4_ΚΟΙΝΩΝΙΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τουρίστρια μόνη , περιμένει … No 2 | Έκτακτη αποχή ΚΤΕΛ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

1

Πριν από ακριβώς 4 χρόνια , αρχές καλοκαιριού 2014 , με αφορμή ένα ακόμα ντροπιαστικό περιστατικό για την Κορινθία και πιο συγκεκριμένα την πρωτεύουσα της την Κόρινθο, δημοσιεύεται ένα άρθρο στην “Καθημερινή” με τίτλο “Τουρίστρια μόνη , περιμένει …” . Η δημοσιογράφος Λίνα Γιαννάρου αφηγήται την περιπέτεια μιας Αμερικανίδας τουρίστριας που η καψερή είχε πόθο να επισκεφθεί τον Αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Κορίνθου. Πόσο εύκολο είναι κανείς όμως να φτάσει εκεί; Μέσα στην ατυχία της , ευτυχώς παρουσιάζεται και ένας νεαρός (Σταύρος Κεφάλας) ως απομηχανής θεός και βοηθάει να πραγματοποιηθεί η επιθυμία της τουρίστριας , να επισκεφθεί δηλαδή την Αρχαία Κόρινθο (θα μπορούσε να αποτελέσει και την βάση σεναρίου ταινίας).

Τέσσερα χρόνια μετά

Αναρωτιέμαι πόσοι τουρίστες έχουν βρεθεί στη θέση αυτής της τουρίστριας και ποια είναι η εξέλιξη στην περιπέτειά τους.

Συνειδητοποιώ ότι οι τουριστικές υποδομές μας από τότε έχουν χειροτερέψει αντί να βελτιωθούν.
Απλές αλλά βασικές προϋποθέσεις για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών στην περιοχή μας παραμένουν ως ιδέες αποτυπωμένες σε χαρτιά μέσα σε συρτάρια γραφείων.

To sfedona.gr επικοινώνησε με τον Σταύρο Κεφάλα ζητώντας την δική του εκτίμηση πάνω στο θέμα τέσσερα χρόνια μετά το συγκεκριμένο συμβάν και ως άνθρωπο που εργάζεται συστηματικά και με πάθος πάνω σε αυτό που λέμε τουρισμός στην Κορινθία.

“Ενώ η Κορινθία παλεύει για την τουριστική της ανάπτυξη κυρίως με πρωτοβουλίες επιχειρηματιών , εθελοντών , κτλ. Βασικές δομές υπολειτουργούν και αυτό την κρατάει πίσω. Και είναι λυπηρό γιατί μιλάμε για απλά βασικά πράγματα. Όπως για παράδειγμα η έλλειψη συγκοινωνιακής σύνδεσης του προαστιακού σταθμού με το κέντρο της Κορίνθου. Θα εξυπηρετούσε τους τουρίστες που θέλουν να επισκεφθούν την πόλη της Κορίνθου αλλά και την Αρχαία Κόρινθο. Πολλοί Κορίνθιοι βλέποντας τουρίστες να ταλαιπωριούνται πηγαίνοντας με τα πόδια από ή προς στον σταθμό του Προαστιακού , ντρέπονται για την κατάσταση αυτή και προσφέρονται να τους μεταφέρουν οι ίδιοι με δικά τους μεταφορικά μέσα.  Οπωσδήποτε χρειαζόμαστε ενημερωμένα  info Kiosk σε κομβικά σημεία ή έστω να βρεθεί τρόπος οι επισκέπτες να ενημερώνονται σωστά από κεντρικά σημεία της πόλης (υπάρχουν ιδέες και εύκολες λύσεις).
Και κάτι ακόμα πολύ σημαντικό ! Αυτή την στιγμή το site του ΚΤΕΛ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ , που σε αυτό μπαίνουν όλοι Έλληνες ή ξένοι που δεν έχουν αυτοκίνητο και χρησιμοποιούν την συγκοινωνία για να μετακινηθούν, οφείλει να ανανεώνετε με συνέπεια και να παρέχει και στα Αγγλικά το περιεχόμενό του και εννοώ σε σωστή μετάφραση. Ας γίνουν λοιπόν τα βασικά πρώτα και μετά να μιλήσουμε και για τα υπόλοιπα”.

Μπήκαμε στο site του ΚΤΕΛ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ για να επιβεβαιώσουμε τα λεγόμενα του Σταύρου.

