άτομα συνήθως πάει μόνο ένας με κανό που διαρκώς έχει ισορροπία εάν χάσει την ισορροπία του πέφτει μέσα στο νερό».

Από την διαφήμιση του ΟΠΑΠ γυρισμένη στην λίμνη της Στυμφαλίας. Πίσω από την βάρκα στέκετε ο Σπύρος Κόλλιας (Η βάρκα είναι κατασκευή από Ξυλουργικά Κόλλιας Αναστάσιος & Υιοί Στυμφαλία.!)

Εάν επισκεφθείτε την Στυμφαλία , μην παραλείψετε να επισκεφθείτε  το Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας. Για φαγητό σας προτείνουμε το Εξοχικό Κέντρο “Οι πέστροφες” .Σε ένα καταπράσινο περιβάλλον με ρυάκια και πάπιες απολαύστε πέστροφες ή κρεατικά και πολλά ακόμα πιάτα με ντόπια προϊόντα.

Μεγάλες στιγμές για τον Όμιλο Αντισφαίρισης Κορίνθου

Previous article

Οι “Ανεξάρτητοι Έλληνες” Πελοποννήσου δηλώνουν ότι στηρίζουν την κυβέρνηση

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.