1_ΚΟΡΙΝΘΙΑΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΣΥΡΙΖΑ Κορινθίας: Χαιρετίζουμε το Ψήφισμα του ΠεΣυ Πελοποννήσου

0

Ανακοίνωση της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Κορινθίας σχετικά με το ψήφισμα του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Πελοποννήσου για το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Εκσυγχρονισμός Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας».

Η ανακοίνωση:

Χαιρετίζουμε το ψήφισμα-καταπέλτη του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου ενάντια στο αντιπεριβαλλοντικό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε χθες στη Βουλή. Χαιρετίζουμε επίσης την υιοθέτηση των εκπεφρασμένων θέσεων μας στο εν λόγω ψήφισμα καθώς και την καταδίκη των πρακτικών της κυβέρνησης που, εν μέσω πανδημίας και ενώ η Βουλή υπολειτουργεί, με συνοπτικές διαδικασίες, χωρίς επαρκή διαβούλευση για το σύνολο των άρθρων έφερε προς ψήφιση το νομοσχέδιο, με καθαρό στόχο να ακυρώσει τη νομική προστασία του περιβάλλοντος.

Η απόφαση-ψήφισμα του Περιφερειακού Συμβουλίου έχει μια ιδιαίτερη πολιτική και συμβολική σημασία, που εκφράζει τα αισθήματα και τις σκέψεις των Πελοποννήσιων πολιτών ανεξαρτήτως πολιτικών προτιμήσεων, αφού υπερψηφίστηκε από το σύνολο των παρατάξεων πλην φυσικά του κ. Νίκα. Η απόφαση αυτή δείχνει το δρόμο για τις μάχες που έπονται προκειμένου να σώσουμε ό,τι μπορεί να σωθεί στον τόπο μας, από τη λαίλαπα που ενέσκηψε, με τη μορφή αυτού του νομοσχεδίου, στο φυσικό μας περιβάλλον, το κοινό σπίτι όλων μας.

Επί τη ευκαιρία θα θέλαμε να τονίσουμε την συνεπή αυτοδιοικητικά στάση της περιφερειακής παράταξης, «ΝΕΟΙ ΔΡΟΜΟΙ για την Πελοπόννησο» με επικεφαλής της Γιώργο Δέδε, –την οποία υποστηρίξαμε στις περυσινές εκλογές. Χωρίς να διακατέχεται από στείρο αντικυβερνητισμό, αλλά συμβάλλοντας καθοριστικά στην εύρυθμη λειτουργία του περιφερειακού θεσμού,  προασπίζει τα συμφέροντα των Πελοποννησίων πολιτών με την επίτευξη αποφάσεων με ευρύτερη πολιτική σημασία που αρκετές φορές ξεφεύγουν από τα στενά όρια μιας διοικητικής περιφέρειας.

Αξιοποιώντας τις δυνατότητες που προσφέρει το θεσμικό πλαίσιο της απλής αναλογικής και σε συνεννόηση με άλλες προοδευτικές περιφερειακές παρατάξεις, έχει πρωταγωνιστήσει με καίριες παρεμβάσεις ώστε το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου να πάρει αποφάσεις ενάντια σε κυβερνητικές πολιτικές σε μία ευρεία γκάμα θεμάτων, παρά το γεγονός ότι η περιφερειακή αρχή πρόσκειται ευλαβικά και απόλυτα στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Ενδεικτικά:

  • Ενάντια στις ρυθμίσεις Θεοδωρικάκου το καλοκαίρι του 2019, που αλλοίωναν την εκπεφρασμένη βούληση των πολιτών όπως εκφράστηκε με την ψήφο τους στις περιφερειακές εκλογές και με αντιδημοκρατικό τρόπο απορρύθμιζαν το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων οργάνων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης
  • Ενάντια στην περικοπή πόρων για την αυτοδιοίκηση, όπως αποτυπώθηκαν στον προϋπολογισμό του κράτους που κατατέθηκε από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στα τέλη του 2019, στερώντας τους αυτοδιοικητικούς θεσμούς από απολύτως αναγκαία μέσα προκειμένου να ανταποκριθούν στις αυξημένες αρμοδιότητές τους
  • Ενάντια στη βίαιη απολιγνιτοποίηση που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός η οποία οδηγεί στον ξαφνικό θάνατο πόλεις όπως η Μεγαλόπολη και ολόκληρες περιοχές, χωρίς στρατηγικό σχέδιο για τη μεταλιγνιτική εποχή, ακυρώνοντας εγκεκριμένα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προγράμματα ομαλής και δίκαιης μετάβασης που είχε καταρτίσει η προηγούμενη κυβέρνηση.
  • Ενάντια στη μεθόδευση για τον οδικό άξονα Πάτρα-Πύργος με την οποία το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ακυρώνει ένα έργο που είχε ήδη αρχίσει να κατασκευάζεται προκειμένου να το δώσει σε γνωστά μεγαλοεργολαβικά συμφέροντα καθιστώντας απολύτως αβέβαιη την πιθανότητα ολοκλήρωσής του στο ορατό μέλλον.

Όλα αυτά δείχνουν τις δυνατότητες που το σύστημα της απλής αναλογικής παρέχει στους εκλεγμένους εκπροσώπους των πολιτών, ώστε ελεύθερα να τοποθετούνται σε καίρια ζητήματα περιφερειακής ή εθνικής πολιτικής. Έτσι το αυτοδιοικητικό κίνημα αποκτά τη δύναμη να πρωταγωνιστήσει στους κοινωνικούς αγώνες για δημοκρατικές πολιτικές δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης.

N.Ε.  ΣΥΡΙΖΑ Κορινθίας

Συζητάμε για το πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία με την Πρόεδρο του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Κορινθίας

Previous article

H κατάσταση της δημόσιας υγείας στην Κορινθία με αφορμή την Πανδημία

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.