- Διαφήμιση -

Την Χριστίνα την παρακολουθώ με θαυμασμό για την δουλειά της πολλά χρόνια. Χάρηκα όταν προγραμματίσαμε μια συνάντηση με αφορμή αυτό το άρθρο. Το ραντεβού ήταν στο σπίτι μου . Η Χριστίνα έφτασε συνεπής στην ώρα της, σπάνιο πράγμα για καλλιτέχνη,  κρατώντας ένα βάζο στα χέρια της. «Σου έφερα γλυκό σταφύλι που έφτιαξα με τα χεράκια μου», μου είπε .

Έτσι είναι η Χριστίνα γλυκεία και δοτική.

-Ανακαλύψτε το νέο e-shop του Βιβλιοπωλείου ΚΟΥΚΙΔΑ-

Ελπίζω να απολαύσετε αυτή την συνέντευξη όσο και εγώ :

 

Ερ. : Χριστίνα η επαγγελματική σου ενασχόληση με το θέατρο πότε ξεκίνησε;

 

Εργάζομαι επαγγελματικά από το 1996 όπου πρωτολειτούργησε η Κινητή Μονάδα Δημιουργικής απασχόλησης παιδιών Κορινθίας.

 

Ερ. : Κινητή Μονάδα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών, ακούγεται ενδιαφέρον , τι ακριβώς ήταν αυτό;

 

Ένα σπουδαίο πρόγραμμα που οραματίστηκε η Μελίνα Μερκούρη,  στην δεύτερη  θητεία της στο υπουργείο Πολιτισμού . Τότε η Μελίνα έδωσε μεγάλη σημασία στην εισαγωγή του πολιτισμού και της θεατρικής αγωγής στα σχολεία . Η ΤΕΔΚ  Κορινθίας έφτιαξε μια ομάδα από ανθρώπους , μεταξύ των οποίων και εγώ, και με ένα αυτοκίνητο γυρνάγαμε από πόλη σε πόλη από χωριό σε χωριό της Κορινθίας και φέρναμε για πρώτη φορά σε επαφή τα παιδιά με το θεατρικό παιχνίδι και την δημιουργική απασχόληση γενικότερα. Όλη αυτή η προσπάθεια αγκαλιάστηκε και αγαπήθηκε από μικρούς και μεγάλους .Ο στόχος ήταν να εισαχθεί κανονικά σαν μάθημα στο σχολείο του Δημοτικού , δυστυχώς δεν προχώρησε.

 

Ερ. : Το θέατρο είναι σημαντικό στην διαπαιδαγώγηση των παιδιών;

 

Το Θέατρο είναι έμφυτο στον άνθρωπο καθώς τα παιδιά , χωρίς την παρέμβαση των ενηλίκων ,μέσω της μίμησης ασκούνται ,μαθαίνουν ή ανατρέπουν μελλοντικούς τους ρόλους. Είναι σαν μια πρόβα ζωής και όταν γίνεται με την παρουσία ενός ενήλικα που σέβεται την έκφρασή τους ,καταλαβαίνει τις ανάγκες τους και δρα καταλυτικά στο να κατανοήσουν τα ζητήματα που ασυνείδητα τα απασχολούν ,τότε ενισχύεται η παιδαγωγική επίδραση του θεάτρου γι’ αυτά.

 

Ερ. : Γιατί τα παιδιά αγαπούν το θέατρο;

 

Τα παιδιά εξερευνούν μέσα από τους ρόλους τον κόσμο, μαθαίνουν να εκφράζονται ελεύθερα αλλά και να σέβονται την έκφραση των άλλων, γνωρίζουν μύθους και παραδόσεις της πατρίδος τους και άλλων χωρών, γίνονται δημιουργοί δικών τους ιστοριών ,δίνουν μορφή σε δικούς τους ήρωες με την κατασκευή κούκλων, φιγούρων θεάτρου σκιών και μιλούν ευκολότερα για ότι τα απασχολεί μέσα από αυτούς τους ήρωες, κοινωνικοποιούνται , καλλιεργούν τα εκφραστικά τους μέσα ,την φωνή και την προφορά τους ,ενεργοποιούν το σώμα τους μέσα από κινητικά παιχνίδια , αναπαριστούν μύθους ή τους ανατρέπουν, δημιουργούν τα δικά τους οράματα για τον κόσμο του μέλλοντος.

 

Ερ. : Τα τελευταία χρόνια είσαι η υπεύθυνη των εργαστηρίων θεατρικής έκφρασης και κουκλοθέατρου «ΗΛΙΟΣΚΑΛΟΠΑΤΙ-ΑΘΕΑΤΟ ΘΕΑΤΡΟ».  Που απευθύνονται και τι προσφέρουν αυτά τα εργαστήρια;

 

Το Ηλιοσκαλοπάτι είναι τμήμα παιδαγωγικής θεάτρου-κουκλοθεάτρου του Πολιτιστικού Συλλόγου «Αθέατο Θέατρο».
Λειτουργούν εργαστήρια δημιουργίας και έκφρασης για μικρούς και μεγάλους.
Απευθύνεται σε παιδιά σχολικής ηλικίας 5-12 και 13-18 ετών και γίνεται Θεατρικό παιχνίδι, δημιουργικές κατασκευές, κουκλοθέατρο, αφήγηση παραμυθιών.