Σήμερα 8 Ιουνίου δεν έχουν ακόμα αναρτηθεί τα θερινά δρομολόγια αλλά βλέπεις μόνο τα χειμερινά και όταν επιλέξεις την Αγγλική γλώσσα … η μετάφραση απλά δεν υπάρχει !!!


Οι μέρες των δρομολογίων δεν μεταφράζονται όπως θα περίμενε κανείς ακόμα και με στοιχειώδη γνώσεις Αγγλικών σε Monday , Tuesday και ούτω καθεξής αλλά σε greeklish Deutera , Trith , Tetarti , …. και έτσι περιμένουμε να το καταλάβουν οι τουρίστες!

Α Π Ι Σ Τ Ε Υ Τ Ο !

Τι να πεις από εκεί και πέρα … Πάμε να θυμηθούμε ή να μάθουμε και τι ακριβώς έγινε πριν τέσσερα χρόνια με μια Αμερικανίδα τουρίστρια.

Νάνσυ Γιαννιδάκη

 

Τουρίστρια μόνη , περιμένει …

Το τηλέφωνο χτύπησε ενώ βρισκόταν καθ’ οδόν για μια δουλειά. Ηταν ένας φίλος από το info kiosk του Ισθμού της Κορίνθου: «Σταύρο, είναι εδώ μια τουρίστρια που περιμένει μιάμιση ώρα λεωφορείο για Αρχαία Κόρινθο, κάποιος την μπέρδεψε στον προαστιακό, τι κάνουμε;» Ηξερε ποιον έπαιρνε. Ο Σταύρος Κεφαλάς, επαγγελματίας της περιοχής, που το έχει βάλει σκοπό η Κόρινθος να μπει στον τουριστικό χάρτη, δεν το πολυσκέφθηκε: «Πες της να περιμένει, έρχομαι να την πάρω». Οπως είπε αργότερα στην «Κ», ήθελε τόσο να βοηθήσει τη γυναίκα να φτάσει στον προορισμό της («ήταν ντροπή που περίμενε μες στη ζέστη τόση ώρα») όσο και να μάθει τι ακριβώς είχε συμβεί.

Στη διαδρομή, η 55χρονη Αμερικανίδα τουρίστρια, καθηγήτρια σε σχολείο, του είπε ότι είχε φτάσει στην πόλη με τον προαστιακό. «Οταν ρώτησε πώς μπορεί να πάει στην Αρχαία Κόρινθο, η υπάλληλος στο γκισέ της είπε ότι πρέπει να πάρει ταξί και να πάει στον Ισθμό και από εκεί να πάρει το λεωφορείο. Η κυρία πράγματι σταμάτησε ένα ταξί και ρώτησε τον οδηγό εάν αυτό ισχύει. Ο οδηγός της είπε ναι και της αντιπρότεινε με 50 ευρώ να την πάει ο ίδιος ώς την Αρχαία Κόρινθο, να την περιμένει μία ώρα και να την επιστρέψει στον σταθμό». Η γυναίκα ωστόσο επέλεξε τη φθηνότερη πρόταση, δηλαδή να πάει με το ταξί ώς τον Ισθμό και από εκεί με λεωφορείο στην Αρχαία Κόρινθο. «Μόνο που, όπως ξέρουν όλοι στην Κόρινθο, από τον Ισθμό δεν περνούν λεωφορεία γι’ αυτόν τον προορισμό». Αφού περίμενε μάταια επί μιάμιση ώρα, απευθύνθηκε στο info kiosk που έχει στήσει στον Ισθμό το Επιμελητήριο, σε συνεργασία με το Δίκτυο Νέων Επιχειρηματιών Κορινθίας.

«Ηταν η δεύτερη φορά που ερχόταν στην Ελλάδα και, ενώ την προηγούμενη είχε επισκεφθεί την Κόρινθο, δεν είχε δει ποτέ την Αρχαία Κόρινθο. Είχε ξεκινήσει από την Αθήνα μόνο και μόνο γι’ αυτόν τον σκοπό», λέει ο κ. Κεφαλάς. «Κατέληξε να ταλαιπωρείται». Σε μια προσπάθεια να της αλλάξει τις εντυπώσεις για την πόλη του, της έδωσε το τηλέφωνό του σε περίπτωση που χρειαζόταν κάτι.

