1_ΚΟΡΙΝΘΙΑ5_ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Κόρινθος: Ανησυχία και αντιδράσεις των γονέων για τη λειτουργία Δομής Υποδοχής και Εκπαίδευσης Προσφυγόπουλων (ΔΥΕΠ) εντός σχολικών μονάδων

0

Πως θα συνυπάρξουν ομαλά ολοήμερο σχολείο, απογευματινές δραστηριότητες και ΔΥΕΠ σε ένα σχολικό κτίριο, εν μέσω πανδημίας, χωρίς να έχει προηγηθεί ο σωστός σχεδιασμός και προγραμματισμός σε θέματα καθαριότητας και ασφάλειας;

Πραγματοποιήθηκε χθες, κατόπιν πρόσκλησης του Συλλόγου, έκτακτη Γενική Συνέλευση των Γονέων και Κηδεμόνων του 8ου Δημοτικού Σχολείου Κορίνθου με θέμα την λειτουργία Δομής Υποδοχής και Εκπαίδευσης Προσφύγων (ΔΥΕΠ) εντός της σχολικής μονάδας κατά τις απογευματινές ώρες (2.00 – 6.00 μ.μ.).

Καθώς είναι η πρώτη χρονιά που εφαρμόζεται αυτή η εκπαιδευτική δράση στην Κόρινθο και στην Κορινθία γενικότερα, είναι λογικό και αναμενόμενο γονείς αλλά και εκπαιδευτικοί που γνωρίζουν και βιώνουν καθημερινά τις πολυεπίπεδες ελλείψεις στα δημόσια σχολεία να ανησυχούν και να διεκδικούν συγκεκριμένες απαντήσεις σε σωρεία ερωτημάτων που θα προκύψουν κατά την εφαρμογή της.

Για το λόγο αυτό στη Συνέλευση των Γονέων παρευρέθηκαν και τοποθετήθηκαν ο Δήμαρχος Κορινθίων Βασίλης Νανόπουλος, ο Αντιδήμαρχος Παιδείας και Πολιτισμού Βαγγέλης Παπαϊωάννου, ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Σωτήρης Παπαδημητρίου, ο επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης “Πνοή Δημιουργίας” Νίκος Σταυρέλης, ο Διευθυντής της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κορινθίας Δημήτρης Ντρίμερης, ο Συντονιστής Εκπαίδευσης Προσφύγων και πρώην Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Αλέξανδρος Αντωνίου και η Διευθύντρια του 8ου Δημοτικού Σχολείου Ιωάννα Δουράλα.

Η κα Δουράλα που τυγχάνει να έχει μακρά και πολύτιμη εμπειρία στη διαπολιτισμική εκπαίδευση, αναγνώρισε βεβαίως το αναφαίρετο δικαίωμα όλων των παιδιών στην εκπαίδευση, ωστόσο όμως στάθηκε στη δυσλειτουργία που δημιουργείται  καθώς το σχολείο φιλοξενεί ήδη πολλά παιδιά στο ολοήμερο μέχρι τις 4.00 μ.μ. και στη συνέχεια το απόγευμα διεξάγονται αθλητικές και καλλιτεχνικές δραστηριότητες που διοργανώνει ο Σύλλογος Γονέων με τη συμμετοχή πολλών παιδιών. Έκδηλη ήταν η ανησυχία της στο θέμα της καθαριότητας και της φύλαξης των παιδιών.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα και τη διεθνή υποχρέωση της χώρας να παράσχει εκπαίδευση στα προσφυγόπουλα, οι ΔΥΕΠ συστήθηκαν τον Οκτώβριο του 2016. Το Υπουργείο Παιδείας συγκρότησε ειδική επιστημονική επιτροπή που επεξεργάστηκε ένα σχέδιο για όλες τις βαθμίδες της  εκπαίδευσης, με στόχο την έξοδο των παιδιών και των εφήβων από τους καταυλισμούς και την ένταξή τους στο σχολικό περιβάλλον. Μόνο τα νηπιαγωγεία που συστήθηκαν στο πλαίσιο των ΔΥΕΠ προβλέφθηκε να λειτουργήσουν εντός των καταυλισμών, ώστε να διευκολυνθεί η φοίτηση των μικρότερων παιδιών.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Κορινθίων να υπενθυμίσουμε ότι είχε αιτηθεί απ΄το Υπουργείο Παιδείας (μέσω ψηφίσματος) να μην λειτουργήσει ΔΥΕΠ σε σχολεία του Δήμου αλλά εντός της Δομής λόγω των εξαιρετικά δύσκολων συνθηκών υγειονομικής κρίσης που βιώνουμε. Κάτι βεβαίως που δεν έγινε δεκτό όπως αποδείχθηκε κατά τη δημοσίευση της υπουργικής απόφασης στις 29/8/2020.