Ακόμα απευθύνεται και σε ενήλικες με εργαστήρια Θεατρικής Έκφρασης και κουκλοθέατρου. Αναπτύσσονται θεατρικές τεχνικές (παιχνίδια απελευθέρωσης, επικοινωνίας, δημιουργίας ομαδικού πνεύματος, σωματικής έκφρασης), αυτοσχεδιασμός, κ.α.) σε μια πορεία  εξερεύνησης του προσωπικού δυναμικού των συμμετεχόντων και της αυτοέκφρασής τους.

Ερ. : Πέρσι στεγάσατε τις θεατρικές σας παραστάσεις στον Συναυλιακό χώρο «Μαρία Δημητριάδη» στην Κόρινθο. Φέτος που θα σας δούμε και τι θα μας παρουσιάσετε;

Από τις 15 Οκτωβρίου και μετά ξεκινάμε τις παραστάσεις μας για τη νέα σεζόν ξανά στο ίδιο χώρο. Στον Συναυλιακό χώρο «Μαρία Δημητριάδη» στην Κόρινθο.
Θα έχουμε δύο παραστάσεις για παιδιά.
Η πρώτη είναι “Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΜΙΔΑΣ” , παράσταση Θεάτρου Σκιών με θέμα από την Αρχαία Ελληνική Μυθολογία .
Και η δεύτερη παράσταση είναι  “Ο ΓΙΓΑΝΤΑΣ ΠΟΛΥΒΙΟΣ ΣΤΡΕΜΜΑΤΗΣ” , βασισμένη στον Εγωιστή Γίγαντα του Όσκαρ Ουάιλντ.
Οι παραστάσεις θα δίνονται τις Κυριακές.

Τα αντικείμενα χορεύουν

Ερ. : Μόνο παιδικό θέατρο;

Όχι κάνουμε και για ενήλικες . Η περσινή παράσταση ήταν το “Ηταν ένα μικρό Καράβι”.¨ Εφέτος ετοιμάζουμε ένα αλλο έργο θεάτρου παραλόγου του Γιώργου Κώνστα που έχει πάρει το α΄βραβείο συγγραφής θεατρικού έργου στο ΔΗΠΕΘΕ Βόλου και έχει τίτλο “Οι θείτσες της Ελπινίκης” και θέμα την εξουσιαστικότητα στις οικογενειακές σχέσεις και όχι μόνο.
Ακόμα δεν γνωρίζω συγκεκριμένες ημερομηνίες αλλά σύντομα θα τις ανακοινώσουμε…

 

Ερ. : Υπάρχει ενδιαφέρον από τους διευθυντές των σχολείων του δήμου μας ή της Κορινθίας για να φέρουν τους μαθητές να παρακολουθήσουν τις παραστάσεις σας ; Ο δήμος Κορινθίων έχει στηρίξει αυτή την πολύχρονη και σημαντική προσπάθεια σας;

 

Υπάρχει ικανοποιητικό ενδιαφέρον , πολλά σχολεία έχουν παρακολουθήσει παραστάσεις μας αλλά βλέπετε εμάς μας «τρώει» η Αθήνα. Η απόσταση είναι μικρή και έτσι οι εκπαιδευτικοί διοργανώνουν εκδρομές για θεατρικές παραστάσεις που παίζονται στην πρωτεύουσα με την πάγια και λανθασμένη μερικές φορές αντίληψη ότι επειδή είναι στην Αθήνα θα είναι και καλύτερη.

Περίπου το ίδιο συμβαίνει και με το δήμο Κορινθίων. Μετρημένες οι συμμετοχές μας στα τοπικά δρώμενα . Για παράδειγμα το καλοκαίρι που μας πέρασε έλαβε χώρα ένα 3ημερο Παιδικό Φεστιβάλ Θεάτρου . Όλες οι θεατρικές σκηνές που συμμετείχαν ήταν από Αθήνα. Κατά την γνώμη μου οι εκδηλώσεις , τα φεστιβάλ και όλα αυτά τα πολιτιστικά που διοργανώνονται θα έπρεπε να αφιερώνουν περισσότερο χώρο και χρόνο σε καλλιτέχνες/δημιουργούς της Κορινθίας. Έτσι ίσως προάγουμε περισσότερο τον πολιτισμό σε έναν τόπο.

 

Περισσότερες πληροφορίες για τα θεατρικά εργαστήρια αλλά και τις παραστάσεις θα βρείτε στο site ilioskalopati.gr και στη σελίδα στο FB της Χριστίνας Σακελλαράκη.

1 ΣΧΟΛΙΟ