ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Γνωρίστε τα πασχαλινα ήθη και τα έθιμα στην Κορινθία

0

Η Κορινθία είναι γεμάτη από όμορφες παραδόσεις, από ήθη και έθιμα που αναδυκνείουν τον τόπο μας και τους ξεχωριστούς ανθρώπους του.
Είναι σημαντικό να αναβιώνουμε τις συνήθειες που άφησαν το στίγμα τους στο πέρασμα των χρόνων!

Χορός του Γεμ

Ξεκινάμε από το χωριό Σοφικό, το οποίο βρίσκεται στα νοτιοανατολικά του νομού. Σε αυτή την περιοχή  γίνεται “ο χορός Γεμ” ή διαφορετικά ο χορός του Πάσχα ,ο οποίος διαρκεί τρεις μέρες (Κυριακή Δευτέρα και Τρίτη του Πάσχα) και γίνεται στην πλατεία του Ιερού Ναού της Ευαγγελίστριας. Εκεί μαζεύονται όλοι οι κάτοικοι του χωριού ,οι οποίοι χορεύουν και τραγουδούν πλήθος τραγουδιών με διάφορα θέματα όπως η ξενιτιά, ο έρωτας και ιστορικά γεγονότα. Πρόκειται για ένα έθιμο το οποίο ξεκίνησε πριν από το 1617 και είναι μοναδικό σε όλο το νομό.

Ο Γιαρέντης

Στο χωριό της Περαχώρας αναβιώνει το έθιμο του ” χορού του Γιαρέντη” τη Δευτέρα του Πάσχα. Ένα έθιμο, το οποίο χρονολογείται πριν από την Τουρκοκρατία. Ο Γιαρέντης ξεκινά μετά το τέλος της λειτουργίας στον Ιερό Ναό κοιμήσεως της Θεοτόκου καθώς και στον Ιερό Ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών. Τότε κάτοικοι του χωριού ξεκινούν το χορό του Γιαρέντη με επικεφαλή τον ιερέα της κάθε ενορίας κάνοντας το σχήμα του Σταυρού μέσα στην εκκλησία. Στη συνέχεια οι χορευτές της κάθε ενορίας πηγαίνουν χορεύοντας στην άλλη ενορία.Στο τέλος  συναντιώνται όλοι στην πλατεία των Ταξιαρχών όπου χορεύουν και τραγουδούν.

Το έθιμο της Αγάπης

Το απόγευμα της Λαμπρής, από τον Ιερό Ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου περιφέρουν την Εικόνα της Παναγίας και ο κόσμος τη συνοδεύει στους δρόμους του χωριού ψάλλοντας το «Χριστός Ανέστη». Φτάνοντας στα Αλώνια, στον Ιερό Ναό Ισαποστόλου Στεφανά, γίνεται λειτουργία . Μετά τη λειτουργία «Της Κυρίας των Αγγέλων» όλος ο κόσμος ασπάζεται και εχθροί και φίλοι δίνουν το φιλί της αγάπης. Ακολουθεί το τραγούδι «Σήμερα Χριστός Ανέστη» και όλοι πιασμένοι χέρι χέρι σέρνουν τον χορό. Στα Αλώνια, από τους άντρες όλων των ηλικιών, γίνεται το αγώνισμα του πηδήματος, της πάλης και το πέταμα του λιθαριού. Οι εκδηλώσεις τελειώνουν με το κάψιμο ομοιώματος του Ιούδα και την επιστροφή της Εικόνας στον Ναό της Παναγίας

Κάθε χρόνο στον  Ι.Ν Αγίου Γεωργίου στην Κόρινθο, οι ντόπιοι γιορτάζουν τον άγιο με άλογα όπως έκαναν και οι πρώτοι κάτοικοι της περιοχής. Καβαλάρηδες με εικόνες του Αγίου οδηγούν την περιφορά της εικόνας μέχρι την πλατεία Γ. Ανδρέου όπου εκεί γίνεται λειτουργία με θέα τον Κορινθιακό.

Η συμμετοχή του κόσμου στα παραπάνω έθιμα βοηθά στο να διαδίδεται  γρηγορότερα η αξία της παράδοσης, η αξία του να κρατάς κάτι ζωντανό, κάτι που αναγεννά την κουλτούρα. Η Κορινθία έχει καταφέρει να προσελκύσει κάθε χρόνο αρκετούς τουρίστες που αναζητούν το διαφορετικό, γεγονός που πρέπει να μας παρακινήσει όλους, ώστε να αναδείξουμε την ομορφιά των εθίμων του τόπου μας.

Μεγάλη επιτυχία της όπερας «Προμηθέας Δεσμώτης» στο 4ο Γενικό Λύκειο Κορίνθου

Previous article

Κόρινθος : Εκπρόθεσμη η Δημοτική Αρχή για μόλις 9 … χρόνια !!!

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.