4_ΚΟΙΝΩΝΙΑΕΛΛΑΔΑ

Όταν φεύγουν οι φύλακες… οι πίνακες ξυπνούν … στην Δημοτική Πινακοθήκη Κορίνθου

0

 

Την Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου 2017, στην Δημοτική Πινακοθήκη Κορίνθου, πραγματοποιήθηκε μία εκδήλωση που ανήκει σε ένα νέο είδος μουσειακής αφήγησης, το Μουσειακό Θέατρο. Πρόκειται για μια καινοτόμο προσέγγιση στην πολιτισμική κληρονομιά και μια πρωτοποριακή μορφή ερμηνείας στην ελληνική μουσειακή πραγματικότητα.

Με τον τίτλο: «Όταν φεύγουν οι φύλακες… οι πίνακες ξυπνούν», σχεδιάστηκε από την Πινακοθήκη και υλοποιήθηκε με την συνδρομή επαγγελματιών και ερασιτεχνών από τον χώρο της μουσικής, του θεάτρου, των εικαστικών και της αφηγηματικής τέχνης, μία εκπαιδευτική – ψυχαγωγική δράση μέσω της οποίας “ζωντάνεψε” για τους μικρούς φίλους της Πινακοθήκης ένα σπουδαίο έργο Τέχνης, από την μόνιμη συλλογή της, το “Πανδοχείο” του ζωγράφου Φρανς Χαλς, ενός από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της Φλαμανδικής τέχνης.

Πρόκειται για μια μοναδική, ίσως, στα ελληνικά μουσειακά δεδομένα δράση, “μαγική”, όπως χαρακτηρίστηκε από τα παιδιά, που περιλάμβανε δραματοποίηση του πίνακα, ενδυματολογία, χορογραφίες, μουσική και τραγούδια εποχής, αφήγηση παραμυθιού και άλλες εκπλήξεις, που μετέφεραν τους μικρούς επισκέπτες στο περιβάλλον ενός πανδοχείου του 17ου αι. κάπου στη Δυτ. Ευρώπη.

Ένας χώρος της Πινακοθήκης διαμορφώθηκε μουσειογραφικά και σκηνογραφικά, κατάλληλα, προκειμένου να φιλοξενήσει την ξεχωριστή αυτή εκδήλωση, όπου ερμηνευτές και θεατές έγιναν μία όμορφη παρέα “ταξιδιωτών” που, για λίγες – έστω – ώρες, βίωσε την ατμόσφαιρα του “Πανδοχείου”, όπως αποτυπώνεται στο έργο του Φρανς Χαλς.

Συγχαρητήρια στην Τόνια Τζαναβάρα για την πρωτοποριακή ιδέα της αλλά και σε όλες/ους συνέβαλαν στην υλοποίηση αυτής.

Ευχή μας να επαναληφθεί για να έχουν και άλλα παιδια την ευκαιρία να ζήσουν μια τόσο μοναδική εμπειρεία.

Μπράβο σε όλους τους υπαλλήλους του ΚΕΠΑΠ γι΄αυτές τις όμορφες δράσεις. Αυτό ναι , είναι πολιτισμός!

Τα Δημοτικά Σχολεία του δήμου Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων διαγωνίζονται στην Ανακύκλωση

Previous article

Τώρα που οι μάσκες πέφτουν – κύριε Τατούλη , κύριε Πνευματικέ- συνεχίστε λίγο ακόμα …

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.