- Διαφήμιση -

Πώς μπορούμε να διαχειριστούμε τα παιδιά όταν έχουν απορίες για τα πάντα;

Αναζητάτε ολοένα και πιο συχνά πληροφορίες στο Διαδίκτυο προκειμένου να δώσετε απαντήσεις στο φιλοπερίεργο παιδί σας; Δεν είστε οι μόνοι.

-Ανακαλύψτε το νέο e-shop του Βιβλιοπωλείου ΚΟΥΚΙΔΑ-

Τα μικρά παιδιά είναι εκ φύσεως περίεργα για τον κόσμο γύρω τους και προσπαθούν να κατανοήσουν καλύτερα όσα βλέπουν και ακούν.

Ακόμη κι αν οι συνεχείς ερωτήσεις του παιδιού σας ορισμένες φορές σάς φέρνουν σε δύσκολη θέση, είναι σημαντικό να μην τις αγνοείτε, ώστε να μην καταπνίξετε την τάση του παιδιού σας για μάθηση.

Ορίστε λοιπόν μερικοί τρόποι να διαχειριστείτε τις ερωτήσεις του παιδιού σας.

Ρωτήστε το τη γνώμη του

Προτού απαντήσετε στο παιδί, δοκιμάστε να το ρωτήσετε τη δική του γνώμη. Με αυτόν τον τρόπο θα του διδάξετε τις βασικές αρχές τις επικοινωνίας και του διαλόγου, ενώ παράλληλα θα οξύνετε τη σκέψη του.

Μείνετε ψύχραιμοι

Μερικές φορές οι ερωτήσεις του παιδιού σας μπορεί να σας εκπλήξουν, όχι απαραίτητα θετικά. Ωστόσο, είναι σημαντικό να μη δείχνετε αναστάτωση όταν το παιδί αναφέρεται σε οποιοδήποτε θέμα. Το παιδί σας πρέπει να ξέρει ότι μπορεί να σας μιλήσει για το οτιδήποτε. Ακόμη κι αν τώρα αυτό σας ακούγεται ασήμαντο, όταν το παιδί μεγαλώσει θα εκτιμήσετε περισσότερο το πόσο σημαντικό είναι να σας εκμυστηρεύεται πράγματα που το απασχολούν.

Κρατήστε τις εξηγήσεις σας απλές

Ενώ τα παιδιά προσχολικής ηλικίας μπορούν να κάνουν αφηρημένες ερωτήσεις, δεν μπορούν να καταλάβουν αφηρημένες απαντήσεις και έννοιες. Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό να προσαρμόζετε το λεξιλόγιό σας και την περιπλοκότητα των απαντήσεών σας στην ηλικία και το αναπτυξιακό στάδιο του παιδιού.

Μη βιαστείτε να απαντήσετε

Όταν δεν έχετε τον απαραίτητο χρόνο να σκεφτείτε μια καλή απάντηση στην ερώτηση του μικρού σας, είναι εντάξει να αναβάλετε την απάντησή σας για κάποια άλλη στιγμή μέσα στην ημέρα. Μπορείτε να πείτε κάτι σαν «Αυτή είναι μια πολύ καλή ερώτηση. Φτάνουμε στο σουπερμάρκετ τώρα, αλλά ας το συζητήσουμε περισσότερο όταν επιστρέψουμε στο σπίτι.»

Μη βάλετε τα γέλια

Μην κάνετε το παιδί σας να νιώσει ανόητο για κάποια ερώτησή του. Τα παιδιά θέλουν να νιώθουν αποδεκτά και να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη, επομένως συγκρατηθείτε και μη βάλετε τα γέλια.