5_ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι γονείς; Η Ανθή Δοξιάδη στο Καλογεροπούλειο Ίδρυμα

0

Είναι έγκριτη ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια και διάσημη συγγραφέας σε θέματα που έχουν να κάνουν στις σχέσεις γονέων και παιδιών. Οι πιο παλιοί θυμούνται θυμούνται σίγουρα την επιτυχημένη στήλη της στο εβδομαδιαίο περιοδικό «Γυναίκα», από το 1980 έως το 2008, θίγοντας τα «αιώνια» ζητήματα που απασχολούν τους γονείς. Ο λόγος για την Ανθή Δοξιάδη που την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2020 θα βρίσκεται στην Κόρινθο και στο Καλογεροπούλειο Ίδρυμα, δίνοντας την ευκαιρία σε Κορίνθιους γονείς να την ακούσουν, να προβληματιστούν και να λάβουν πολύτιμες πληροφορίες για την ανατροφή των παιδιών τους.

Η διοργάνωση της εκδήλωσης αποτελεί μια πρωτοβουλία του Καλογεροπούλειου Ιδρύματος, του Παιδικού Σταθμού- Νηπιαγωγείου “Happyland” και του βιβλιοπωλείου ΚΟΥΚΙΔΑ.

Μια θαυμαστή, πρωτότυπη και, πάνω απ’ όλα “διαφορετική” προσέγγιση της σχέσης γονέων – παιδιών!

Την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου και ώρα 18.00 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Καλογεροπούλειου Ιδρύματος (Αράτου 74).

«Τι χρειάζεται ένα παιδί σήμερα για να μεγαλώσει σωστά;»

Η Ανθή Δοξιάδη δίνει απαντήσεις στους προβληματισμούς που κατατρύχουν τους γονείς στο βιβλίο της «Ρίζες και Φτερά» που βρίσκεται ήδη στην έκτη έκδοση και κυκλοφορεί απ΄τις εκδόσεις “ΠΟΤΑΜΟΣ”. Μικρά κείμενα σε 533 σελίδες που γράφτηκαν με την πεποίθηση ότι τα δεκαοκτώ χρόνια, που δίνουμε ΡΙΖΕΣ και ΦΤΕΡΑ στα παιδιά μας για να στεριώσουν και για να μπορούν να φύγουν τη σωστή στιγμή, είναι από τα καλύτερα δεκαοκτώ χρόνια και της δικής μας ενήλικης ζωής.

Δείτε κάποια από τα κεφάλαια του βιβλίου

Σαν μητέρα προς μητέρα-και προς πατέρα

Η ανατροφή του παιδιού: τέχνη ή επιστήμη; Πόσο «ειδικοί» είναι οι ειδικοί. Βάλτε προτεραιότητες στην ανατροφή του παιδιού σας. Ιδανικοί γονείς δεν υπάρχουν. Τα λάθη που κάνουμε με τα παιδιά μας. Οι δέκα εντολές είναι… οι είκοσι!

Με το παίξε γέλασε
Ο αρχικός δεσμός. Η πρώτη αγάπη είναι η… δεύτερη. Με την ψυχή τι γίνεται; Με το παίξε-γέλασε… «Κι αν σε γυρέψει και βυζί, σκύψε και βύζαξέ το». Πιπίλα ή δάχτυλο; Η μάχη γύρω από το φαγητό. Κανείς δεν μπορεί να κακομάθει ένα μωρό. Πες μου ένα παραμύθι.

Με το πρώτο βήμα
Τι πρωτομαθαίνει ένα μωρό. Κάθε εμπόδιο για καλό. «Δεν πάω να κοιμηθώ». Εκπαίδευση τουαλέτας. «Για χάρη μου» Ερωτήσεις και απαντήσεις. «Μαμά… νερό». Οι επισκέψεις στους γιατρούς. Τα αρνητικά του οιδιπόδειου συμπλέγματος. Το παιχνίδι. Τα περίφημα παιδιά της γειτόνισσας.

Τι είναι η μαθησιακή δυσκολία

Πέρα από το «μαμ και το νάνι». Μικρά παιδιά με μεγάλες ανάγκες. Μαθησιακή δυσκολία ξανά και ξανά. Η μικρή Χρυσάνθη κάθεται και κλαίει. Γιατί; Κάθε αλλαγή μπορεί να είναι μια καινούργια αρχή. Όταν πονάει η κοιλιά του το πρωί. Κρίση νεύρων. Τα αναγκαία αληθινά ψέματα. Συναισθηματικές διαταραχές στα μικρά παιδιά.

