- Διαφήμιση -

Υπάρχει ένας ναός στη Ρώμη που συμβολίζει τόσα πολλά για την Αιώνια Πόλη όσο σχεδόν κανένα άλλο λατρευτικό οικοδόμημα της Ιταλικής πρωτεύουσας. Η Santa Maria Maggiore, η Παναγία η Μέγιστη, με τον μοναδικό θρύλο που χαρακτηρίζει την ίδρυση της, τα εκπληκτικής ομορφιάς έργα τέχνης που στεγάζει, την αρχιτεκτονική της που δικαιολογεί τον χαρακτηρισμό ένα «κόσμημα» της αρχιτεκτονικής και φυσικά το χρυσάφι με τη μοναδική του ιστορία που θαμπώνει τον επισκέπτη στο φάτνωμα της οροφής.

Μαρτυρείται ότι η διακόσμηση της οροφής της Santa Maria Maggiore έγινε με το πρώτο χρυσάφι που ήρθε στην Ευρώπη από το λεγόμενο Νέο Κόσμο και πιο συγκριμένα από την Αίτή και αποτέλεσε δωρεά του Φερδινάνδου και της Ισαβέλλας  της Καστίλης, της Ισπανίας στον Ισπανικής καταγωγής, Πάπα, Αλέξανδρο VI Βοργία ο οποίος ανέλαβε τα «κλειδιά» του Αγίου Πέτρου ανεβαίνοντας στο θρόνο του Βατικανού τη χρονιά που ο Κολόμβος ανακάλυψε την Αμερική, στα 1492.

Η ιστορία του θα μπορούσε να είναι συνώνυμο της ίδιας της ιστορίας της περιπέτειας του χρυσαφιού που οδήγησε στην ανακάλυψη της Αμερικής αφού μαρτυρείται ότι η διακόσμηση της οροφής της Santa Maria Maggiore έγινε με το πρώτο χρυσάφι που ήρθε στην Ευρώπη από το λεγόμενο Νέο Κόσμο και πιο συγκριμένα από την Αίτή και αποτέλεσε δωρεά του Φερδινάνδου και της Ισαβέλλας  της Καστίλης, της Ισπανίας στον Ισπανικής καταγωγής, Πάπα, Αλέξανδρο VI Βοργία ο οποίος ανέλαβε τα «κλειδιά» του Αγίου Πέτρου ανεβαίνοντας στο θρόνο του Βατικανού τη χρονιά που ο Κολόμβος ανακάλυψε την Αμερική, στα 1492.

-Ανακαλύψτε το νέο e-shop του Βιβλιοπωλείου ΚΟΥΚΙΔΑ-

Λέγεται μάλιστα ότι από το ίδιο χρυσάφι και ασήμι κατασκευάστηκε η περίτεχνη λειψανοθήκη που δεσπόζει του Ιερού Βήματος του ναού και στεγάζει ένα τμήμα –κατά το θρύλο- της φάτνης του Χριστού, το οποίο λέγεται ότι έφερε μαζί της η Αγία Ελένη από το ταξίδι της στους Αγίους Τόπους. H μνημειώδης οροφή φέρει τη σφραγίδα του Τζουλιάνο ντα Σάγκαλο και αποτελεί ένα από τα πολλά αριστουργήματα της Βασιλικής.