1_ΚΟΡΙΝΘΙΑ

Αυτά είναι τα καλύτερα ελληνικά κρασιά: Το λευκό από τη Σαντορίνη και το “πειραγμένο” κόκκινο από τη Νεμέα

0

Ηταν ένας απαιτητικός διαγωνισμός και οι ειδικοί- οινολόγοι, οινοχόοι και γευσιγνώστες- με επικεφαλής τον Master of Wine Κωστνατίνο Λαζαράκη, είχαν μια δύσκολη αποστολή. Επρεπε να δοκιμάσουν 881 κρασιά από την Ελλάδα και την Κύπρο και να αναδείξουν τα κορυφαία.

Όλα συνέβησαν στη διάρκεια του 24ου Thessaloniki Wine & Spirits Trophy, όπου 30 ειδικοί από την Ελλάδα και το εξωτερικό, δοκίμασαν τα κρασιά- υπήρξαν και 71 αποστάγματα και μερικά Gin- και επέλεξαν τα κορυφαία.

Ο διαγωνισμός Thessaloniki Wine and Spirits Trophy διοργανώνεται από την “Ένωση Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Βορείου Ελλάδος” με την αιγίδα και τη συνεργασία όλων των φορέων του χώρου από την Ελλάδα, είναι υπό την εποπτεία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καθώς και του Γενικού Χημείου του Κράτους και βραβεύει με χρυσό, αργυρό και χάλκινο μετάλλιο τα καλύτερα κρασιά.

Επισημαίνεται ότι στο 75% των οίνων και στο 65% των αποσταγμάτων που συμμετείχαν στο διαγωνισμό απονεμήθηκε μετάλλιο, γεγονός που αποδεικνύει την μεγάλη ποιότητα των κρασιών και αποσταγμάτων που συμμετέχουν κάθε χρόνο στον Thessaloniki Wine and Spirits Trophy 2024. Μάλιστα στην πλειονότητά τους προέρχονται από οινοποιεία επισκέψιμα για το κοινό.

Η επιλογή είναι μια πολύπλοκη διαδικασία και πολύ αυστηρή ώστε να μην υπάρχει αμφισβήτηση για το αποτέλεσμα.

Ποιο ήταν το καλύτερο κρασί του διαγωνισμού

Για την απονομή της διάκρισης: ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΟΙΝΟΣ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ οι καλύτεροι οίνοι της κάθε κατηγορίας, εφόσον συγκέντρωσαν βαθμολογία χρυσού μεταλλίου, επαναξιολογήθηκαν από όλους τους κριτές και φέτος το καλύτερο κρασί μεταξύ όλων των διαγωνιζομένων ήταν η Σαντορίνη του κτήματος Αργυρού. Ειδικότερα το κρασί:

Κτήμα Αργυρού Cuvee Monsignori Σαντορίνη 2019, Κτήμα Αργυρός

 

Αυτά είναι τα καλύτερα ελληνικά κρασιά: Το λευκό από τη Σαντορίνη και το "πειραγμένο" κόκκινο από τη ΝεμέαΤο καλύτερο κόκκινο επελέγη μια “πειραγμένη” Νεμέα του Σκούρα. Δηλαδή μια Νεμέα super Tuscany (με 80% Αγιωργίτικο) με την προσθήκη Cabernet Sauvignon σε ποσοστό 20%. Το κρασί που επελέγη ως το καλύτερο κόκκινο είναι το:

Οίνος Μέγας Οίνος 2020 – Σκούρας

 

Κτήμα Σκούρα

 

Το καλύτερο ροζέ επελέγη το ροζέ του κτήματος Αλφα, δηλαδή το:

Κτήμα Άλφα Ροζέ 2023 – Κτήμα Άλφα

 

Ροζέ Αλφα

 

Καλύτερος Επιδόρπιος Οίνος επελέγη το Samos Vin Doux – Ε.Ο.Σ. Σάμου

 

Κρασί γλυκό τηςΣάμουΚαλύτερος Αφρώδης ή Ημιαφρώδης Οίνος το κρασί Αφρώδης Δουλουφάκη

 

Αφρώδης Δουλουφάκη

 

Καλύτερη Ρετσίνα: Κεχριμπάρι – Σ. Κεχρή & Σία

Ρετσίνα

Καλύτερο απόσταγμα του διαγωνισμού ήταν το Meteoro Winery Distillery – Τσίνας Βασίλειος, ένα τσίπουρο δηλαδή χωρίς γλυκάνισο φυσικά και το καλύτερο ούζο επελέγη το Ούζο Τυρνάβου – Αγροτικός Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Τυρνάβου.

thetoc.gr

Ολα έτοιμα για το 6o Trail Φανερωμένης Χιλιομοδίου

Previous article

Σεμινάριο θεατρικής παιδείας από το Κορινθιακό θέατρο “Βασίλης Ρώτας”

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.