3_ΚΟΣΜΟΣ4_ΚΟΙΝΩΝΙΑΑΓΡΟΤΙΚΑ

Χάος στη Γερμανία: Χιλιάδες αγρότες με τρακτέρ στο κέντρο του Βερολίνου

0

Γερμανία: Χιλιάδες αγρότες αναμένονται γύρω από την Πύλη του Βραδεμβούργου σήμερα (15/1) σε μια μαζική αντικυβερνητική διαμαρτυρία που συνεχίζεται εδώ και μία εβδομάδα και «γονατίζει» την κυβέρνηση του Όλαφ Σολτς.

Οι Γερμανοί αγρότες αναμένεται να γεμίσουν σήμερα (15/1) τους δρόμους γύρω από την Πύλη του Βραδεμβούργου σε μια μαζική διαμαρτυρία για να ζητήσουν επανεξέταση των σχεδίων για υψηλότερους φόρους στις γεωργικές δραστηριότητες.

Οι διαδηλώσεις αναμένεται να προσελκύσουν 3.000 τρακτέρ, 2.000 φορτηγά και 10.000 ανθρώπους από όλη τη χώρα και θα «κλείσουν» μια εβδομάδα εθνικής αναταραχής που έχει ασκήσει τεράστια πίεση στον συνασπισμό του καγκελαρίου Όλαφ Σολτς καθώς παλεύει με ένα χάος στον προϋπολογισμό και μία αυξανόμενη λαϊκή δυσαρέσκεια.

Ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ σχεδιάζει να απευθυνθεί στους διαδηλωτές και οι ηγέτες των κομμάτων του συνασπισμού (SPD, Πράσινοι, FDP) έχουν προσκαλέσει τους ηγέτες των διαδηλώσεων για συνομιλίες. Οι αρχές προειδοποιούν για το ενδεχόμενο εκτεταμένων προβλημάτων στην κυκλοφορία.

Μεγάλα μπλόκα έχουν σημειωθεί σε πόλεις από τα ανατολικά προς τα δυτικά, συμπεριλαμβανομένου του Αμβούργου, της Κολωνίας, της Βρέμης, της Νυρεμβέργης και του Μονάχου, με χιλιάδες τρακτέρ σε κάθε διαμαρτυρία. Οι εικόνες έδειχναν συνοδεία τρακτέρ και φορτηγών, μερικά με πανό διαμαρτυρίας, να κλείνουν τους γερμανικούς δρόμους από τις πρώτες πρωινές ώρες.

Η Ένωση Αγροτών Γερμανίας βρίσκεται σε «εβδομάδα δράσης» από την προηγούμενη Δευτέρα, με συγκεντρώσεις και μπλόκα σε όλη τη χώρα, ενώ περίπου 700 τρακτέρ και αγροτικά φορτηγά είναι εδώ και μία εβδομάδα σταθμευμένα μπροστά από την Πύλη του Βραδεμβούργου. Από χθες βράδυ τα τρακτέρ καταφθάνουν στην πρωτεύουσα, για να λάβουν μέρος στο συλλαλητήριο, με βασικό αίτημα την ακύρωση της απόφασης για την κατάργηση του επιδοτούμενου αγροτικού πετρελαίου.

«Θα αποδεχθούμε την πρόσκληση του κυβερνητικού συνασπισμού, έστω και αν έρχεται πολύ αργά. Ο συμβιβασμός όμως που βρίσκεται τώρα στο τραπέζι συνεπάγεται τον αργό θάνατο του κλάδου», δήλωσε ο Μάρκους Ντέξλερ, εκπρόσωπος της Βαυαρικής Αγροτικής Ένωσης, αναφερόμενος στην πρόταση της κυβέρνησης για σταδιακή και όχι συνολική κατάργηση της επιδότησης.

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο οποίος αντιμετωπίζει σφοδρή κριτική επειδή δεν έχει έως τώρα συναντηθεί με τους αγρότες, άφησε ελάχιστες ελπίδες για περαιτέρω παραχωρήσεις, καθώς στο εβδομαδιαίο μήνυμά του δήλωσε ότι η πρόταση της κυβέρνησης αποτελεί «καλό συμβιβασμό», και οτι «οι επιδοτήσεις δεν μπορούν να μένουν σε ισχύ επ’ αόριστον»

Τέλος η κυκλοφορία για χιλιάδες οχήματα στην Ελλάδα

Previous article

Αστυνομικοί μπάλωσαν λακκούβα και… βρήκαν τον μπελά τους

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.