Ο Κερκ Ντάγκλας στην Κυλλήνη (Μπούζι) Κορινθίας (Φωτογραφία απ΄το αρχείο του Αλέκου Κοσκολέτου)
- Διαφήμιση -

Την Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου έφυγε απ΄τη ζωή ο ηθοποιός, παραγωγός και σκηνοθέτης του θεάτρου και του κινηματογράφου Κερκ Ντάγκλας σε ηλικία 103 χρονών.

Ο θρύλος της έβδομης τέχνης, που το πραγματικό όνομα ήταν Ισούρ Ντανιέλοβιτς, ήταν γιος Εβραίων μεταναστών από τη Λευκορωσία και είχε γίνει γνωστός για το εκρηκτικό στιλ πολλών ερμηνειών του, διότι αποτύπωνε στη μεγάλη οθόνη ιδίως το αίσθημα της οργής και της εξέγερσης εναντίον «της αδικίας», όπως έλεγε ο ίδιος. μετατράπηκε σε ένα από τα μεγαλύτερα αστέρια της κινηματογραφικής βιομηχανίας τις δεκαετίες του 1950 και του 1960.

-Ανακαλύψτε το νέο e-shop του Βιβλιοπωλείου ΚΟΥΚΙΔΑ-

Μετατράπηκε σε ένα από τα μεγαλύτερα αστέρια της κινηματογραφικής βιομηχανίας τις δεκαετίες του 1950 και του 1960.

Ο Κερκ Ντάγκλας ανέπτυξε σημαντική κοινωνική δράση που έφθασε μέχρι την διαλυμένη και πεινασμένη Ελλάδα απ΄το 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο. Το 1964, ο Κερκ Ντάγκλας περιόδευσε σε ελληνικά χωριά ως πρεσβευτής καλής θελήσεως. Απεσταλμένος της UNRRA στο πλαίσιο του Σχεδίου Μαθητικών Συσσιτίων επισκέφτηκε σχολεία, μίλησε και για τη δική του παιδική ηλικία, τονίζοντας ότι και εκείνος έπαιρνε σχολικό συσσίτιο, και για «το χρέος της ανθρωπότητας στον ελληνικό πολιτισμό».

Ανάμεσα στα χωριά που επισκέφθηκε και η Κυλλήνη (Μπούζι) Κορινθίας. Μαζί με τα μέλη της αποστολής μοίρασε τρόφιμα, φάρμακα και ρούχα στους κατοίκους του χωριού γλυτώνοντας τους απ΄τη λιμοκτονία.

Ο Κερκ Ντάγκλας στο Μπούζι (Κυλλήνη) Κορινθίας το 1964 σε ανθρωπιστική βοήθεια (Φωτογραφία απ΄το αρχείο του Αλέκου Κοσκολέτου)

Η Κυλλήνη Κορινθίας είναι ένα γραφικό και καταπράσινο χωριό με πολλά τρεχούμενα νερά στην Ορεινή Κορινθία και συγκεκριμένα απλώνετε στον ομώνυμο όρο Κυλλήνη (ή Ζήρεια). Οι μόνιμοι κάτοικοί του ασχολούνται κυρίως με την κτηνοτροφία. Τα τελευταία χρόνια έχοντας αναπτυχθεί αρκετά ο θεματικός τουρισμός στην ευρύτερη περιοχή (Στυμφαλία, Καστανιά, Φενεός, κ.α.), η Κυλλήνη αποτελεί έναν “ανεξερεύνητο παράδεισο” κυρίως για φυσιολάτρες, ορειβάτες και πεζοπόρους μιας και διαθέτει δίκτυο μονοπατιών.

Βρίσκετε πολύ κοντά στη μυθική Στυμφαλία και αξίζει αν βρεθείτε στην περιοχή να κάνετε μια μικρή παράκαμψη απ΄το κεντρικό δρόμο για να την επισκεφτείτε. Έτσι θα απολαύσετε τον καφέ σας στο παραδοσιακό καφενείο που λειτουργεί στο χωριό. Και αν θελήσετε να μείνετε λίγο παραπάνω (κάτι που συνήθως συμβαίνει) τότε καλό είναι να γνωρίζετε πως το παλιό σχολείο της Κυλλήνης έχει ανακαινιστεί και λειτουργεί ως Ξενίας. Και μάλιστα με πολύ οικονομικές τιμές.

Η πλατεία του χωριού με τον μεγάλο πλάτανο και την τρανή βρύση, όπως είναι σήμερα

* Ευχαριστούμε τον κ. Κοσκολέτο που μας παραχώρησε τις φωτογραφίες του άρθρου