- Διαφήμιση -

Το Ιστορικό – Λαογραφικό Μουσείο Κορίνθου, συστήθηκε το 1976 με πρωτοβουλία της κορίνθιας Αλκμήνης Πετροπούλου-Γαρταγάνη και λειτουργεί ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, τελώντας υπό την εποπτεία των Υπουργείων Πολιτισμού και Οικονομικών.

εθνοφελείς και κοινωφελείς σκοποί του επικεντρώνονται στην ανεύρεση, διάσωση, διαφύλαξη, συντήρηση και προβολή σε μόνιμη έκθεση των τεκμηρίων της ιστορίας και κυρίως των έργων λαϊκής παράδοσης του νεότερου Ελληνισμού.

-Ανακαλύψτε το νέο e-shop του Βιβλιοπωλείου ΚΟΥΚΙΔΑ-

Η ίδρυσή του αποτελεί το επιστέγασμα της αδιάλειπτης και πολύχρονης κοινωνικής προσφοράς της ιδρύτριάς του, η οποία επέδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για την περισυλλογή έργων του νεοελληνικού λαϊκού πολιτισμού.

Η Αλκμήνη Γαρταγάνη- Πετροπούλου γνώρισε και αγάπησε βαθιά τον ελληνικό λαϊκό πολιτισμό. Οραματίστηκε τη δημιουργία Μουσείου του νεότερου Ελληνισμού στη γενέτειρά της, την Κόρινθο, η οποία δεν είχε αποκτήσει κάτι ανάλογο στα 160 χρόνια του ανεξάρτητου βίου της. Ενσυνείδητα, λοιπόν, χωρίς παρεκκλίσεις από τον αρχικό της προσανατολισμό, με εκπληκτικό ένστικτο, αφοσιώθηκε στην περισυλλογή έργων νεοελληνικής ζωής και τέχνης, με μόνο κριτήριο την εθνική, ιστορική και πολιτισμική αξία τους. Στόχος της ήταν να διαφωτίσει με το υλικό αυτό τον θρησκευτικό, ιστορικό, κοινωνικό και πολιτιστικό βίο των Ελλήνων, με αντικείμενα, πολλά από τα οποία δυσεύρετα σήμερα, που χρονολογούνται στον 18ο, 19ο και 20ο αιώνα.

Από την έναρξη της λειτουργίας του Μουσείου, αρκετοί είναι οι Κορίνθιοι που σπεύδουν να καταθέσουν σε αυτό αντικείμενα ιστορικού και λαογραφικού ενδιαφέροντος. Με τις κινήσεις αυτές των συμπολιτών μας, πραγματώνεται καθημερινά ο βασικός στόχος της ιδρύτριας, που είναι η αφύπνιση της ιστορικής συλλογικής μνήμης, η συναίσθηση του χρέους συμμετοχής στην κοινωνική προσφορά και κατά συνέπεια η ανάδειξη των τοπικών ιδιαιτεροτήτων και η διαφύλαξη και προβολή στο ευρύ κοινό όλων αυτών των γνώσεων και μαρτυριών.

Το Μουσείο κτίσθηκε με βάση τα αρχιτεκτονικά σχέδια του Ακαδημαΐκού Σόλωνος Κυδωνιάτη και οι δαπάνες καλύφθηκαν κατεξοχήν από την ιδρύτρια, την οποία βοήθησε οικονομικά και ηθικά το Υπουργείο Πολιτισμού. Στον αγώνα της Αλκμήνης Πετροπούλου για την ανέγερση του κτιρίου και την τοποθέτηση συλλογών μέσα σε αυτό πλειάδα ειδικών καθώς και ομόλογα ιδρύματα, εκτιμώντας την μεγαλόπνοη προσπάθειά της, στήριξαν το έργο της. Τα Μουσεία Μπενάκη, Εθνικό Ιστορικό, Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης και το Κέντρο Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, βοήθησαν ουσιαστικά στην τεκμηρίωση των μουσειακών αντικειμένων και στο σχεδιασμό και το στήσιμο της μόνιμης έκθεσης.