Ο κος Νανόπουλος δεσμεύθηκε στους γονείς και στους εκπαιδευτικούς πως ο Δήμος θα προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες ώστε το σχολείο να έχει επαρκή καθαρισμό. Ο κος Παπαϊωάννου δήλωσε πως θα σταθεί στο “πλευρό των γονιών” σε ότι αποφασίσουν και σε δεύτερη φάση θα διεκδικήσει απ΄την κυβέρνηση όλα όσα προαπαιτούνται για την ομαλή λειτουργία των ΔΥΕΠ, σε αυτό συμφώνησε και ο κο Παπαδημητρίου. Ο κος Σταυρέλης στην τοποθέτησή του στάθηκε ανένδοτος κατά της λειτουργίας ΔΥΕΠ σε σχολεία επικαλούμενος όχι μόνο θέματα που έχουν να κάνουν με την υγεία αλλά και προβλήματα που θα προκύψουν απ΄τη συνύπαρξη μαθητών και γονέων ισχυριζόμενος ότι το 8ο Δημοτικό Σχολείο είναι πρότυπο και έτσι πρέπει να παραμείνει.

Τόσο ο κος Ντρίμερης όσο και ο κος Αντωνίου, αφού πρώτα εξήγησαν τους λόγους που σύμφωνα με τη νομοθεσία επιλέχθηκαν τα συγκεκριμένα σχολεία που θα λειτουργήσουν οι ΔΥΕΠ,  έδειξαν να κατανοούν την ανησυχία των γονέων στο θέμα της υγείας πλην όμως ήταν καθησυχαστική καθώς -όπως ενημέρωσαν- κανένα παιδί δεν μπορεί να συμμετέχει στη ΔΥΕΠ αν δεν έχει πρώτα εμβολιαστεί και εξεταστεί από παιδίατρο και ότι θα τηρηθούν όλες οι προϋποθέσεις υγιεινής που επιβάλει ο νόμος. Παράλληλα εξήγησαν ότι η δημιουργία ΔΥΕΠ εντός της Δομής και όχι σε σχολική μονάδα καταρρίπτει τα οφέλη του προγράμματος που είναι εκτός απ΄την επαρκή εκμάθηση της γλώσσας, η ομαλή ένταξη των παιδιών της Δομής Προσφύγων και Μεταναστών στην σχολική κοινότητα και κατά προέκταση στην τοπική κοινωνία. Εκτιμούν ότι δεν θα υπάρξει δυσλειτουργία της σχολικής καθημερινότητας καθώς υπάρχει επάρκεια στις σχολικές αίθουσες των σχολείων που έχουν επιλεγεί. Ο κος Αντωνίου, ως Συντονιστής Εκπαίδευσης της Δομής, σύντομα θα γνωρίζει τον ακριβή αριθμό των μαθητών ώστε αν κριθεί απαραίτητο να προταθεί επιπλέον σχολείο. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει η ξενοφοβία και ο ρατσισμός να επικρατήσουν καθώς δε συνάδει με την κουλτούρα και τον πολιτισμό των Ελλήνων.

 

Απεργία και πορεία διαμαρτυρίας των εργαζόμενων στα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης

Previous article

Συνελήφθη 40χρονος, ο οποίος δήλωσε ψευδώς ότι «έπεσε» θύμα ληστείας

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.