ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠΡΟΣΩΠΑΣυνεντεύξεις

Συνέντευξη με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Οινοποιών Νεμέας για τα προβλήματα απ΄την πανδημία

0

Ένα μεγάλο μέρος της οικονομίας στην Κορινθία στηρίζεται στον κλάδο της οινοποιίας και της αμπελουργίας, με κύριο πυρήνα βεβαίως τη Νεμέα αλλά και με πολλά ακόμα οινοποιία που δραστηριοποιούνται σε Κόρινθο, Κιάτο, Ξυλόκαστρο και άλλες περιοχές. Αυτή την εποχή οι οινοποιοί όπως και πολλοί άλλοι επιχειρηματίες δοκιμάζονται σκληρά απ΄την πανδημία που έχει «παγώσει» την αγορά με αποτέλεσμα να βλέπουν το κρασί τους να παραμένει στις δεξαμενές και να θέτει σε μεγάλο κίνδυνο τον προσεχή τρύγο προκαλώντας αλυσιδωτά προβλήματα.

Το sfedona.gr επικοινώνησε με τον πρόεδρο του Συνεταιρισμού Οινοποιων Νεμέας κ. Νίκο Βλάχο με στόχο να αναδείξει τα προβλήματα του σήμερα αλλά και τις προτάσεις ανάκαμψης για την επόμενη μέρα.

 

Κε Πρόεδρε, δώστε μας μια γενική εικόνα που εμφανίζει ο κλάδος της οινοποιίας μετά την εμφάνιση του κορωνοϊου

Αυτή τη στιγμή τα οινοποιία στην ουσία είναι κλειστά άρα αυτό τα λέει όλα. Δεν υπάρχει αντικείμενο δουλειάς για εμάς καθώς όλες οι επιχειρήσεις εστίασης (εστιατόρια, μπαρ, ξενοδοχεία, κτλ)  είναι κλειστές. Το μόνο που έχουμε στην παρούσα φάση είναι τα Σουπερ Μάρκετ όμως η ζήτηση είναι ελάχιστη καθώς ο κόσμος κοιτάζει να αγοράζει τα απαραίτητα.

Είναι πανευρωπαϊκό αίτημα η «Απόσταση κρίσεως», έχει γίνει μεγάλο θέμα  στην Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία που αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα… Θεωρώ πως αυτή η λύση είναι η μοναδική που υπάρχει αυτή τη στιγμή

 

Με τις εξαγωγές τι γίνεται;

Οι εξαγωγές έχουν «νεκρώσει». Δεν υπάρχει καμία χώρα αυτή τη στιγμή που να κάνει παραγγελίες. Ακόμα και η Σουηδία που δεν έχει θέσει σε εφαρμογή αυστηρά περιοριστικά μέτρα δεν δίνει παραγγελίες. Φοβάμαι πως το πρόβλημα με τις εξαγωγές θα το αντιμετωπίσουμε και στο μέλλον καθώς δεν γνωρίζουμε πως θα εξελιχθεί η εξάπλωση του κορωνοϊού σε κάθε χώρα και πόσο θα τους πάρει χρονικά για να επανέλθουν ώστε να ομαλοποιηθεί σταδιακά η κατάσταση.

 

Ποια η στήριξή σας μέχρι στιγμής απ΄το κράτος;

Τα οινοποιία συγκαταλέγονται στις πληττόμενες επιχειρήσεις. Ισχύει και για εμάς όποια μέτρα έχουν παρθεί γι΄αυτή την κατηγορία. Το ζήτημα είναι να προχωρήσουν γρήγορα και συγκροτημένα γιατί μέχρι σήμερα δεν έχουμε εισπράξει τίποτα και οι αντοχές μας στερεύουν.

