2_ΕΛΛΑΔΑ

«Κτήμα Μαργαρίτα»: Το εξοχικό των Παπανδρέου πωλείται έναντι 1,8 εκατ. ευρώ

0

Το οικόπεδο με τη βίλα, την πισίνα και τον κήπο πάνω στην παραλία στην Αλμυρή Κορινθίας, πωλείται – Μέχρι πριν από λίγα χρόνια το έδιναν για δεξιώσεις γάμων και βαφτίσεων – Πώς το βρήκε ο Ανδρέας το 1964 και το αγόρασε με τον Μένιο Κουτσόγιωργα και γιατί μετά το διαζύγιο μετατράπηκε σε ησυχαστήριο της Μαργαρίτας

Τη μεγάλη απόφαση να βάλει πωλητήριο στο κτήμα που διαθέτει στα Λουτρά της Ωραίας Ελένης στην Αλμυρή της Κορινθίας και ήταν το ησυχαστήριό της για δεκαετίες, αλλά και επίκεντρο των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων της για κάποια χρόνια, έλαβε η κυρία Μαργαρίτα Παπανδρέου. Δεν πρόκειται απλώς για μια αναγκαστική οικονομική κίνηση, αλλά για το τέλος μιας εποχής για την οικογένεια Παπανδρέου, αφού το παραθαλάσσιο οικόπεδο των περίπου 7,5 στρεμμάτων αγοράστηκε από τον Ανδρέα Παπανδρέου πριν από σχεδόν 60 χρόνια, λίγο καιρό αφότου επέστρεψε στην Ελλάδα για να ξεκινήσει τη φρενήρη πορεία του στα δημόσια πράγματα της χώρας και να γράψει τη δική του πολιτική ιστορία.

Η απόφαση της Μαργαρίτας για την πώληση της πολυτελούς βίλας με την πισίνα και τον κήπο που φτάνει μέχρι την παραλία με τα βότσαλα δεν ήταν εύκολη, ωστόσο τα δεδομένα την κατέστησαν μονόδρομο, αφού κανένα από τα παιδιά της δεν φαίνεται να είχε ενδιαφέρον να αξιοποιήσει το κτήμα, που μέχρι και πριν από λίγα χρόνια η μητέρα τους το εκμεταλλευόταν διαθέτοντάς το για γάμους, βαφτίσεις και διάφορες άλλες εκδηλώσεις, ακόμα και για γιόγκα κάποια στιγμή.

Και μόνο για να συντηρηθεί το οικόπεδο με τις υποδομές του η επιχειρηματική χρήση του είναι αναγκαία, κάτι που απαιτεί χρόνο και ενασχόληση – δεν ήταν καθόλου τυχαίες οι επιλογές της δραστήριας και δυναμικής Μαργαρίτας όταν πριν από περίπου 13 χρόνια κινήθηκε προς αυτή την κατεύθυνση. Ο κ. Γιώργος Παπανδρέου, όμως, βρίσκεται διαρκώς σε ένα αεροπλάνο ταξιδεύοντας ανά τον κόσμο και όταν είναι στην Ελλάδα αναλώνεται στις πολιτικές του υποχρεώσεις ως βουλευτής, ο αδελφός του Νίκος είναι αφιερωμένος κι αυτός στην πολιτική, στη συγγραφή και σε άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες, ενώ και ο Ανδρίκος έχει επικεντρωθεί στην ακαδημαϊκή του καριέρα, έχοντας εστιάσει το ενδιαφέρον του στα ενεργειακά. Η δε Σοφία Παπανδρέου ουδέποτε ενεπλάκη στις όποιες δραστηριότητες των γονιών της χαράσσοντας ξεχωριστή πορεία, όπερ θα ήταν εξ ορισμού περίεργο να εμφανιστεί ως «διάδοχος» της μητέρας της στο συγκεκριμένο πεδίο.

