- Διαφήμιση -

Το έθιμο των φωτιών , ξεκινάει από νωρίς το απόγευμα , όταν οργανωμένες ομάδες με άντρες του χωριού κρατώντας αναμμένους πυρσούς ανηφορίζουν στους γύρω  λόφους από την παλαιά μονή και σχηματίζουν με τις φωτιές (που εύκολα διακρίνεις κανείς την νύχτα) τον Σταυρό !  Φωτιές μαρτυρούν και το σημείο όπου βρέθηκε η  εικόνα της Παναγίας της Φανερωμένης , μέσα σε ένα βράχο από βοσκούς της περιοχής .

Παλαιά Μονή Παναγιάς Φανερωμένης Χιλιομοδίου

Μπορεί οι κάτοικοι του Χιλιομοδίου να το γνωρίζουν καλά μιας και πρόκειται για ένα έθιμο που οι ρίζες του φτάνουν βαθιά πίσω στο χρόνο  για τον επισκέπτη όμως που θα βρεθεί πρώτη φορά παραμονή της Ζωοδόχου Πηγής στο μέρος αυτό είναι μια πρωτόγνωρη και μοναδική εμπειρία.

Διανύοντας περίπου 4 χιλιόμετρα από το Μοναστήρι της Φανερωμένης Χιλιομοδίου (ασφαλτοστρωμένος δρόμος, ωραία διαδρομή μέσα στα πεύκα) βρίσκεσαι στην παλαιά μονή. Καθώς ανηφορίζεις όλο και πιο πολύ θα σου έρχεται η μυρωδιά από τα ψησίματα. Κόσμος πολύς , γέροι , νέοι , παιδιά και φωτιές . Η πρώτη εικόνα . Σε ένα ανεπανάληπτο σκηνικό , σαν να πρόκειται για ταινία. Τα πέτρινα ημιερειπωμένα κελιά της παλαιάς μονής δεσπόζουν επιβλητικά ανάμεσα στους καπνούς.

-Ανακαλύψτε το νέο e-shop του Βιβλιοπωλείου ΚΟΥΚΙΔΑ-

 

Δέος θα αισθανθείς μπροστά στο ναό της παλαιάς μονής. Πρώτα θα ανάψεις το κερί σου θα προσκυνήσεις τις εικόνες και θα θαυμάσεις την σπουδαία αρχιτεκτονική του. Ένα  βυζαντινό μνημείο της Ορδοδοξίας , του 13ου αιώνα.

 

 

Μετά ετοιμάσου να γίνεις μια παρέα με τους φιλόξενους Τενεάτες που ανάμεσα στα ημιερειπωμένα κελιά έχουν ανάψει φωτιές , μεγάλες φωτιές. Το έθιμο προστάζει υπαίθριο ψήσιμο κρεατικών και κρασί. Και φυσικά έχουν φροντίσει δεόντως για αυτό αφού το γλέντι κρατάει μέχρι αργά. Πολλοί είναι αυτοί που διανυκτερεύουν εκεί. Το πρωί θα παρακολουθήσουν τη Θεία Λειτουργία στο εκκλησάκι και μετά θα κατηφορίσουν για το χωριό.

 

 

Τα τελευταία χρόνια ο πρόεδρος του χωριού κος Δημήτρης Μπίτζιος , μας ενημέρωσε πως πραγματοποιείται  ο Λαϊκός Αγώνας Δρόμου Χιλιομοδίου ( με αγώνες 7χλμ για αθλητές και 1χλμ για παιδιά) . Η εκκίνηση του αγώνα γίνεται στην κεντρική πλατεία του Χιλιομοδίου ημέρα της Ζωοδόχου Πηγής με τερματισμό το παλαιό μοναστήρι.    Η διαδρομή του αγώνα είναι ασφαλτοστρωμένη μέσα στο εξαίρετο δασικό οικοσύστημα του Χιλιομοδίου, απομεινάρι μεγαλύτερου και αρχαιότερου δάσους στην περιοχή.