Ανθρωποι του προαστιακού της Κορίνθου κάνουν λόγο στην «Κ» για παρεξήγηση, εφόσον, όπως τονίζουν οι ίδιοι, υπερβάλλουν εαυτούς προκειμένου να ενημερώνουν τους τουρίστες για τα αξιοθέατα και τους τρόπους μετάβασής τους σε αυτά. «Δεν είναι δική μας δουλειά, αλλά το κάνουμε γιατί βλέπουμε ότι δεν έχουν καμία πληροφόρηση». Στον πυρήνα του προβλήματος φαίνεται ότι είναι η έλλειψη σύνδεσης του σταθμού του προαστιακού με την Κόρινθο με κάποιο μέσο μαζικής μεταφοράς. Εδώ και 2,5 χρόνια, ο σταθμός δεν εξυπηρετείται από λεωφορεία αλλά αποκλειστικά από ταξί. Δηλαδή οι επισκέπτες καλούνται είτε να μεταβούν στο κέντρο της πόλης με ταξί (απόσταση δύο χιλιομέτρων, περίπου 5 ευρώ) και στη συνέχεια να εξυπηρετηθούν με λεωφορεία προς Ισθμό ή Αρχαία Κόρινθο είτε να ανταποκριθούν στις «Σειρήνες» του ραδιοταξί Κόρινθος που με αφίσες διαφημίζει στον σταθμό «εκδρομές» στο κανάλι και την Αρχαία Κόρινθο έναντι 50 ευρώ. Σύμφωνα με οδηγό ταξί της περιοχής, το ποσό δεν αντιστοιχεί σε αυτό που θα έδειχνε το ταξίμετρο.

Εντύπωση προκαλεί επίσης το γεγονός ότι το Σαββατοκύριακο τα αξιοθέατα δεν εξυπηρετούνται από λεωφορεία. Ειδικότερα, από τις 2 μ.μ. του Σαββάτου έως και την Κυριακή, ο μόνος τρόπος για τους τουρίστες να βρεθούν στην Αρχαία Κόρινθο είναι με ταξί.

«Πολύ συχνά συμβαίνει τουρίστες να φτάνουν στην Κόρινθο με τον προαστιακό και να φεύγουν με το αμέσως επόμενο δρομολόγιο για Αθήνα, γιατί δεν θέλουν να πληρώσουν τόσα λεφτά», αναφέρουν οι υπάλληλοι του προαστιακού. Το ίδιο επιβεβαιώνει και ο οδηγός ταξί: «Τους βλέπω που επιστρέφουν στον σταθμό και φεύγουν». «Ο,τι ενέργειες κάνουμε είναι στην ουσία μια τρύπα στο νερό με τέτοιες συμπεριφορές», καταλήγει ο κ. Κεφαλάς.

Θερινά μαθήματα σε Ελεύθερο & Γραμμικό σχέδιο | Προετοιμάσου σωστά στα Global Arts Studios

Previous article

Τατούλης: «Χρηματοδοτούμε με 65εκατομμύρια ευρώ τις ανασκαφές στην Κόρινθο. Το μεγαλύτερο ποσό που διατέθηκε ποτέ στην Ελλάδα»

Next article

You may also like

1 Comment

  1. Πριν ένα μήνα βρέθηκα στο προαστιακό για να παραλάβω με το αμάξι έναν φίλο. Εκεί βρίσκονταν επίσης 6 Γερμανοί τουρίστες που ήθελαν να επισκεφθούν τη πόλη της Αρχαίας Κορίνθου. Περίμεναν καρτερικά στη στάση του λεωφορείου μέχρι που τους ενημέρωσα πως το δρομολόγιο έχει σταματήσει πλέον και ότι άμα θέλουν να πάνε στο κέντρο θα πρέπει να πάρουν ταξί ή να πάνε με τα πόδια και μετά να κοιτάξουν για τα δρομολόγια που πάνε στην Αρχαία. Προθυμοποιήθηκαν να πάνε ακόμα και με τα πόδια προκειμένου να φτάσουν μέχρι που τους έδειξα την απόσταση, το κάστρο της Αρχαίας φαίνεται από το προαστιακό, και άλλαξαν γνώμη.
    Με τη ιστορία αυτή θέλω απλά να επιβεβαιώσω τα λεγόμενα του άρθρου και του κ. Κεφάλα για την έλλειψη ενημέρωσης αλλά και πρακτικών λύσεων από τους φορείς.

Comments are closed.