Η κυρία Μαργαρίτα Παπανδρέου, με αφορμή και το lockdown, αποφάσισε να μετακομίσει στην Αθήνα, ούσα πλέον αρκετά καταβεβλημένη, καθώς σε ενάμιση χρόνο συμπληρώνει έναν αιώνα ζωής. Για πρακτικούς και μόνο λόγους είναι εξαιρετικά δύσκολο να ζει μια τόσο μεγάλη γυναίκα μόνη και σε τέτοια απόσταση από την Αθήνα, τα παιδιά και τα εγγόνια της, έστω και αν η ηρεμία και η ομορφιά του απόμερου κόλπου στο δυτικό Σαρωνικό λειτουργεί ως βάλσαμο και ημερεύει την ψυχή. Εδώ και κάποιον καιρό, λοιπόν, η κυρία Παπανδρέου εγκατέλειψε την Αλμυρή και ζει στη Νέα Σμύρνη.

Γνωστό μεσιτικό γραφείο, το οποίο εκπροσωπεί ακόμα και τον οίκο Christie’s στον τομέα του real estate, έχει αναλάβει τα υπόλοιπα, δηλαδή να βρει αγοραστή. Η σχετική αγγελία είναι ήδη αναρτημένη στο Διαδίκτυο και παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αν και επί του πρακτέου δεν αφορά παρά μόνο τους έχοντες. Σύμφωνα με την αγγελία, το «Κτήμα Μαργαρίτα» πωλείται προς 1.800.000 ευρώ, τιμή η οποία απευθύνεται σε οικονομικά ευκατάστατους Ελληνες, Ευρωπαίους, Κινέζους και οποιονδήποτε άλλο γοητεύεται από την ιδέα να αποκτήσει πολυτελή εξοχική κατοικία σε ένα από τα πιο όμορφα μέρη της χώρας και ταυτόχρονα να ζήσει εκεί που πέρασε μεγάλο μέρος του βίου της η οικογένεια Παπανδρέου.

Στην περιγραφή της αγγελίας ο υποψήφιος αγοραστής μπορεί να διαβάσει όλα όσα διαθέτει η βίλα της κυρίας Παπανδρέου, συν τη δυνατότητα που αποκτά να χτίσει επιπλέον κατοικίες και να τις εκμεταλλευτεί. Συγκεκριμένα, η αγγελία πώλησης αναφέρει: «Σε απόσταση 50 λεπτών από το κέντρο της Αθήνας και σε ένα γαλήνιο περιβάλλον, η ιδιοκτησία αυτή επιφανείας 7.461 τ.μ. βρίσκεται στις παρυφές ενός οικισμού με καταστήματα και εστιατόρια και πάνω σε μια υπέροχη παραλία με άσπρα βότσαλα και τιρκουάζ νερά.

Η βίλα είναι επιφανείας 154 τ.μ. και αποτελείται από ένα μεγάλο σαλόνι με τζάκι, μια άνετη κουζίνα, ένα πατάρι-χαγιάτι με μπάνιο και ένα ευρύχωρο υπνοδωμάτιο με τζάκι και ensuite μπάνιο. Ενας ανεξάρτητος οικίσκος 25 τ.μ. με σαλόνι, υπνοδωμάτιο, kitchenette και μπάνιο συμπληρώνει τους εσωτερικούς χώρους. Μια ωραιότατη πισίνα αποτελεί το σημείο συγκέντρωσης τους καλοκαιρινούς μήνες, ενώ υπάρχουν δύο μπάνια και ημιυπαίθριοι χώροι για εξωτερικά καθιστικά και τραπεζαρίες. Ο κήπος είναι φυτεμένος με ώριμα δέντρα και μεσογειακά φυτά και βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με την παραλία. Το κτήμα το οποίο έχει πρόσοψη περίπου 100 μέτρα στον δρόμο και 100 μέτρα στην παραλία μπορεί να χωριστεί σε εννέα οικόπεδα το καθένα εκ των οποίων κτίζει 400 τ.μ. δίνοντας τη δυνατότητα σε κατασκευαστές να εκμεταλλευτούν συνολικά 3.600 τ.μ. δόμησης. Πρόκειται για μια σπάνια ευκαιρία αγοράς ενός ακινήτου το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μόνιμη ή παραθεριστική βίλα είτε και για κατασκευή επιπλέον κατοικιών».

