Ξεσηκώνεται ο αγροτικός κόσμος σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, όπως και στη δική μας, ζητώντας τα κεκτημένα τους αλλά, ουσιαστικά, το κίνητρο να συνεχίσουν να κάνουν αυτή την σπουδαία εργασία του πρωτογενούς τομέα, που υποβαθμίζεται διαρκώς, με ότι συνεπάγεται αυτό για την πραγματική οικονομία.
Η αύξηση των τιμών στα… πάντα, και ειδικά στο λειτουργικό κόστος του μέσου αγρότη, παράλληλα με την κατάργηση πολλών επιδοτήσεων ώστε να συνεχίσει η Ευρώπη να θρέφεται από τα… δικά της προϊόντα, οδηγεί όπως φαίνεται, σε γενικό ξεσηκωμό.
Στη Θεσσαλία, τον «σιτοβολώνα» της Ελλάδας από τα πανάρχαια χρόνια, οι διαμαρτυρίες των αγροτών δεν είναι καθόλου σπάνιες, τουναντίον, ωστόσο ειδικά φέτος, οι αιτίες για τις κινητοποιήσεις μοιάζουν επιτακτικές.
Νωρίτερα, στον Τύρναβο σημειώθηκαν επεισόδια μεταξύ των αγροτών και των ΜΑΤ.
Και δεν είναι μόνο αυτό. Σε μπλόκα, συγκεντρώσεις και κινητοποιήσεις με τα τρακτέρ προχώρησαν οι αγρότες από τη Στερεά Ελλάδα, την Κεντρική και Δυτική Μακεδονία, την Πελοπόννησο, τη Δυτική Ελλάδα, την Ήπειρο, την Κρήτη.
Εκατοντάδες τρακτέρ από το νομό Καρδίτσας και τα Φάρσαλα συγκεντρώθηκαν στο κόμβο Ε-65 με στόχο να ανέβουν στον αυτοκινητόδρομο όμως εμποδίστηκαν από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Επικράτησε πανδαιμόνιο, ωστόσο οι αγρότες κατάφεραν να φθάσουν με τα πόδια στη νέα Εθνική οδό για συμβολικό αποκλεισμό.
Στη διασταύρωση της Νάουσας αναμένεται να στηθεί μπλόκο σήμερα Πέμπτη από τους αγρότες της περιοχής.
Οι αγρότες ζητούν να παρθούν άμεσα ουσιαστικά μέτρα στήριξης του εισοδήματός τους προκειμένου να καταφέρουν να παραμείνουν στην παραγωγή.
Ανάλογες κινητοποιήσεις έχουν προγραμματιστεί σε αρκετές περιοχές, οι οποίες θα «ξεδιπλώνονται» μέρα με τη μέρα.
Κινητοποιήσεις και στη Θεσσαλονίκη
Επίσης, σήμερα το πρωί, αγρότες από την Επανομή, έφτασαν με τα τρακτέρ τους στην κεντρική πλατεία της περιοχής, προκειμένου να εκφράσουν την αγανάκτησή τους για την αύξηση του κόστους παραγωγής των αγαθών τους.
Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο αγρότης Ιάσωνας Βογιατζής τόνισε μεταξύ άλλων: «Έχει ανέβει το κόστος παραγωγής. Είναι δυσβάστακτα τα έξοδα, λιγότερα τα έσοδα. Η νέα ΚΑΠ που έχει σχεδιαστεί είναι ανεφάρμοστη για τα δεδομένα της Ελλάδας. Ζητάμε να μειωθεί το κόστος παραγωγής, για να μπορούμε να ζήσουμε από την παραγωγή μας».
Σημειώνεται, ότι αύριο, Παρασκευή, ομάδα αγροτών από την Επανομή αναμένεται να πραγματοποιήσει πορεία με τρακτέρ έως τον κόμβο του αεροδρομίου «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης.
