1_ΚΟΡΙΝΘΙΑ

Γ. Ψυχογιός: Γέφυρα «στο κενό» για την πρώτη κατοικία χιλιάδων πολιτών

0

Ο Γιώργος Ψυχογιός μιλώντας στο ρ/σ «Στο Κόκκινο» αναφέρθηκε στην τροπολογία που κατέθεσαν βουλευτές  του ΣΥΡΙΖΑ  με την οποία διευρύνεται το πλαίσιο του νόμου ενώ προσδιορίζεται ρητά η αυτοματοποιημένη διαδικασία υπολογισμού των δόσεων της ρύθμισης των «κόκκινων δανείων» στο πλαίσιο της προστασίας της πρώτης κατοικίας. Η τροπολογία δεν έγινε δεκτή από την Κυβέρνηση ενώ ο πρωθυπουργός στην μακροσκελή ομιλία του δεν έκανε καμία αναφορά στο ζήτημα.

Ειδικότερα με την τροπολογία προβλέπεται η αύξηση της αξίας των  ακινήτων που προστατεύονται μέχρι το όριο των €250.000, ενώ αυξάνεται και στις περιπτώσεις των επιχειρηματικών δανείων από €175.000 σε €200.000. Επιπλέον το εισόδημα των επιλέξιμων οφειλετών συνδέεται με τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης προσαυξημένες κατά 70%, δηλαδή €13.906 έως €40.800 (από 12.500 – 36.000) ενώ αντίστοιχα για τα επιχειρηματικά δάνεια προτείνεται το ποσό των €200.000 (από 120.000).

Με βάση την τροπολογία καλύπτονται  δάνεια που «κοκκίνισαν» έως την 9η Ιουνίου του 2020 (από 31/12/2018) ώστε να προστατευτούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις που επλήγησαν από τα περιοριστικά μέτρα λόγω της υγειονομικής κρίσης του κορωνοϊού. Επίσης θα έχουν δικαίωμα στην υποβολή αιτήσεων όσοι δεν έχουν τελεσίδικη απόφαση, (αντί της οριστικής που προϋπήρχε).

Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία της προτεινόμενης ρύθμισης, αυτή θα παράγεται αυτόματα από την πλατφόρμα ως διαφορά μεταξύ του εισοδήματος του οφειλέτη και των Εύλογων Δαπανών διαβίωσης ενώ οι δόσεις δεν θα ξεπερνούν τη διαφορά του  εισοδήματος του οφειλέτη και Εύλογων Δαπανών Διαβίωσης.

Επίσης προβλέπεται το ποσό της καταβολής δόσεων να φτάνει το 100% (και όχι το 120%) της αξίας του ακινήτου του οφειλέτη, με αποτέλεσμα να υπάρξουν μεγαλύτερες διαγραφές χρεών ενώ μέχρι την τελεσίδικη απόφαση του 3869/10 αναστέλλονται τα καταδιωκτικά μέτρα εναντίον του οφειλέτη.

Επιπλέον προτείνεται σημαντική αύξηση της συνεισφοράς του Δημοσίου για τα μικρά εισοδήματα, ούτως ώστε να μην είναι απαγορευτική η αίτηση.

Σημαντική είναι η πρόβλεψη να καταργηθεί η δυνατότητα των πιστωτών να αρνηθούν ή να παραλείπουν να υποβάλλουν πρόταση ή εν γένει να αδιαφορούν, ενώ η διαδικασία αποσυνδέεται από την υποχρέωση συνυπογραφής του/της συζύγου, εξαρτώμενων μελών και εγγυητών και θα λαμβάνεται υπόψη μόνο το εισόδημα του αιτούντος (και όχι των προστατευόμενων μελών όπως ισχύει)

Για τους εγγυητές ειδικά προτείνουμε ειδική μέριμνα για δάνεια πρωτο-οφειλετών ώστε να μην επιβαρύνονται στο όλο αλλά κατά το μέρος που δεν εξοφλεί ο αιτών για τον οποίο έχουν εγγυηθεί.

Ξεκινάει το Loutraki Festival – Δείτε το πρόγραμμα με αναλυτικές πληροφορίες για όλα!

Previous article

Εκδήλωση ΚΚΕ Κορινθίας για τη Μάχη της Σοδειάς στη Στυμφαλία

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.