Η μη καταλληλότητα των ακινήτων που στεγάζονται τα δημόσια Νηπιαγωγεία στο Δήμο Κορινθίων αποτελεί ένα χρόνιο πρόβλημα που απαιτεί να δοθεί λύση εδώ και τώρα. Οι συνθήκες που επικρατούν είναι επιεικώς απαράδεκτες !

 

Το πρόβλημα

Δεκαεφτά (17) Νηπιαγωγεία μετρά η πόλη της Κορίνθου .  Τα κτίρια που φιλοξενούνται τα σχολεία είναι όλα με μισθώματα  εκτός από το 12ο Νηπιαγωγείο στην περιοχή του Αγ. Γεωργίου στην Κόρινθο που εγκαινιάστηκε το 2015 , σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις.

Τα περισσότερα από αυτά δεν έχουν αλλάξει χώρο ποτέ ή για πάρα πολλά χρόνια αλλά ούτε και έχουν γίνει οι απαραίτητες αλλαγές/βελτιώσεις στο ακίνητο  ώστε να τηρούνται  οι κανόνες καταλληλότητας για την στέγαση σχολικού κτιρίου.

Τρανταχτό παράδειγμα το 13ο Νηπιαγωγείο Κορίνθου στην οδό Κολοκοτρώνη όπου πριν λίγους μήνες , μετά από πολλές καταγγελίες , πραγματικά  έκλεισε μέσα σε μία μέρα. Η αρμόδια υπάλληλος  Σχολικών κτιρίων στην Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κορινθίας κα Κωνσταντινίδη , μας δήλωσε πως όταν πήγαν και αντίκρισαν τις  τραγικές συνθήκες που επικρατούσαν αμέσως την ίδια μέρα μετέφεραν προσωρινά τα παιδιά στο 1Ο Δημοτικό Σχολείο Κορίνθου μέχρι να βρεθεί νέος χώρος.

Ένα από τα χειρότερα νηπιαγωγεία στην Κόρινθο αυτή τη στιγμή είναι το 4ο  , το οποίο στεγάζεται σε ακίνητο στην οδό Σίνα από το 1970, χωρίς να έχει γίνει κάποια ουσιαστική βελτίωση στις κτιριακές υποδομές του ! Μόλις τον Ιούλιο που μας πέρασε ο Δήμος Κορινθίων προκήρυξε δημοπρασία για μίσθωση ακινήτου για την στέγαση του 4ου Νηπιαγωγείου Κορίνθου. Το μοναδικό προσφερόμενο ακίνητο κρίθηκε μη κατάλληλο για μίσθωση και λειτουργία του 4ου Νηπιαγωγείου Κορίνθου από την Επιτροπή Καταλληλότητας. Ευτυχώς ο  αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας , Παιδείας , Πολιτισμού και Ανάπτυξης κος Κώστας Παρτσινέβελος πολύ γρήγορα προχώρησε σε επανάληψη της διαδικασίας . Υπάρχει ένα και μόνο πάλι κτίριο για το οποίο ο ιδιοκτήτης του κατέθεσε φάκελο και αύριο ( 3 Οκτώβρη) η επιτροπή θα επισκεφθεί για να κρίνει αν είναι κατάλληλο.

Το 10ο Νηπιαγωγείο Κορίνθου (Τέρμα Σωκράτους) που στεγάζεται ίσως και 20 χρόνια στο συγκεκριμένο κτίριο δεν διαθέτει καθόλου προαύλιο χώρο , και μάλιστα έχει κάνει σχετικό ρεπορτάζ πριν ένα χρόνο η sfedona.gr . Παράλληλα γνωρίζουμε πως η προϊσταμένη έχει στείλει πολλές επιστολές στην Τεχνική Υπηρεσία του  Δήμου με κοινοποίηση στην Πρωτοβάθμια επισημαίνοντας το πρόβλημα. Ακόμα δεν έχει γίνει τίποτα. Όταν αναφέραμε στην κα Κωνσταντινίδη την περίπτωση του 10ου μας είπε πως σαφώς πρέπει να μετακομίσει.

Ουσιαστικά προβλήματα παρατηρούνται σε  όλα τα ακίνητα των Νηπιαγωγείων , εκτός του 12ου, και κυρίως σε αυτά που είναι με παλιό μίσθωμα.

Η Διαδικασία

Σημαντικό είναι να εξηγήσουμε και ποια είναι η διαδικασία για την μίσθωση ενός κτιρίου για τη στέγαση σχολείου. Ο δήμος Κορινθίων ύστερα από απόφασή του , διενεργεί Δημοπρασία με όρους από την Διακήρυξη Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος. Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία της δημοπρασίας , η Επιτροπή Καταλληλότητας Χρήσης Ακινήτου για τη Στέγαση Σχολικών Κτιρίων εξετάζει τα ακίνητα  για να κρίνει πια τηρούν τους κανόνες χρήσης.

Η Επιτροπή είναι 5μελές και απαρτίζεται από :

  1. Τον Δ/ντη της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κορινθίας, Πρόεδρος
  2. Έναν Αρχιτέκτων Μηχανικό της Εταιρείας Κτιριακές Υποδομές Α.Ε. , Μέλος
  3. Έναν Επόπτη Υγείας
  4. Έναν εκπρόσωπο από Δ.Ο.Υ ΚΟΡΊΝΘΟΥ
  5. Έναν Δημοτικό Σύμβουλο

Οι ενδιαφερόμενοι, των οποίων τα ακίνητα κρίθηκαν κατάλληλα κατά την διαδικασία της 1ης φάσης του διαγωνισμού, από την εκτιμητική Επιτροπή, θα κληθούν εγγράφως, να προσέλθουν για την συμμετοχή τους στον διαγωνισμό για την οικονομική προσφορά ενώπιον της Επιτροπής του διαγωνισμού.

