1_ΚΟΡΙΝΘΙΑ4_ΚΟΙΝΩΝΙΑΑΓΡΟΤΙΚΑ

Μέχρι τις 15 Μαρτίου οι αιτήσεις για τις ζημιές του Σεπτεμβρίου 2023 – Ποιοι δικαιούνται αποζημίωση, πως θα την πάρουν

0

Μέχρι τις 15 Μαρτίου 2024, θα μπορούν όσοι αγρότες υπέστησαν ζημιές σε έγγειο κεφάλαιο, απ’ την κακοκαιρία του Σεπτεμβρίου του 2023, που έπληξε τους δήμους Βέλου – Βόχας, Σικυωνίων και Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης και δεν είχαν δηλώσει τις σχετικές ζημιές, να υποβάλλουν αίτηση στην Π.Ε. Κορινθίας.

Το διευρυμένο πλαίσιο της κρατικής αρωγής περιλαμβάνει πλέον τόσο τις ζημιές στα φυτικά μέσα παραγωγής, όσο και τις ζημιές που μέχρι πρότινος καλύπτονταν από τον Κανονισμό Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων, μέσω του ΕΛΓΑ, αλλά ακόμα και ζημιές που δεν καλύπτονταν από τον εν λόγω Κανονισμό, όπως το έγγειο κεφάλαιο.

Δικαιούχοι

Σε κάθε περίπτωση δικαιούχοι είναι μόνο αγροτικές εκμεταλλεύσεις, που πληρούν τις προϋποθέσεις του πλαισίου της κρατικής αρωγής περί υποβολής Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης στο ΟΣΔΕ και ασφάλισης στον ΕΛΓΑ. Ειδικότερα, οι ζημιές σε έγγειο κεφάλαιο καλύπτονται για αγροτεμάχια που είτε ανήκουν στην αγροτική εκμετάλλευση είτε τα καλλιεργεί μετά από μίσθωση/χρησιδάνειο. Οι σχετικές αιτήσεις υποβάλλονται από τον αγρότη που εκμεταλλεύεται το αγροτεμάχιο (ιδιοκτήτη ή μισθωτή), με την προϋπόθεση ότι θα προβεί σε αποκατάσταση των ζημιών.

Επιπλέον, όπως σημειώνεται, τόσο οι επιχειρήσεις όσο και οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις και οι κτηνοτροφικές μονάδες, για την ολοκλήρωση της διαδικασίας εκτίμησης των ζημιών, θα πρέπει να προσκομίσουν στις οικείες Περιφερειακές Ενότητες όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά, όπως φωτογραφικό και βιντεοσκοπικό υλικό, τιμολόγια αγοράς ή επισκευής, αλλά και κατάλογο με τις ζημιές που έχουν υποστεί με εκτιμώμενο κόστος και κάθε άλλο πρόσφορο μέσο για την εκτίμηση της ζημιάς.

Η επιχορήγηση

Η επιχορήγηση ανέρχεται στο 70% της εκτιμηθείσας ζημιάς, όπως αυτή προκύπτει από το έργο των Επιτροπών Κρατικής Αρωγής της Περιφέρειας κατόπιν ελέγχου, αυτοψίας και εκτίμησης των ζημιών.

Όπλα και ναρκωτικά σε σπίτι στην Κόρινθο

Previous article

Τραυματίστηκε θανάσιμα 55χρονος οδηγός τρακτέρ στις Αρχαίες Κλεωνές

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.