Πρέπει να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες συνθήκες και να δώσουμε τα κίνητρα να αναπτυχθεί ο εσωτερικός τουρισμός

 

Ποια είναι η άποψη σας για την «Απόσταξη Κρίσεως». Μια πρόταση που μάλιστα είδαμε και το Επιμελητήριο Κορινθίας να την επικαλείται σε επιστολή του προς τον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους Υπουργούς προκειμένου να στηριχθεί ο κλάδος σας.

Είναι πανευρωπαϊκό αίτημα η «Απόσταση κρίσεως», έχει γίνει μεγάλο θέμα και στην Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία… Και θεωρώ πως αυτή η λύση είναι η μοναδική που υπάρχει αυτή τη στιγμή. Όχι ότι θα σωθούν τα οινοποιία απ΄αυτό αλλά τουλάχιστον να μπορέσει γίνει ο τρύγος. Να πάρουμε κάποια χρήματα για να τα διαθέσουμε στην επόμενη αγορά σταφυλιών για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν και οι παραγωγοί. Σήμερα όλες οι δεξαμενές είναι γεμάτες και δεν ξέρουμε για πόσο θα συνεχιστεί αυτό. Πριν το κορωνοϊό, αυτή την εποχή, την άνοιξη, είχαμε αύξηση της ζήτησης του κρασιού και κατά συνέπεια μείωση των αποθεμάτων. Ο Αύγουστος ζυγώνει, ο τρύγος έρχεται…

 

Ας πάρουμε το καλό σενάριο που λέει ότι από Μάϊο ομαλοποιείται η κατάσταση. Τι σημαίνει αυτό για εσάς;  

Ακόμα και έτσι να εξελιχθεί διατηρώ μεγάλες επιφυλάξεις για την κατανάλωση κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Πιστεύετε θα έχουμε τουρισμό, κρατήσεις σε ξενοδοχεία ή ότι ο κόσμος θα ξεκινήσει να βγαίνει σε εστιατόρια και μπαρ;  Ήδη από τώρα που μιλάμε θα πρέπει να υπάρξει μια σοβαρή πολιτική για τον τουρισμό μετά τον κορωνοϊό. Πρέπει να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες συνθήκες και να δώσουμε τα κίνητρα να αναπτυχθεί ο εσωτερικός τουρισμός. Αυτό προϋποθέτει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει επιπλέον χρήματα για να μπορέσει ο Έλληνας να κινηθεί και να ανακάμψει η αγορά και η οικονομία.

 

Τέτοια εποχή, άλλοτε, προετοιμάζατε και τη μεγάλη γιορτή του κρασιού στη Νεμέα, τις «Μεγάλες Μέρες» που πραγματοποιούνται εδώ και 15 χρόνια τις πρώτες μέρες κάθε Σεπτέμβρη. Θα έχουμε «Μεγάλες Μέρες Νεμέας» φέτος;

 

Είναι αλήθεια είχαμε ξεκινήσει τον σχεδιασμό για τις «Μεγάλες Μέρες Νεμέας» του 2020, αυτή τη στιγμή απ΄την αβεβαιότητα που επικρατεί το έχουμε παγώσει. Εύχομαι απ΄το καλοκαίρι να μην υπάρχουν περιοριστικά μέτρα, να έχουμε ξεπεράσει την πανδημία ώστε να υποδεχθούμε και πάλι τον κόσμο στα οινοποιία μας. Ακόμα και με μικρότερο budget θα προσπαθήσουμε να γίνουν οι εκδηλώσεις γιατί όλοι έχουμε ανάγκη μετά απ΄αυτή την δύσκολη κρίση, να περάσουμε καλά. Να έρθουμε σε επαφή με κόσμο, να μιλήσουμε και να πιούμε και ένα ποτήρι κρασί. Εξάλλου …οίνος ευφραίνει καρδίαν!

 

Ο Αστυνομικός Διευθυντής Κορινθίας κ. Τετράδης ευχαριστεί τη Motor Oil για τη δωρεά

Previous article

Παράδοση υγειονομικού υλικού στο Νοσοκομείο Κορίνθου

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.