4_ΚΟΙΝΩΝΙΑΥΓΕΙΑ

Πως ψωνίζω με τη μέθοδο click away – Διαβάστε αναλυτικά

0

Με τα κρούσματα στη χώρα μας να παραμένουν σε υψηλά νούμερα, τους νεκρούς να φτάνουν τριψήφια νούμερα σε ημερήσια βάση και τις ΜΕΘ να «ασφυκτιούν», κυβέρνηση και λοιμωξιολόγοι αποφάσισαν ότι δεν μπορούν να προχωρήσουν σε άρση μέτρων ενόψει των γιορτών των Χριστουγέννων.

Έτσι, το lockdown… νίκησε και βαδίζουμε σε μια πολύ διαφορετική εορταστική περίοδο, όπως διαφορετικό και δύσκολο ήταν ολόκληρο το 2020.

Σύμφωνα με το πλάνο που αναλύθηκε, τα καταστήματα σε όλη τη χώρα θα παραμείνουν κλειστά. Η μόνη αλλαγή που έρχεται είναι η επαναλειτουργία των βιβλιοπωλείων και των κομμωτηρίων από τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου.

Η μόνη υποχώρηση ήταν ότι από 13 Δεκεμβρίου έως 7 Ιανουαρίου 2021, θα επιτρέπεται η μετάβαση πελάτη σε κατάστημα για παραλαβή προϊόντος που έχει προαγοράσει ηλεκτρονικά, η λεγόμενη μέθοδος click away.

Τι είναι το click away

Ο πελάτης θα κάνει την παραγγελία του μέσω e-shop ή μέσω τηλεφωνικής παραγγελίας και πληρωμής είτε απευθείας ηλεκτρονικά είτε μέσω POS έξω από το κατάστημα.

Για να πάει να παραλάβει το προϊόν που έχει αγοράσει κάποιος, θα στείλει μήνυμα 2 στο 13033 και θα πρέπει να έχει είτε ηλεκτρονική απόδειξη πληρωμής είτε SMS από την επιχείρηση με την ημερομηνία και ώρα παραλαβής.

Μόνο ένας θα παραλαμβάνει την παραγγελία η οποία θα παραδίδεται από έναν άνθρωπο.

Οι ουρές θα επιτρέπονται έως 9 άτομα, με απόσταση 2 μέτρα ο ένας από τον άλλον. Μάλιστα ότι η αναμονή δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 10 λεπτά. Σε αντίθετη περίπτωση θα επιβάλλεται το αντίστοιχο πρόστιμο.

Οι επιχειρήσεις που είναι ανοιχτές θα πρέπει να συμπληρώνουν κατάλογο με τα ραντεβού των πελατών, ο οποίος θα επιδεικνύεται υποχρεωτικά στα αρμόδια ελεγκτικά όργανα

Τι ανοίγει από 13 Δεκεμβρίου

Από τη Δευτέρα θα ανεβάσουν ρολά μόνο τα κομμωτήρια και τα βιβλιοπωλεία και αυτά υπό αυστηρούς όρους. Για τη μετάβαση σε αυτά, οι πολίτες θα πρέπει να στέλνουν SMS με κωδικό 2 στο 13033. Ανοίγουν επίσης και τα ΚΤΕΟ.

Στα κομμωτήρια θα γίνεται η προσέλευση αποκλειστικά με ραντεβού, ενώ πελάτες και προσωπικό θα πρέπει να φοράνε μάσκες. Θα υπάρχει δυνατότητα να λειτουργούν από τις 7 το πρωί έως τις 9 το βράδυ.

Στα βιβλιοπωλεία θα ισχύει ανώτατο όριο 4 πελάτες σε καταστήματα έως 100 τ.μ. ή 1 πελάτης ανά 15 τ.μ. για καταστήματα άνω των 100 τ.μ.

Έξι διευκρινίσεις για τη λειτουργία των καταστημάτων

  • Όπως διευκρίνισε ο Άδωνις Γεωργιάδης στο MEGA, δεν μπορεί κάποιος να περάσει από το μαγαζί και να διαλέξει ένα ρούχο. Δεν επιτρέπονται ούτε οι δοκιμές ρούχων.
  • Αλλαγές ρούχων θα γίνονται μετά από επικοινωνία με το κατάστημα.
  • Οι επιστροφές χρημάτων θα γίνονται μέσω τράπεζας, βάσει στοιχείων POS.
  • Θα υπάρχει μια περίοδος χάριτος για πιθανές καθυστερήσεις στα ραντεβού για παραλαβή.
  • Θα πωλούνται παιχνίδια στα βιβλιοπωλεία (μόνο με click away), αλλά όχι στα σούπερ μάρκετ.
  • Δεν υπάρχει περιορισμός στους υπαλλήλους που θα έχει ένα κατάστημα.

Χωρίς περιποίηση νυχιών στις γιορτές – Δεν επιτρέπεται ούτε στα κομμωτήρια

Το άνοιγμα των κομμωτηρίων και των κουρείων δεν θα συνοδεύεται από τις υπηρεσίες περιποίησης νυχιών.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης στο MEGA, υπήρξε μια συζήτηση για να ανοίξουν τα καταστήματα μανικιούρ – πεντικιούρ αλλά τελικά «δεν επετεύχθη consensus για το άνοιγμα αυτό».

Αξίζει να σημειωθεί, πως ούτε τα κομμωτήρια -που ανοίγουν την προσεχή Δευτέρα, θα μπορούν να παρέχουν στους πελάτες τους άλλες υπηρεσίες πέραν της κόμμωσης, όπως είναι μανικιούρ – πεντικιούρ ή αποτριχώσεις.