Το επόμενο στάδιο είναι η υπογραφή της Σύμβασης μισθωτήριου μεταξύ Δήμου ως μισθωτή και Ιδιοκτήτη ακινήτου ως εκμισθωτή.

Μπορείτε  να δείτε και τους όρους μίσθωσης αλλά και αναλυτικά την Διακήρυξη ΕΔΩ.

 

Τα Συμπεράσματα

Γονείς και εκπαιδευτικοί διαμαρτύρονται καθημερινά εδώ και χρόνια για τις συνθήκες των κτιρίων που στεγάζονται τα Νηπιαγωγεία. Αναφέρονται στην μη καταλληλότητα , σε ελλείψεις βασικών λειτουργιών ,  στην αποκρουστική εξωτερική εικόνα των κτιρίων. Ευθύνες δεν έχει μόνο η σημερινή Δημοτική Αρχή και Επιτροπή Καταλληλότητας Σχολικών κτιρίων αλλά και προηγούμενων ετών που αναρωτιόμαστε γιατί προχώρησαν σε συμβάσεις μισθώσεων με ακίνητα μη κατάλληλα για χρήση σχολικών κτιρίων. Ακόμα δεν γνωρίζουμε γιατί ανανεώθηκαν αυτά τα μισθώματα αλλά και γιατί δεν ασκήθηκαν πιέσεις από τον δήμο Κορινθίων στους ιδιοκτήτες να συντηρούν όπως πρέπει  τα ακίνητα σύμφωνα με τους όρους μίσθωσης.

Τα γιατί είναι πολλά … Η ουσία είναι πως σήμερα παιδάκια 4 και 5 χρονών , στην ηλικία που ξεκινάει η υποχρεωτική εκπαίδευση , φοιτούν κάτω από απαράδεκτες κτιριακές συνθήκες.

 

 

Η κατάσταση δυστυχώς έφτασε στο απροχώρητο για να ξεκινήσουν κάποιες διαδικασίες που θα έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και πολλά χρόνια. Ο νέος Δ/ντης της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κορινθίας κος Παπαγεωργίου δείχνει αποφασισμένος και δραστήριος ως προς αυτή την κατεύθυνση. Ο αντιδήμαρχος κος Παρτσινέβελος προσπαθεί να βρει λύσεις για μεταστέγαση κάποιων Νηπιαγωγείων. Καταλαβαίνουμε ότι , κυρίως στα Νηπιαγωγεία του κέντρου της πόλης, τα πράγματα είναι δύσκολα καθώς δεν προσφέρονται πολλά ακίνητα που να τηρούν τους κανόνες καταλληλότητας. Έτσι ακόμα και καινούργια μισθώματα δεν τηρούν 100% τις προδιαγραφές για σχολικό κτίριο.

Γνωρίζουμε  πως ο Δήμος Κορινθίων από τον Μάιο του 2017 έχει  αναθέσει την εκπόνηση κτιριολογικού προγράμματος για ένα πολυδύναμο Νηπιαγωγείο στην περιοχή Νεάπολης -Αγ. Άννας, προκειμένου να εκπονηθεί η οικονομοτεχνική μελέτη και να υποβληθεί προς ένταξη στο ΕΣΠΑ. Σε ποια φάση βρίσκεται το συγκεκριμένο πρόγραμμα δεν μας έχουν ενημερώση. Πάντως είμαστε βέβαιοι πως η μόνη λύση στο μεγάλο αυτό πρόβλημα είναι τα Πολυδύναμα Σχολεία. Η ανέγερση σχολικών κτιρίων για όλη την σχολική περιφέρεια της Κορίνθου.

Άμεσα πρέπει να κινηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση, ώστε να έχουμε αξιοπρεπή σχολειά για τα παιδιά μας.

Μέχρι τότε και γνωρίζοντας ότι σαν διαδικασία είναι χρονοβόρα , οφείλει ο Δήμος να πιέσει τους ιδιοκτήτες των ακινήτων να συμμορφωθούν σύμφωνα με τους κανονισμούς ή διαφορετικά να καταγγείλει όσα μισθώματα ακινήτων δεν τηρούν τους κανόνες.
Η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου , που είναι υπεύθυνη για την επισκευή και συντήρηση των σχολείων , θα έπρεπε από τους καλοκαιρινούς μήνες να φροντίζει για τις ανάγκες και ελλείψεις που προκύπτουν στα κτίρια ώστε να είναι όλα έτοιμα τον Σεπτέμβριο. Και τέλος με την συμβολή της Προϊσταμένης και του Συλλόγου Γονέων  του εκάστοτε νηπιαγωγείου να γίνονται και οι απαραίτητες αισθητικές παρεμβάσεις ώστε το ακίνητο να θυμίζει σχολείο και όχι συνεργείο με γκρι τζαμαρία.

Επιτέλους ας δώσουμε στα παιδιά μας αυτό που τους αξίζει!

 

Sfedona Team