ΕΛΛΑΔΑ

«Όλη η Ελλάδα – Ένας πολιτισμός» : 251 μεγάλες εκδηλώσεις στους αρχαιολογικούς χώρους από το Υπουργείο Πολιτισμού

0

Από την Ρωμαϊκή Αγορά και το Επταπύργιο Θεσσαλονίκης, το κάστρο Καλαμάτας, την αρχαία Κορινθία και τις Μυκήνες, μέχρι το Σούνιο, την Ελευσίνα και την Βραυρώνα, τον προαύλιο χώρο του Εθνικού Αρχαιολογικού, την νότια κλιτή της Ακρόπολης και τη Μονή Καισαριανής, οι αρχαιολογικοί χώροι της νησιωτικής και ηπειρωτικής χώρας βρίσκονται σε αναβρασμό, καθώς προετοιμάζονται πυρετωδώς για το κύμα μεγάλων πολιτιστικών εκδηλώσεων που εξαπολύει το Υπουργείο Πολιτισμού τους ερχόμενους καλοκαιρινούς μήνες με το πρόγραμμα «Όλη η Ελλάδα – Ένας πολιτισμός».

«Η πανδημία του κορωνοϊού μας έδωσε το έναυσμα να επισπεύσουμε κάτι που ούτως ή άλλως είχαμε δρομολογήσει», ανέφερε η υπουργός Λίνα Μενδώνη κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά το πρωί της Δευτέρας 25 Μαΐου, παραπέμποντας σε περσινές της δηλώσεις για την αξιοποίηση του μνημειακού πλούτου μέσα από τη σύζευξή του με την σύγχρονη δημιουργία.

«Ξεκινήσαμε να δουλεύουμε από τον Απρίλιο ώστε να δημιουργήσουμε αυτή τη σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων εντός των αρχαιολογικών χώρων με δύο στόχους: ο πρώτος ήταν βγαίνοντας από την ταλαιπωρία του ιού και μπαίνοντας στην κανονικότητα, να προσφέρουμε σε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους πολιτιστικές εκδηλώσεις, δεν θέλαμε ένα α-πολιτιστικό καλοκαίρι, και δεύτερον να μπορέσουν να συνεργαστούν με ανθρώπους από τον καλλιτεχνικό και δημιουργικό τομέα που φέτος έχουν πράγματι προβλήματα στην εργασιακή τους απασχόληση».

Έτσι, από τις 18 Ιουλίου έως και τις 30 Σεπτεμβρίου, δρομολογούνται 251 παρουσιάσεις (55 ξεχωριστές παραγωγές) σε 111 αρχαιολογικούς χώρους όλης της Ελλάδας, συμπεριλαμβάνοντας συναυλίες, θεατρικά δρώμενα, χορό και εικαστικές εγκαταστάσεις, πάντα σύμφωνα με τα ενδεδειγμένα πρωτόκολλα προστασίας κοινού και συντελεστών. Πρόκειται μόνον για την αρχή του προγράμματος, σε πειραματική μάλιστα εκδοχή όπως σημειώθηκε, μια και το «Όλη η Ελλάδα – Ένας πολιτισμός» θα συνεχίσει τα επόμενα χρόνια, αυξάνοντας τους θεσμούς του Υπουργείου Πολιτισμού κατά έναν (αναμένεται ξεχωριστή πλατφόρμα και σύσταση επταμελούς επιτροπής για τις μελλοντικές εκδόσεις). Οι εκδηλώσεις θα είναι δωρεάν, με μοναδικό κόστος το αντίτιμο του εκάστοτε αρχαιολογικού χώρου.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κορινθίας συμμετέχει με  8 συνολικά εκδηλώσειςστον Αρχαιολογικό χώρο και στο Μουσείο της Αρχαίας Κορίνθου και στον Αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Νεμέας.

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων

4 Αυγούστου Αθηναίων Πολιτεία – από τον Θησέα στον Σόλωνα, Εθνικό ΘέατροΑρχαιολογικός χώρος Αρχαίας Κορίνθου  | 19.30

 

9 Αυγούστου Σπουδαία Ερείπια- Η Ελλάδα με τα μάτια των ξένων ταξιδιωτών (16ος-19ος αιώνας), Εθνικό Θέατρο |Αρχαιολογικός χώρος Νεμέας |19.30

18 Αυγούστου Το αμάρτημα της μητρός μου, Εθνικό Θέατρο | Αρχαιολογικός χώρος Αρχαίας Κορίνθου |19.30

21 Αυγούστου Χορευτικά Σόλι από το Μπαλέτο της ΕΛΣΑρχαιολογικό Μουσείο Αρχαίας Κορίνθου| Η δράση θα παρουσιαστεί 3 φορές στις 18.00, 18.45 και 19.30 στο αίθριο του Μουσείου.

 

22 Αυγούστου Γκαλά Μονωδών της ΕΛΣΑρχαιολογικός Χώρος Αρχαίας Κορίνθου-|19.30

 

23 Αυγούστου Γκαλά Μονωδών της ΕΛΣΑρχαιολογικός Χώρος Αρχαίας Κορίνθου|19.30

 

8 Σεπτεμβρίου Συνομιλώντας με την παράδοση-Μικρή Ορχήστρα της Κ.Ο.ΑΑρχαιολογικός χώρος Νεμέας|20.30

 

23 Σεπτεμβρίου Σπουδαία Ερείπια- Η Ελλάδα με τα μάτια των ξένων ταξιδιωτών (16ος-19οςαιώνας), Εθνικό Θέατρο |Αρχαιολογικός χώρος Αρχαίας Κορίνθου|19.00

 

Οι εκδηλώσεις προσφέρονται δωρεάν από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Το μόνο αντίτιμο είναι το εισιτήριο για την είσοδο σε κάθε χώρο.

Αρχαία Κόρινθος, τιμή εισιτηρίου: 8 ευρώ

Αρχαία Νεμέα,  τιμή εισιτηρίου: 6 ευρώ

Μέγιστος αριθμός ατόμων ανά εκδήλωση: 200 καθήμενοι

Είναι υποχρεωτική η προκράτηση θέσης στην ιστοσελίδα:

https://digitalculture.gov.gr/

Οι θεατές θα πρέπει να τηρούν τις οδηγίες και συστάσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων COVID-19 του Υπουργείου Υγείας για την ασφαλή προσέλευση στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία. Ισχύει ο κανόνας της απόστασης των 1,5 μέτρων κατ’ ελάχιστον για ανοικτούς χώρους και 2 μέτρων για κλειστούς χώρους. Στα μουσεία είναι υποχρεωτική η χρήση μη ιατρικής μάσκας.

Η Προϊσταμένη και το προσωπικό της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κορινθίας με χαρά θα υποδεχτούν το κοινό στις καλοκαιρινές αυτές πολιτιστικές συναντήσεις.

22.000 νέα φωτιστικά σώματα θα αντικαταστήσουν το παλαιό δίκτυο φωτισμού στο δήμο Κορινθίων

Previous article

Ημερίδα – Τα Ψηφιακά Εμπορικά Κέντρα Αναπτύσσουν τις Τοπικές Αγορές

Next article

More in ΕΛΛΑΔΑ

You may also like

Comments

Comments are closed.