1_ΚΟΡΙΝΘΙΑ4_ΚΟΙΝΩΝΙΑΔΗΜΟΣ ΚΟΡΙΝΘΙΩΝ

ΚΟΡΙΝΘΟΣ: Ψηφίστηκε ο Προϋπολογισμός, αλλά δίχασαν τις παρατάξεις οι αυξήσεις στα δημοτικά τέλη

0

Με τις ψήφους μόνο της πλειοψηφούσας παράταξης πέρασε ο προϋπολογισμός του δήμου Κορινθίων για το 2024. Η αντιδήμαρχος Οικονομικών Τέτα Μπονάτσου που έκανε την εισήγηση ανακοίνωσε ότι ο Π/Υ περιλαμβάνει όλες τις μειώσεις τελών που έχουν ανακοινωθεί στις προηγούμενες συνεδριάσεις, αλλά και την αύξηση στα δημοτικά τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού.

Αυτές ακριβώς οι αυξήσεις αποτέλεσαν και την αιτία της καταψήφισης του Π/Υ από τις παρατάξεις της μειοψηφίας, με την συζήτηση στην ουσία να επιστρέφει ξανά τρεις εβδομάδες πίσω όταν συζητήθηκε το θέμα των συγκεκριμένων αυξήσεων.

Κωδικοποιώντας τις παρεμβάσεις ενός εκάστου να πούμε ότι ο κ. Νανόπουλος επανέλαβε τις ενστάσεις του για τις αυξήσεις αυτές, όπως και για το μεγάλο κόστος της πρόβλεψης του διαγωνισμού για τα ογκώδη (680.000 ευρώ) και τον εορταστικό φωτισμό. Απαντώντας ο δήμαρχος τόνισε πως οι αυξήσεις ήταν αναπόφευκτες αφού προβλέπονται από την σύμβαση με την Τέρνα και την σύμβαση σκάνδαλο (όπως την χαρακτήρισε για μια ακόμα φορά), για τον οδοφωτισμό. Σε ό,τι αφορά τα ογκώδη και τον εορταστικό φωτισμό υπενθύμισε ότι τα ποσά θα ήταν μικρότερα, ωστόσο μέσα σε αυτά περιλαμβάνονται και χρέη που έχει αφήσει η προηγούμενη δημοτική αρχή του κ. Νανόπουλου.

Ο κ. Πρωτοπαππάς βρήκε και αυτός πολύ μεγάλες τις αυξήσεις στα δημοτικά τέλη, ενώ άφησε αιχμές για την λειτουργία του Δημοπράκτου λέγοντας ότι ο Δήμος θα επιχειρήσει μέσω αυτού να κάνει απ ευθείας αναθέσεις. Ως προς αυτό ο κ. Ταγαράς ανάφερε πως ο Δημόπρακτος ακολουθεί τις διαδικασίες που ορίζει ο νόμος για τις ανώνυμες εταιρείες και δεν σχετίζεται με τον δήμο, συνέστηε υπομονή σε όλους και προέβλεψε ότι πολλοί θα εκτεθούν με όσα λένε για τον Δημόπρακτο.

Ο κ. Τσατσούλης κατέθεσε μία έρευνα που έκανε για τα δημοτικά τέλη 37 άλλων δήμων, με τα ίδια πάνω κάτω στοιχεία με τον δήμο Κορινθίων, η οποία έδειξε πως ο δήμος Κορινθίων είναι μέσα στους 3 πιο ακριβούς σε τέλη καθαριότητας και οδοφωτισμού. Στον κ Τσατσούλη απάντησε ο κ. Μελέτης, ο οποίος ανέφερε πως κανένας από αυτούς τους 37 δήμους δεν έχει σύμβαση με την Τέρνα ή σύμβαση για τον οδοφωτισμό. Παράλληλα ο κ. Σταυρέλης υπενθύμισε στον κ. Τσατσούλη αλλά και στο σώμα πως όλοι οι άλλοι δήμοι της Κορινθίας έκαναν μεγάλες αυξήσεις το 2023. Κι αν ο δήμος Κορινθίων δεν έκανε αυξήσεις είναι επειδή υπήρχε το αποθεματικό των 4,6 εκατομμυρίων που επέτρεψε στον κ. Νανόπουλο να ξεπεράσει τον σκόπελο.

Ενδιαφέρον είχε και η τοποθέτηση Νανόπουλου πως η ψήφιση του Π/Υ ήρθε καθυστερημένα, με τον Γιάννη Τσάκωνα να το απαντά πως ο Π/Υ θα έπρεπε να είχε ψηφιστεί στην διάρκεια της δικής του θητείας και τον Νίκο Σταυρέλη να προσθέτει ότι αυτό έγινε σκόπιμα για να μην υποχρεωθεί ο τέως δήμαρχος να ψηφίσει τις αναπόφευκτες αυξήσεις. «Είχατε όλο το χρόνο να το ψηφίσετε και μάλιστα να το περάσετε έστω και με μία ψήφο στο δημοτικό συμβούλιο γιατί σας έδινε τότε ο νόμος το δικαίωμα, αλλά το αποφύγατε για να μην φανείτε ότι ψηφίζετε αυξησεις και πετάξατε το μπαλάκι σε εμάς…», είπε χαρακτηριστικά.    Όπως έχουμε ξαναγράψει, πάντως, η αύξηση των δημοτικών τελών είναι μονόδρομος για κάθε δήμο της Περιφέρειας Πελοποννήσου, εξαιτίας της σύμβασης με την ΤΕΡΝΑ. Για τον πολύ απλό λόγο ότι στο κόστος αποκομιδής απορριμμάτων το οποίο ήταν «Χ», πλέον προστίθεται ένα κόστος διαχείρισης απορριμμάτων το οποίο είναι «Ψ» και το οποίο δεν υπήρχε μέχρι πριν από την σύμβαση, όταν πετούσαμε τα σκουπίδια στις χωματερές.

Στο Ξυλόκαστρο το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Βάδην 10 χλμ.

Previous article

Φωτιά σε σπίτι στο Σχίνο (Φωτο)

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.