Δεν ανοίγουν τα εμπορικά κέντρα

Τα κλειστά εμπορικά κέντρα, όπως και τα μαγαζιά τύπου «κατάστημα εντός καταστήματος» (shops-in a-shop), θα παραμείνουν κλειστά. Μάλιστα, για τα εμπορικά κέντρα δεν θα υπάρχει ούτε η δυνατότητα για click away.

Αυτό συμβαίνει επειδή δεν υπάρχει δυνατότητα παραλαβής των εμπορευμάτων στον δρόμο από τον πελάτη καθώς εκατοντάδες καταναλωτές θα πρέπει να προσέρχονται εντός των εμπορικών κέντρων από μια είσοδο και να δημιουργείται αναπόφευκτα συνωστισμός.

Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν πληροφορίες τα κυβερνητικά επιτελεία αναζητούν μέχρι αυτή την ώρα εναλλακτικές λύσεις για την λειτουργία και των εμπορικών κέντρων.

Απαγόρευση κυκλοφορίας με μία ώρα παράταση

Η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ισχύσει κανονικά και την περίοδο των εορτών, ωστόσο, με μία κάποια μεγαλύτερη ευχέρεια στο ωράριο.

Ειδικότερα, το 21:00 – 05:00 γίνεται 22:00 – 05:00 από την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2020 μέχρι τις 7 Ιανουαρίου 2021.

Το SMS στο 13033 για τις μετακινήσεις διατηρείται για την ίδια περίοδο.

Τι ισχύει για τις μετακινήσεις από νομό σε νομό και την επανένωση οικογενειών για τις γιορτές

Τους κανόνες που ισχύουν για τις μετακινήσεις εκτός νομού υπενθύμισε ο Νίκος Χαρδαλιάς, ενόψει των Χριστουγεννιάτικων γιορτών που πολλοί θέλουν να ξαναδούν τις οικογένειες και τους αγαπημένους τους (πχ. φοιτητές, εργαζόμενοι σε απομακρυσμένες περιοχές και άλλα).

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων επισήμανε ότι τέτοιου είδους μετακίνηση επιτρέπεται μόνο αν ο πολίτης μετακινείται προς τον μόνιμο τόπο κατοικίας του. Έτσι, για παράδειγμα, τα παιδιά μπορούν να γυρίσουν στους γονείς τους με το απαραίτητο φορολογικό έγγραφο και φυσικά η μετακίνηση αυτή προβλέπεται άπαξ.

Ο κ. Χαρδαλιάς πρόσθεσε ότι επιτρέπεται η μετακίνηση στο παράδειγμα του εκπαιδευτικού στο νησί που θέλει να δει την οικογένειά του.

Τι θα γίνει με τις μετακινήσεις στα ρεβεγιόν – Παράθυρο για αλλαγή

Σημειώνεται πως με βάση τις σημερινές ανακοινώσεις επί της ουσίας απαγορεύονται τα… ρεβεγιόν μακριά από το σπίτι καθώς θα πρέπει κάθε ένας που θέλει να μετακινηθεί τις νυκτερινές ώρες να στέλνει SMS που να δικαιολογεί την συγκεκριμένη μετακίνηση.

Ομως, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να φύγει κάποιος από το σπίτι του την παραμονή Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς ή άλλη νύχτα των εορτών διότι δεν θα μπορεί να επιστρέψει χωρίς να δικαιολογεί γιατί μετακινήθηκε.

Ο Στέλιος Πέτσας είπε ότι δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι στις αποφάσεις, ωστόσο, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να γίνει συζήτηση μόνο για τις παραμονές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.

Πρόκειται για ένα ανοικτό παράθυρο που αφήνει η κυβέρνηση προκειμένου να επιτραπεί μετακίνηση μόνο για συγκεκριμένες νύχτες, ωστόσο, εκφράζονται φόβοι για συνωστισμό στους δρόμους και για μη τήρηση των κανόνων σε σπίτια που θα υπάρξει μετακίνηση του κόσμου.

Ποιες ημέρες θα είναι ανοιχτές οι εκκλησίες

Αυστηρά για δύο ημέρες θα ανοίξουν οι ναοί και οι ημέρες αυτές είναι τα Χριστούγεννα και τα Φώτα. Τα μέτρα θα είναι αυστηρά καθώς εντός της εκκλησίας θα επιτρέπεται συγκεκριμένος αριθμός ατόμων. Συνολικά, θα μπορούν στο εσωτερικό του ναού να βρίσκονται έως και εννέα άτομα, ενώ αν πρόκειται για μητροπολιτικό ναό, τότε ο αριθμός των ατόμων αυξάνεται σε 25.

Την τήρηση των μέτρων αναλαμβάνουν οι οικείες μητροπόλεις και η Αρχιεπισκοπή Αθηνών.

Τέλος, όσον αφορά στα Θεοφάνεια, δεν θα πραγματοποιηθεί ο αγιασμός υδάτων σε ανοιχτό δημόσιο χώρο.

Τι αλλάζει με την καραντίνα όσων έρχονται στην Ελλάδα

Για το διάστημα 18 Δεκεμβρίου έως 7 Ιανουαρίου, όσοι επιστρέφουν στην Ελλάδα θα πρέπει να μπαίνουν σε καραντίνα τριών ημερών, κι όχι 10 που ισχύει σήμερα.

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου διεκδικεί επιστροφή συνολικού ποσού 1,3 εκ ευρώ από την “Πελοπόννησος” Α.Ε. ως “αχρεωστήτως καταβληθέντος”

Previous article

Πανελλήνιες 2021: Σκέψεις για ψαλίδι στην ύλη της Γ’ Λυκείου

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.