3_ΚΟΣΜΟΣ4_ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Χάγη: «Οι Παλαιστίνιοι πρέπει να προστατευθούν από γενoκτονία»

0

Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης έκρινε ότι οι Παλαιστίνιοι εμφανίζονται να αποτελούν προστατευόμενη ομάδα βάσει της Σύμβασης περί γενoκτονίας. Το Δικαστήριο αναγνωρίζει το δικαίωμα των Παλαιστινίων της Γάζας να προστατευθούν από πράξεις γενoκτονίας.

Κατά την έναρξη της ανάγνωσης της ετυμηγορίας στην υπόθεση της προσφυγής της Νότιας Αφρικής κατά του Ισραήλ, το Δικαστήριο ανακοίνωσε ότι έκρινε πως έχει τη δικαιοδοσία να αποφασίσει τη λήψη επειγόντων μέτρων στην υπόθεση της προσφυγής κατά του Ισραήλ για τη διάπραξη γενoκτονίας στη Λωρίδα της Γάζας και ότι δεν απορρίπτει την προσφυγή, όπως ζήτησε η ισραηλινή πλευρά.

Το δικαστήριο θα εξετάσει εννέα έκτακτα μέτρα που πρότεινε η Νότια Αφρική, αλλά όχι τον ισχυρισμό της για γενoκτονία – τον οποίο το Ισραήλ αρνείται σθεναρά.

Μεταξύ αυτών των μέτρων θα είναι η άμεση αναστολή των στρατιωτικών επιχειρήσεων του Ισραήλ στη Γάζα.

Κατά την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας ήταν τέτοια η σιωπή όταν οι δικαστές εισήλθαν στην αίθουσα, που ορισμένοι δημοσιογράφοι ρώτησαν αν υπήρχε πρόβλημα με τον ήχο στη ζωντανή μετάδοση.

Όμως, παρότι οι αποφάσεις του έχουν νομικά δεσμευτικό χαρακτήρα, το ΔΔ δεν έχει στη διάθεσή του κανένα μέσο για την επιβολή της εφαρμογής τους.

Πάντως, το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης δε θα αποφασίσει αν το Ισραήλ έχει διαπράξει εγκλήματα γενoκτονίας στη Γάζα. Θα κρίνει αν τα επιχειρήματα της προσφεύγουσας Νότιας Αφρικής είναι ευλογοφανή ώστε να δικαιολογείται η λήψη επειγόντων μέτρων κατά του Ισραήλ.

Μία απόφαση επί της ουσίας της υπόθεσης, η οποία θα κρίνει αν οι κατηγορίες περί διάπραξης γενoκτονίας στοιχειοθετούνται, θα χρειασθεί εξέταση της υπόθεσης εις βάθος, διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει χρόνια.

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντoγάν δηλώνοντας ότι αναμένει από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης να κρίνει ότι το Ισραήλ έχει διαπράξει εγκλήματα γενoκτονίας στη Γάζα.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά την προσευχή της Παρασκευής, ο Ερντoγάν δήλωσε ότι η Τουρκία, η οποία έχει επικρίνει με σφοδρότητα τις ισραηλινές επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας, παρακολουθεί στενά τη διαδικασία στο Διεθνές Δικαστήριο και αναμένει «θετική έκβαση».

Γιατί δεν πρέπει να φορτίζετε το κινητό σας το βράδυ – Τι λένε οι ειδικοί

Previous article

ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ  την Δευτέρα στο CLUB ΗOΤΕL CASINO LOUTRAKI

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.