Συναγερμό για την αύξηση των διαγνώσεων με καρκίνο έχει σημάνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας που εκτιμά ότι σε παγκόσμιο επίπεδο θα καταγραφεί αύξηση έως και 77% μέχρι το 2050. Αναλογικά οι μεγαλύτερες αυξήσεις αναμένεται να καταγραφούν σε χώρες με χαμηλότερο ΑΕΠ.
Ο Διεθνής Οργανισμός Ερευνών για τον Καρκίνο (IARC), ο οργανισμός του Π.Ο.Υ. που ασχολείται με όλα τα θέματα που αφορούν τον καρκίνο, παρουσίασε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία οι διαγνώσεις με καρκίνο θα ξεπεράσουν τα 35 εκατομμύρια έως το 2050 κάτι που θα συνιστά αύξηση κατά 77% σε σχέση με τα στοιχεία του 2022. Σε σχέση με το 2012, οι θάνατοι αναμένεται διπλασιαστούν αγγίζοντας τα 18 εκατομμύρια.
Μέσα σε μία δεκαετία, από το 2012 μέχρι το 2022 η αύξηση ήταν επίσης ραγδαία. Το 2012 καταγράφηκαν 14,1 εκατ. νέες διαγνώσεις και 8,2 εκατ. θάνατοι από καρκίνο ενώ δέκα χρόνια αργότερα 20 εκατ. νέες διαγνώσεις και 9,7 εκατ. θάνατοι.
IARC release latest estimates of global #cancer burden.
We estimate 20 million new cases & 9.7 million deaths from cancer occurred in 2022.
Detailed incidence & mortality info for 185 countries & 36 common cancers now available in IARC’s @GLOBOCAN_GCO
PR:https://t.co/BzYWdPPOya pic.twitter.com/Dpb5MC6TsB— IARC (@IARCWHO) February 1, 2024
Ο Διεθνής Οργανισμός του Π.Ο.Υ. καλύπτει 185 χώρες και μελετά 36 είδη καρκίνου. Σύμφωνα με τα στοιχεία που διεθέτει, τα 2/3 των νέων διαγνώσεων και των θανάτων το 2022 αφορούν δέκα τύπους καρκίνου.
Τρεις και ένας επιβαρυντικοί παράγοντες
Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό (IARC) τρεις είναι οι κύριοι παράγοντες που οδηγούν σε αύξηση των διαγνώσεων και θανάτων από καρκίνο:
- το κάπνισμα
- η κατανάλωση αλκοόλ
- η παχυσαρκία
Ο τέταρτος παράγοντας που αναφέρεται ως επιβαρυντικός είναι το γεγονός ότι ο παγκόσμιος πληθυσμός γερνάει καθώς αυξάνεται το προσδόκιμο ζωής. Ποιες περιοχές του πλανήτη θα επιβαρυνθούν περισσότερο, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα επίπεδα ανάπτυξης.
Η πρόβλεψη είναι ότι στις χώρες με υψηλότερη ανάπτυξη θα καταγραφούν έως και 4,8 εκατ. επιπλέον διαγνώσεις έως το 2050, ωστόσο είναι στις χώρες με τη χαμηλότερη ανάπτυξη που οι διαγνώσεις και η θνησιμότητα αναμένεται να διπλασιαστούν.
“Ο αντίκτυπος αυτής της αύξησης δεν θα γίνει αισθητός με τον ίδιο τρόπο σε όλο τον κόσμο” σημείωσε ο δρ Φρέντι Μπρέι, επικεφαλής του τμήματος επιτήρησης καρκινου στον IARC. “Οι χώρες με τα πιο αδύναμα και υποστελεχωμένα συστήματα υγείας θα υποστούν τη μεγαλύτερη επιβάρυνση από την αύξηση των καρκίνων” υπογραμμίζει.
Ποιοι είναι οι πιο συχνοί καρκίνοι
- Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι ο καρκίνος με τις περισσότερες διαγνώσεις σε όλο τον κόσμο καθώς ευθύνεται για το 12,4% των νέων διαγνώσεων ετησίως και το 18,7% των θανάτων από καρκίνο.
- Ο γυναικολογικός καρκίνος του μαστού είναι ο δεύτερος πιο συχνός. Ευθύνεται για 11,6% των νέων διαγνώσεων αλλά έχει χαμηλότερη θνησιμότητα που υπολογίζεται στο 7% ετησίως.
- Οι καρκίνοι του εντέρου, του ήπατος και του στομάχου είναι οι τύποι καρκίνου που ακολουθούν τόσο σε διαγνώσεις όσο και σε θνησιμότητα.
- Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας αποτέλεσε την αιτία για 348.186 θανάτους το 2022. Αν και παγκοσμίως είναι ο όγδοος κατά σειρά καρκίνος, είναι ο πιο κοινός σε 25 αφρικανικές χώρες, οι περισσότερες από τις οποίες ανήκουν στην υποσαχάρια Αφρική.
Οι ανισότητες του καρκίνου
Ο τύπος καρκίνου γύρω από τον οποίο καταγράφονται οι μεγαλύτερες ανισότητες είναι ο καρκίνος του μαστού.
Γυναίκες που ζουν σε χώρες με χαμηλότερο ΑΕΠ έχουν 50% περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν από ό,τι γυναίκες που ζουν σε χώρες με υψηλότερα εισοδήματα όπου 1 στις 12 γυναίκες διαγιγνώσκονται με καρκίνο του μαστού κατά τη διάρκεια της ζωής τους, αλλά 1 στις 71 πεθαίνει από αυτό τον καρκίνο. Στις φτωχότερες χώρες, μόνο 1 στις 27 γυναίκες διαγιγνώσκεται αλλά 1 στις 48 πεθαίνει.
Ο λόγος είναι ότι ο κίνδυνος για τη ζωή τους αυξάνεται εξαιτίας των καθυστερημένων διαγνώσεων και της χαμηλής πρόσβασης σε κατάλληλες και καλής ποιότητας υπηρεσίες υγείας.
Comments