Επεισόδια στον Πλατύκαμπο
Στον Πλατύκαμπο, το μπλόκο ενισχύεται διαρκώς, ενώ αγρότες και κτηνοτρόφοι οργανώνουν τις επόμενες κινήσεις τους στο πλαίσιο των οποίων επιζητούν και επίσημες συναντήσεις. Μάλιστα επιδίωξη των αγροτών είναι να συναντηθούν με τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Νωρίτερα μιλώντας στο κανάλι OPEN, ο o πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, Ρίζος Μαρούδας τόνισε για τις αγροτικές κινητοποιήσεις πως: «Πρόθεσή μας είναι να βγούμε στην εθνική με μπλόκα για να πιέσουμε περισσότερο την κυβέρνηση έτσι ώστε να πάρουμε ουσιαστικές απαντήσεις στα προβλήματά μας».
Αναλυτικότερα σημείωσε τα εξής: «Είναι πολύ οξυμένα τα προβλήματα. Είναι τραγική η κατάσταση μετά τις πλημμύρες, πολλές υποσχέσεις έδωσαν, αλλά έγιναν πολύ λίγα. Η μόνη επιλογή μας είναι οι κινητοποιήσεις μας. Τα τρακτέρ ενισχύουν το μπλόκο όλο και περισσότερο. Μέχρι τώρα δόθηκαν μόνο κάποιες προκαταβολές. Μιλούσαν για γρήγορη εξόφληση, αλλά δεν έγινε. Το κεντρικό ερώτημα είναι πια πως θα ζήσουμε. Υπάρχουν χωράφια που βρίσκονται ακόμη πολλά μέτρα κάτω από το νερό. Ο κ. Αυγενάκης σαν ομοσπονδίες της Θεσσαλίας δεν δέχτηκε να μας συναντήσει. Έκανε κάποιες συναντήσεις το κυβερνητικό κλιμάκιο, αλλά αυτό που ήθελε ήταν να μην βγούμε οι αγρότες στον δρόμο. Δεν πήραμε καμία συγκεκριμένη απάντηση. Εμείς θέλουμε να αναδείξουμε το πρόβλημα. Ο πρωτογενής τομέας υποφέρει, γι’ αυτό βγήκαμε στον δρόμο. Πιστεύουμε πως είναι εφικτό να δοθούν λύσεις από την κυβέρνηση.
Πρόθεσή μας είναι να βγούμε στην εθνική για να πιέσουμε περισσότερο την κυβέρνηση, δεν θέλουμε να κόψουμε την Ελλάδα στα δυο με τα μπλόκα. Η κίνησή μας θα είναι συμβολική στην εθνική οδό. Είναι δικαίωμά μας να εκφράσουμε έναν ολόκληρο κλάδο που καταστρέφεται, να του δώσουμε την ευκαιρία να πάρει απαντήσεις ουσιαστικές από την κυβέρνηση. Δεν γίνεται να υπάρχει ένταση συνεχώς με τα ΜΑΤ και τα δακρυγόνα».
Οι αγρότες ετοιμάζονται να «πολιορκήσουν» το Παρίσι
Απέκλεισαν λεωφόρους και πέταξαν κιβώτια με εισαγόμενα προϊόντα, οι Γάλλοι αγρότες αξιώνοντας την ανάληψη επείγουσας δράσης για τις χαμηλές τιμές παραγωγού, τους κανονισμούς για την πράσινη μετάβαση και τις πολιτικές του ελεύθερου εμπορίου, καθώς οι κινητοποιήσεις, που ολοένα και διογκώνονται, μετατοπίζονται κοντύτερα στο Παρίσι.
Οι αγρότες λένε πως οι διαμαρτυρίες, που διανύουν τώρα τη δεύτερη εβδομάδα τους αφότου ξεκίνησαν στα νοτιοδυτικά, θα συνεχιστούν για όσο διάστημα τα αιτήματά τους δεν ικανοποιούνται, θέτοντας την πρώτη μεγάλη πρόκληση για τον νέο πρωθυπουργό Γκαμπριέλ Ατάλ.
«Όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν στο τραπέζι», δήλωσε ο Αρνό Γκεγιό, ο επικεφαλής της ένωσης Jeunes Agriculteurs (Νέοι Αγρότες) σε δημοσιογράφους, όταν ρωτήθηκε σχετικά με πληροφορίες ότι οι αγρότες θα μπορούσαν να ξεκινήσουν να διαταράζουν την κυκλοφορία στο Παρίσι, από αύριο κιόλας.