Με την άνοδο του real estate στην Ελλάδα αυτό τον καιρό, τον τουρισμό να μην έχει ταβάνι και τις τεράστιες ευκαιρίες επενδύσεων να διανοίγονται, είναι μάλλον απίθανο να παραμείνει το κτήμα διαθέσιμο για καιρό.

Η αγορά το μακρινό 1964

Ο Ανδρέας Παπανδρέου δεν ήταν διορατικός μόνο στην πολιτική, αλλά και σε άλλους τομείς. Κυρίως, όμως, γοητευόταν από τις ομορφιές της Ελλάδας και αναζητούσε τρόπους και ευκαιρίες απόδρασης από την έντονη καθημερινότητα. Με την επιστροφή του στην Ελλάδα από τις Ηνωμένες Πολιτείες το 1961 -κατόπιν προσκλήσεως του Κωνσταντίνου Καραμανλή παρακαλώ για να αναλάβει πρόεδρος και επιστημονικός διευθυντής του νεοσύστατου Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), καθώς και σύμβουλος της Τραπέζης της Ελλάδος- άρχισε να έρχεται σε επαφή και να επισκέπτεται κάθε γωνιά της χώρας. Από το 1939 και την ηλικία των 20 ετών, άλλωστε, ζούσε στο εξωτερικό, σπουδάζοντας και ακολουθώντας ακαδημαϊκή καριέρα, αφού το καθεστώς Μεταξά τον είχε διώξει. Σε μία από τις βόλτες του στην ελληνική επαρχία -το 1964 πλέον- ο Ανδρέας, έχοντας παρέα τον Μένιο Κουτσόγιωργα, επισκέφθηκε τα Λουτρά Ωραίας Ελένης, λίγο έξω από την Κόρινθο. Οι δύο πολιτικοί μαζί με τη συντροφιά τους, στη διάρκεια μιας περιήγησης στην ευρύτερη περιοχή, κατευθύνθηκαν προς την Αλμυρή, ένα παραθαλάσσιο χωριό στο οποίο υπήρχαν ελάχιστοι κάτοικοι τότε, ίσως όχι περισσότεροι από δέκα, όπως αφηγούνται οι παλαιότεροι.

Η απόλυτη ηρεμία και το μαγευτικό τοπίο οδήγησαν τον Ανδρέα να αγοράσει εξ ημισείας τότε μαζί με τον Κουτσόγιωργα ένα πολύ μεγάλο οικόπεδο δίπλα στη θάλασσα. Λίγα χρόνια αργότερα, σε αυτή την έκταση χτίστηκε το εξοχικό της οικογένειας Παπανδρέου, ένα σπίτι που προϊόντος του χρόνου θα γινόταν το αγαπημένο ησυχαστήριο της Μαργαρίτας, ιδίως μετά το επεισοδιακό διαζύγιο με τον Ανδρέα, δηλαδή για περίπου 30 και πλέον χρόνια. Κάθε Σαββατοκύριακο οι Παπανδρέου επισκέπτονταν την Αλμυρή για να χαλαρώσουν και να διασκεδάσουν, προσκαλώντας συχνά τους φίλους τους και έχοντας αυτό το ασφαλές καταφύγιο για να αποφεύγουν την πίεση που έτσι κι αλλιώς ένιωθε η οικογένεια σε διάφορες φάσεις της πολιτικής ζωής και της πορείας της.

Δείτε βίντεο: «Κτήμα Μαργαρίτα»: Το εξοχικό των Παπανδρέου πωλείται έναντι 1,8 εκατ. ευρώ

2.919 νέα κρούσματα και 31 θάνατοι – Στους 369 οι διασωληνωμένοι

Previous article

Φεύγει για Σαουδική Αραβία η πυροβολαρχία των ελληνικών αντιαεροπορικών Patriot με περίπου 100 αξιωματικούς

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.