- Διαφήμιση -

Ο ΟΗΕ, το 1999 καθιέρωσε την 25/11 ως Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, ζητώντας από τις κυβερνήσεις, τους διεθνείς οργανισμούς και τις ΜΚΟ να ευαισθητοποιήσουν και να ενημερώσουν τους πολίτες για την ακραία αυτή παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων των γυναικών του κόσμου, αναδεικνύοντας το μέγεθος του φαινομένου, τις αιτίες και τις συνέπειές του. Και βέβαια αναδεικνύοντας το γεγονός ότι σε παγκόσμια κλίμακα και ανεξάρτητα από ηλικία, εκπαιδευτικό επίπεδο, κοινωνική τάξη, εθνότητα, σεξουαλικό προσανατολισμό, θρησκεία, κ.λπ. οι γυναίκες υφίστανται βιασμούς, ενδοοικογενειακή βία, σεξισμό, και άλλες μορφές βίας λόγω του φύλου τους.

Σύμφωνα με την πανευρωπαϊκή έρευνα του Οργανισμού για τα Θεμελιώδη Δικαιώματα της ΕΕ (FRA, European Agency for Fundamental Rights), που δημοσιεύθηκε το 2014,[1]

-Ανακαλύψτε το νέο e-shop του Βιβλιοπωλείου ΚΟΥΚΙΔΑ-

  • Το ποσοστό των γυναικών που έχει πέσει θύμα σωματικής ή και σεξουαλικής βίας στην Ευρώπη, από την ηλικία των 15 ετών και άνω, είναι (33%). Δηλαδή 1 στις 3 γυναίκες. Πρόκειται για 62 εκατομμύρια γυναίκες στην Ευρωπαϊκή Ένωση!!!
  • Πάνω από το 50% των Ευρωπαίων γυναικών έχει πέσει θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης κυρίως στο χώρο εργασίας.
  • 3,7 εκατομμύρια γυναίκες έχουν βιώσει σεξουαλική βία σε διάστημα 12 μηνών κατά τη διεξαγωγή της προαναφερόμενης έρευνας, είτε από το σύντροφο τους είτε από άλλον άνδρα.
  • Η οικογένεια είναι η πιο βίαιη ομάδα στην κοινωνία.  Είναι πιο πιθανό μια γυναίκα να δολοφονηθεί, να τραυματιστεί ή να δεχτεί επίθεση στο σπίτι της από κάποιον με τον οποίο σχετίζεται παρά από οποιονδήποτε άλλο σε κάποιο άλλο κοινωνικό πλαίσιο. Σε αντίθεση με τους άνδρες, οι οποίοι είναι πιο πιθανό να είναι τα θύματα των επιθέσεων και βίας από αγνώστους, οι γυναίκες και τα παιδιά είναι θύματα ξυλοδαρμού, βιασμών και δολοφονιών από την οικογένεια και τους συντρόφους τους και από άνδρες που είναι γνωστοί σε αυτές.
  • Στις περισσότερες χώρες λιγότερο από το 40% των γυναικών που υφίστανται βία ζητούν οποιουδήποτε είδους βοήθεια. Όταν το κάνουν, οι περισσότερες την αναζητούν στην οικογένεια και τις φίλες τους, ενώ πολύ λίγες απευθύνονται στους επίσημους θεσμούς και μηχανισμούς, όπως είναι η αστυνομία και οι υπηρεσίες υγείας.
  • Λιγότερο από 10% των γυναικών που υπέστησαν βία ζήτησαν βοήθεια από την αστυνομία καθώς πίστευαν ότι θα τις αντιμετωπίσουν με «καχυποψία» και δεν θα δώσουν λύση στο πρόβλημά τους.

 

Στη χώρα μας, τον Νοέμβριο του 2009 ανακοινώθηκε το «Εθνικό Πρόγραμμα για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών 2010-2013», το οποίο αποτέλεσε το πρώτο ολοκληρωμένο πρόγραμμα δράσης σε εθνικό επίπεδο για την καταπολέμηση της έμφυλης βίας με πλήρη χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ.

Για πρώτη φορά στη χώρα μας δημιουργήθηκε ολοκληρωμένο ΔΙΚΤΥΟ εξήντα μίας (61) δομών πανελλαδικής κάλυψης, υπό τον συντονισμό της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων  (ΓΓΙΦ) και την επιστημονική εποπτεία του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ).

Το Δίκτυο περιλαμβάνει:

  • την Τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900 ,
  • 39 Συμβουλευτικά Κέντρα και
  • 19 Ξενώνες Φιλοξενίας γυναικών θυμάτων βίας
  • 2 Ξενώνες του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ)

            Οι δομές του Δικτύου παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες υποστήριξης και φιλοξενίας για τις γυναίκες-θύματα βίας και τα παιδιά τους, και αξιοποιούν επιστημονικές γνώσεις και πρότυπα εκπαιδευτικά και συμβουλευτικά εργαλεία.[2]

Σημειώνεται ότι και στην Κορινθία λειτουργεί Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών-Θυμάτων Βίας στον Δήμο Κορινθίων το οποίο μεταξύ των άλλων παρέχει συμβουλευτική και ψυχοκοινωνική υποστήριξη σε γυναίκες που είναι θύματα βίας καθώς και υπηρεσίες παραπομπής (σε ξενώνες, στις αστυνομικές και εισαγγελικές αρχές, στο δικαστήριο, σε νοσοκομεία, κέντρα υγείας, κέντρα ψυχικής υγιεινής, σε φορείς αρμόδιους για προνοιακά ή άλλα επιδόματα, σε φορείς προώθησης της απασχόλησης και επιχειρηματικότητας, σε φορείς προστασίας και στήριξης παιδιών κ.λπ.) όποτε αυτό απαιτείται.[3]

Η 25η Νοεμβρίου 2017 είναι μια ιστορική στιγμή για την χώρα

Είναι μια ιστορική στιγμή για την χώρα γιατί το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ανέλαβε τη  νομοθετική πρωτοβουλία της Κύρωσης της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Βίας κατά των γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας

Η Κύρωση της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης (γνωστής και ως Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης) από το ελληνικό κοινοβούλιο, είναι μ

[1] https://fra.europa.eu/sites/default/files/fra-2014-vaw-survey-factsheet_el.pdf

 

[2] http://womensos.gr/

[3] Για περισσότερες πληροφορίες: Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών-Θυμάτων Βίας Δήμου Κορινθίων. Διεύθυνση: Εθν. Ανεξαρτησίας 58 (Ισόγειο). Τηλέφωνο & Φαξ: 27410 74670. Email: skgyndk@otenet.gr. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκευή, 8:00 – 16:00.

 

ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Κορινθίας