Οι γαλλικές υπηρεσίες πληροφοριών προειδοποίησαν την κυβέρνηση ότι περιφερειακές συνδικαλιστικές ενώσεις αγροτών κάλεσαν τα μέλη τους να συγκεντρωθούν στη γαλλική πρωτεύουσα, έγραψαν η εφημερίδα Le Parisien και μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο BFM TV.
Ο χρόνος πιέζει ακόμα περισσότερο τη γαλλική κυβέρνηση, διότι «υπάρχει κίνδυνος τα συνδικάτα να ξεφύγουν, εάν η αναμονή είναι πάρα πολύ μεγάλη», προειδοποίησαν οι υπηρεσίες πληροφοριών σε ένα σημείωμα που περιήλθε στη γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου, κρίνοντας «πραγματικούς τους κινδύνους για διατάραξη της δημόσιας τάξης».
Καθώς ο Ατάλ συναντήθηκε σήμερα το πρωί με τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης, Οικολογικής Μετάβασης και Οικονομίας με στόχο να ανακοινώσει συγκεκριμένες προτάσεις αύριο, οι αγρότες χρησιμοποίησαν δεμάτια από σανό και τρακτέρ για να αποκλείσουν κεντρικές λεωφόρους κατά μήκος της Γαλλίας, της μεγαλύτερης αγροτικής παραγωγού στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Έχουμε πάντα περισσότερους κανόνες για να ακολουθούμε, μας ζητούν πάντα όλο και περισσότερα και κερδίζουμε όλο και λιγότερα. Δεν μπορούμε να ζούμε από τη δουλειά μας πλέον», δήλωσε ο 61χρονος Ζαν Ζακ Πεσκερέλ από το συνδικάτο Calvados Coordination Rurale.
Κιβώτια με ντομάτες, λάχανα και κουνουπίδια, που σύμφωνα με μια ομάδα αγροτών ήταν εισαγόμενα, διασκορπίστηκαν κατά μήκος του αυτοκινητόδρομου Α7, που συνδέει τη Μασσαλία και τη Λυόν, τη δεύτερη και τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Γαλλίας αντίστοιχα. Στη νοτιοδυτική άκρη του Παρισιού, δεκάδες τρακτέρ πραγματοποίησαν πορεία τις πρωινές ώρες αιχμής.
Οι αγρότες οργάνωσαν 77 μπλόκα σχεδόν παντού στη Γαλλία, σύμφωνα με μια καταμέτρηση της ένωσης FNSEA. Στην περιοχή της Ιλ ντε Φρανς η FNSEA και οι Jeunes agriculteurs κάλεσαν τα μέλη τους να συγκεντρωθούν αύριο «στους μεγάλους οδικούς άξονες περιμετρικά της πρωτεύουσας».
«Η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο της κυβέρνησης», από την οποία εξαρτάται «να κάνει τα πάντα για να αποφευχθεί μια παράλυση της χώρας», εκτίμησε ο Αρνό Γκεγιό.
Η πανίσχυρη αγροτική ένωση FNSEA αργά χθες το βράδυ παρέδωσε στην κυβέρνηση έναν κατάλογο με τα αιτήματά τους, μεταξύ άλλων την καλύτερη εφαρμογή ενός νόμου που έχει σχεδιαστεί για να προστατεύει τις τιμές παραγωγού.
Επιπλέον, το συνδικάτο τάχθηκε υπέρ της συνέχισης των φοροαπαλλαγών στο ντίζελ για τα αγροτικά οχήματα, της άμεσης καταβολής των γεωργικών επιδοτήσεων από την ΕΕ, των εγγυήσεων στις αποζημιώσεις ασφάλισης που σχετίζονται με την υγεία και το κλίμα και της άμεσης βοήθειας στους οινοπαραγωγούς και τα αγροκτήματα βιολογικών προϊόντων.
«Επείγουσες απαντήσεις χρειάζονται», δήλωσε ο επικεφαλής του FNSEA Αρνό Ρουσό.
Comments