Πως μιλάμε στα παιδιά για τον θάνατο.
Μιλάμε για τη σιωπή. Στόμα έχει και μιλιά δεν έχει. Οικογενειακό μυστικό. Παρηγοριά. Όταν ο κόσμος χάνεται για ένα παιδί. Η κατάθλιψη «του καλού παιδιού»

Τα όχι
Τι είναι οι «κακές συνήθειες». Η επιθετικότητα. Οι υποσχέσεις που πρέπει, πάση θυσία, να τηρούνται. Περί «τιμωρίας». Και ναι και όχι. Μια ζωή αποφάσεις. Να τα μάθουνε από μικρά τι σημαίνει ευθύνη.

Για το σχολείο
Μάθηση δίχως άγχος, παρακαλώ. Αφήστε το να διαβάσει μόνο του. Σχολικό στρες. Έντεκα και μια αιτίες για το παιδί που δεν πάει καλά στο σχολείο. Δείκτης νοημοσύνης. Όχι στην τηλεόραση, εκτός αν την υποτάξετε… Προετοιμασία για το σχολείο της ζωής.

Αγάπη και πάλι αγάπη

Δεν φτάνει να τ’ αγαπάμε, πρέπει να τους το δείχνουμε. Το παιδί στο κλουβί. Για το χάδι που κάνει τα παιδιά ν’ ανθίζουν. Η δημιουργικότητα βοηθάει τα παιδιά να ζήσουν πιο όμορφα. Τι θα απογίνει το παιδάκι που έμεινε με το φιλί στο στόμα. Δώστε στο παιδί αυτοπεποίθηση.

Για την εφηβεία

Η αναγκαία εφηβική επανάσταση. Οι γονείς των εφήβων. Φοβάται ο Γιάννης το θεριό. Ο απαραβίαστος χώρος των εφήβων: αν δεν υπάρχει στο σπίτι τους, θα τον βρουν κάπου αλλού. Τα τηλεφωνήματα των εφήβων. Δίνει κανείς ξύλο σ’ έναν έφηβο; Πότε είναι αρκετά μεγάλα τα παιδιά για να πάνε διακοπές μόνα τους; Η «παρέα» των εφήβων. Πόσο αποτελεσματική είναι η φοβέρα; AIDS: Η επιδημία του τρόμου είναι εξίσου σοβαρή με την επιδημία της αρρώστιας; Προ-προφυλακτικά.

Συνήθως, σε τέτοιου είδους βιβλία οδηγιών ο συγγραφέας παραθέτει μια λίστα από συμπυκνωμένες συνταγές συμπεριφοράς. Εκείνη το αποφεύγει γιατί, όπως δηλώνει και στα κείμενά της, είναι λίγα αυτά για τα οποία είναι πάρα πολύ σίγουρη – με την έννοια ότι οι επιτακτικές προτροπές αποδεικνύονται σχετικές . Δεν διστάζει όμως να παραθέσει έξι… εντολές για τις οποίες φαίνεται πολύ σίγουρη. Ποιες; Σημειώστε:

– Η τηλεόραση κάνει κακό.

– Το ξύλο απαγορεύεται διά… ροπάλου!

– Όχι μόνο πρέπει να τα αγαπάμε τα παιδιά, αλλά και να τους το δείχνουμε.

– Οι τέλειοι γονείς ασφυκτιούν μόνο ανάμεσα στις σελίδες βιβλίων.

– Οι καλύτεροι γονείς είναι οι απλοί, φυσικοί, αληθινοί.

– Η επιθυμία για μάθηση και η κριτική σκέψη είναι οι πιο σοβαροί στόχοι της εκπαίδευσης.

Η Ανθή Δοξιάδη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα , «την εποχή που περνούσαν γιασεμιά στις βελόνες του πεύκου», κατά πως γράφει η ίδια. Σπούδασε και πήρε διδακτορικό στην Αμερική. Ξεκίνησε το «Περιβολάκι», πρότυπο κέντρο για παιδιά με σοβαρές συναισθηματικές διαταραχές, και κάνει ψυχοθεραπεία με ενήλικες. Έχει δύο γιους «που της έμαθαν τα πιο σημαντικά απ’ όσα ξέρει»…

Με πληροφορίες απ΄το Αθηναϊκό Πρακτορείο

Ραψωματιώτης Δημήτρης: Δημόσια και ειλικρινή ΣΥΓΓΝΩΜΗ

Previous article

Γ. Ψυχογιός: Επιτακτική η ανάγκη ενίσχυσης των ΕΛ.ΤΑ. στην Κορινθία

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.