 

Μόνιμες Συλλογές

Οι συλλογές που αναπτύσσονται στους χώρους του Μουσείου συγκροτούνται από διάφορες επιμέρους ενότητες, με κυρίαρχη εκείνη των παραδοσιακών ενδυμασιών από πολλές περιοχές της Ελλάδας, της Βορείου Ηπείρου, της Μ. Ασίας και της Κύπρου.

Ενότητες από έργα υφαντικής, κεντητικής, αργυροχρυσοχοϊας, μεταλλοτεχνίας και ξυλογλυπτικής παρέχουν στο κοινό τη δυνατότητα ευρείας προσέγγισης των αναζητήσεων και των πρακτικών εφαρμογών του νεοέλληνα των τριών τελευταίων αιώνων.

Άλλη ενότητα αποτελούν αξιόλογα εργαλεία του αγροτικού και ποιμενικού βίου καθώς και ποικίλα αντικείμενα οικοσκευής, τα οποία έχουν αναπτυχθεί σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους, έτσι ώστε να επιτυγχάνεται η ανασύσταση της ζωής στην ύπαιθρο.

 

 

ΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΟΥ ΙΛΜΚ

Από το 1992 μέχρι σήμερα στους χώρους του Μουσείου πραγματοποιούνται εκπαιδευτικά προγράμματα που απευθύνονται σε σχολικές ομάδες και εκπαιδευτικούς, σε ενήλικες, σε κοινές ομάδες ενηλίκων και παιδιών, σε άτομα με ειδικές ανάγκες και σε άλλες, ιδιαίτερες πληθυσμιακές ομάδες. Στόχο έχουν τη δημιουργική και ευχάριστη επαφή του κοινού με τον πολιτισμό για την κατάκτηση γνώσης αλλά και την καλλιέργεια της διάθεσης για προσωπική συμβολή και συμμετοχή στη διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Μέσα από θέματα που σχετίζονται με την αγροτική ζωή της υπαίθρου, τη ζωή στην πόλη, τα παιχνίδια, τα έθιμα των Χριστουγέννων, της αποκριάς και του Πάσχα, οι κύκλοι των ετήσιων εκπαιδευτικών προγραμμάτων, που ανανεώνονται κάθε χρόνο, δίνουν φωνή και ύπαρξη στις υλικές και άυλες μαρτυρίες του παρελθόντος, αλλά και στους ζωντανούς φορείς αυτού του παρελθόντος, προβάλλοντας την τοπική ιδιαιτερότητα αλλά και συνδέοντάς την με άλλους πολιτισμούς.

 

 

 

Το Μουσείο διοικείται από δεκατετραμελές συμβούλιο που εδρεύει στην Αθήνα.

Διοικητικό Συμβούλιο:

Πρόεδρος: Λάμπρος Σινανιώτης, Καθηγητής

Αντιπρόεδρος: Βασίλειος Σινανιώτης

Γενική Γραμματέας: Μαρία Λαδά – Μινώτου, τ.διευθύντρια Εθνικού Ιστορικού Μουσείου

Ταμίας: Χρύσα Καρυάτη

Ειδική Γραμματέας: Κάτε Συνοδινού,τ.υπεύθυνη λαογραφικής συλλογής Μ. Μπενάκη

Μέλη:

Δήμαρχος Κορινθίων

Προϊστάμενος Διεύθυνσης Νεώτερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς Υπουργείου Πολιτισμού

Προϊστάμενος Μουσείου Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης

Τζαναβάρας Δημήτριος, μαθηματικός

Μιχόπουλος Σπύρος

Χωρίκης Παναγιώτης, φιλόλογος

Γκίλας Γιώργος

Ρίσκα Γιούλα, τ.υπεύθυνη λαογραφικής συλλογής Μ. Μπενάκη

Αλατζάκη Άννα