1_ΚΟΡΙΝΘΙΑΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΜέΡΑ25: “Καλούμε τον κ. Νίκα να αναθεωρήσει τη στάση του σχετικά με το ΣΔΙΤ απορριμμάτων Πελοποννήσου

0

Ανακοίνωση του ΜέΡΑ25 μετά τις εξελίξεις στο έργο ΣΔΙΤ απορριμμάτων Πελοποννήσου:

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Νίκας μετά και την παρακατάθεση των αποζημιώσεων των προς απαλλοτρίωση εκτάσεων στην Αρκαδία και τη Λακωνία, αναμένεται να υπογράψει την έναρξη της διαδικασίας κατασκευής των εγκαταστάσεων των εργοστασίων απορριμμάτων του περιβόητου ΣΔΙΤ απορριμμάτων Πελοποννήσου (παρά το γεγονός οτι ο ίδιος κατά το παρελθόν ως Δήμαρχος Καλαμάτας το είχε επικρίνει). Η απόφαση αυτή να προχωρήσει ένα προδήλως υπερκοστολογημένο και αντιπεριβαλλοντικό έργο που είναι  κομμένο και ραμμένο στα συμφέροντα της κατασκευαστικής εταιρείας αποτελεί πρόκληση για όλους τους Πελοποννήσιους και τις Πελοποννήσιες, αφού τον περασμένο Ιούλιο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέστρεψε το σχέδιο που είχε υποβάλει η κυβέρνηση για το συγκεκριμένο έργο με 31 (!) διορθωτικές παρατηρήσεις κυρίως για ζητήματα περιβαλλοντικά δικαιώνοντας κατ΄ αυτόν τον τρόπο σε μεγάλο βαθμό όλους τους πολίτες και τις συλλογικότητες που επί μία δεκαετία αντιτίθενται στο φαραωνικό αυτό έργο. Η κυβέρνηση υποχρεώθηκε μετά από αυτήν την εξέλιξη να αποσύρει την πρότασή της για συγχρηματοδότηση του έργου από την ΕΕ και να αποδεχτεί επί της ουσίας το ατελέσφορο του σχεδίου!

Παρόλα αυτά ο κ. Νίκας αιφνιδιαστικά επαναφέρει το σχέδιο στο τραπέζι και προσπαθεί με σπασμωδικές ενέργειες να προχωρήσει το έργο παρόλο που εκκρεμούν προσφυγές των ενδιαφερόμενων κατοίκων  στο ΣΤΕ και παρά το γεγονός ότι χωρίς τη συγχρηματοδότηση από την ΕΕ το κόστος του έργου θα το επωμιστεί εξολοκλήρου η ελληνική πλευρά, δηλαδή όλοι εμείς (το κόστος φτάνει σύμφωνα με τον προϋπολογισμό στο ύψος των 169 εκατομμυρίων ευρώ, και καταλαβαίνουμε όλοι ότι δε θα μείνει σε αυτό το ύψος).

Καλούμε τον κ. Νίκα άμεσα να αναθεωρήσει τη στάση του και να απεμπλακεί από το συγκεκριμένο σχέδιο. Δεν μπορεί ένα έργο που στοιχειώνει επί μία δεκαετία την Περιφέρεια Πελοποννήσου να μας κρατάει ομήρους σε αναποτελεσματικές επιλογές που έχουν οδηγήσει την κατάσταση σε αδιέξοδο.

Καλούμε και τους Δημάρχους και τα Δημοτικά Συμβούλια να πάρουν τις απαραίτητες πρωτοβουλίες, ώστε να προωθήσουν εκείνες τις λύσεις που θα εξυπηρετήσουν τις ανάγκες των πολιτών και θα είναι φιλικές προς το περιβάλλον και την κυκλική οικονομία (ανακύκλωση στην πηγή, κομποστοποίηση, ΚΔΑΥ και ΧΥΤΥ ανά ομάδες γειτονικών Δήμων).

Έγκλημα πάθους εξετάζουν οι αρχές για το διπλό φονικό στο Λουτράκι

Previous article

Λύση στο θέμα της απόσταξης για τους διήμερους αποσταγματοποιούς

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.