1_ΚΟΡΙΝΘΙΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταυρέλης: Προτείναμε μειώσεις στα Δημοτικά Τέλη αλλά πάλι δεν εισακουστήκαμε

0

Στο τέλος του 2019, όταν συζητούσαμε τον προϋπολογισμό του 2020, ζητήσαμε τη μείωση των δημοτικών τελών καθαριότητας και φωτισμού. Ο κ. Δήμαρχος ανέφερε ότι μείωση θα γίνει το 2021.
Σήμερα στην Οικονομική Επιτροπή ήλθε το θέμα των τελών εν όψει του προϋπολογισμού του 2021.
Δυστυχώς ξέχασε την υπόσχεση η νέα Δημοτική Αρχή και η εισήγησή της ήταν τα τέλη να παραμείνουν αμετάβλητα.

► Εμείς ως παράταξη καταψηφίσαμε την εισήγηση και ζητήσαμε να μειωθούν τουλάχιστον 25% συνολικά για τρεις λόγους:

1) Οι οικονομικές συνθήκες της χώρας είναι δύσκολες για όλη την κοινωνία κατά συνέπεια και την κορινθιακή και ο Δήμος μπορεί να συμβάλει στο μέτρο του δυνατού, χωρίς να επηρεαστεί το ισοζύγιο εσόδων-εξόδων.
2) Τα ταμειακά διαθέσιμα του κωδικού των τελών καθαριότητας θα αυξηθούν το 2021 και εφεξής τουλάχιστον 35% , δεδομένου ότι υπεβλήθησαν πρόσφατα στο Δήμο πάνω από 11.000 νέες αιτήσεις δημοτών είτε διόρθωσης των τετραγωνικών μέτρων από αυθαίρετα είτε δήλωσης νέων κατοικιών ή επαγγελματικών χώρων.
3) Από τον έλεγχο των οικονομικών στοιχείων της Οικονομικής Υπηρεσίας προκύπτει το εξής αδιανόητο:

● Στις 31/12/2019 το ταμειακό αναξιοποίητο απόθεμα (χρηματικό υπόλοιπο) των συγκεκριμένων ανταποδοτικών ανήλθε εντελώς αδικαιολόγητα (και παρανόμως κατά την άποψή μας, αφού πρόκειται περί ισοσκελισμένων ανταποδοτικών) σε 5.988.554 €.

● Στις 31/12/2020 το ταμειακό απόθεμα σύμφωνα με την Υπηρεσία αναμένεται να ανέλθει σε 4.838.441 € , αλλά κατά την βεβαία άποψή μας θα ξεπεράσει τα 6.000.000 €. Αν μάλιστα συνυπολογίσουμε τις νέες 11.000 αιτήσεις καταλαβαίνετε ότι το 2021 θα υπάρχει ένα δυσθεώρητο χρηματικό υπόλοιπο, το οποίο δεν μπορεί να απορροφηθεί ούτε σε τρία χρόνια, όσες επενδύσεις και να γίνουν.

► Γι αυτό ζητήσαμε την μείωση 25% των δημοτικών τελών, που σε μερικές περιπτώσεις είναι περισσότερα στο λογαριασμό της ΔΕΗ από την κατανάλωση ρεύματος.

Παράλληλα συζητήσαμε τα δημοτικά τέλη κατάληψης κοινόχρηστων χώρων.
Ο κ. Νανόπουλος στις 27/5/20 είχε αναφέρει ότι θα φέρει θέμα μείωσης των τελών κατάληψης κοινοχρήστων χώρων στον παραλιακό πεζόδρομο Μεγ. Αλεξάνδρου στα Καλάμια απο 27 € σε 7 €/τ.μ.

► Η παράταξή μας είχαμε συμφωνήσει να γίνουν μειώσεις σε όλη την πόλη της Κορίνθου σε 7 €/τ.μ. και στα υπόλοιπα χωριά σε 5 €/τ.μ.
Αντί αυτού η πρόταση της Δημοτικής Αρχής στην Οικονομική Επιτροπή είναι να γίνει μείωση στα Καλάμια από 27 € σε 15 €/τ.μ. (45%).
Μειώσεις επίσης πρότεινε και σε όλη την πόλη και τα χωριά της τάξης από 7% μέχρι 33%. Μία απλή ματιά δείχνει την άνιση αλλά και άδικη μεταχείριση των επαγγελματιών. Παράδειγμα στο Συνοικισμό η μείωση είναι 11%, στο Φλοίσβο 16%, στην Αρχαία Κόρινθο 15% και αρκετά άλλα.

► Εμείς παραμείναμε σταθεροί στις απόψεις μας, όπως και προεκλογικά είχαμε δεσμευτεί, ψηφίζοντας μειώσεις των δημοτικών τελών κατάληψης πεζοδρομίων, πλατειών, πεζοδρόμων κλπ σε 7 €/τ.μ. για όλη την πόλη της Κορίνθου και σε 5 €/τ.μ. για όλα τα χωριά χωρίς εξαιρέσεις.
Υπερψηφίστηκε φυσικά η πρόταση της Δημοτικής Αρχής.

Σε ανάλογο θέμα καθορισμού των τελών κατάληψης κοινόχρηστων χώρων στις Λαϊκές Αγορές για το 2021, ως παράταξη, ζητήσαμε την μείωσή τους σε ποσοστό 40%.

► Ειδικότερα προτείναμε την μείωση από 1 € ανά τετρ. μέτρο σε 0,60 €/τ.μ. για τους παραγωγούς και εμπόρους. Πρόκειται για ένα μέτρο το οποίο θα δώσει μία μικρή ανάσα στον πολύπαθο κόσμο της αγροτιάς, αλλά και στους εμπόρους των Λαϊκών, χωρίς ουσιαστικά ο Δήμος να χάσει μεγάλα έσοδα.

Δυστυχώς η πρότασή μας δεν εισακούστηκε από τη Δημοτική Αρχή.

Όσον αφορά τη μείωση των συντελεστών αξιοποίησης ακινήτων , προκειμένου να καθοριστεί το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας σε κάθε ιδιοκτησία η πρόταση της Δημοτικής Αρχής ήταν για μείωση του συντελεστή ΣΑΟ από 1,2 σε 0,80 για τις κοινότητες Άσσου, Κάτω Άσσου, Περιγιαλίου, Λεχαίου, Γαλατακίου, Κατακαλίου, Κόρφου από 1/1/2021.

► Η παράταξή μας τοποθετήθηκε θετικά στην πρόταση, όμως αντιπρότεινε συμπληρωματικά να μειωθεί ο συντελεστής και για τις κοινότητες του καποδιστριακού δήμου Κορινθίων (Αρχαία Κόρινθος, Εξαμίλια, Ξυλοκέριζα, Σολομός) από 1,20 σε 0,80 για λόγους ισότητας.
● Η πρότασή μας αυτή έγινε δεκτή ομόφωνα από την Οικονομική Επιτροπή.
Έτσι όλες οι κοινότητες του Δήμου Κορινθίων θα έχουν τον ίδιο συντελεστή αξιοποίησης ακινήτων σε 0,80.
Της πόλεως Κορίνθου ο ΣΑΟ παραμένει 1,00.

Νίκος Σταυρέλης
Πνοή Δημιουργίας

Μεγάλη η συμμετοχή στο διαδικτυακό σεμινάριο του Επιμελητηρίου Κορινθίας

Previous article

Η βυθιζόμενη γέφυρα στα Ίσθμια Κορινθίας χρήζει άμεσης επισκευής

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.