- Διαφήμιση -

 Συζήτηση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αρχαιολογικοί χώροι της Κορινθίας

 Την Δευτέρα  30 Οκτωβρίου 2017, με πρωτοβουλία των βουλευτών Κορινθίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Μ. Θελερίτη και Γ. Ψυχογιού, πραγματοποιήθηκε συνάντηση εργασίας στο Υπουργείο Πολιτισμού& Αθλητισμού με την Υπουργό κ. Λυδία Κονιόρδου.

-Ανακαλύψτε το νέο e-shop του Βιβλιοπωλείου ΚΟΥΚΙΔΑ-

Η Υπουργός ενημερώθηκε για τον σχεδιασμό της ολοκληρωμένης παρέμβασης που επιχειρείται στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Κορίνθουκαι στην ευρύτερη περιοχή,με σκοπό την ανάδειξη του μοναδικού αρχαιολογικού πλούτου της Αρχαίας Κορίνθου μέσα από τη διερεύνηση των πολύπλευρων διασυνδέσεών του με το φυσικό περιβάλλον και με γενικότερα ζητήματα αειφορικής ανάπτυξης προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας.

Στην σύσκεψη συμφωνήθηκε η συνέχισητης δεύτερης φάσης του Σχεδίου Διαχείρισης της Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς στον ευρύτερο Αρχαιολογικό χώρο, καθώς και η αναγκαιότητα χρηματοδότησης του έργου από το ΥπουργείοΠολιτισμού και Αθλητισμού.Παράλληλα οι βουλευτές ενημέρωσαν την Υπουργό για την προμελέτη που αφορά τηνΠροστασία και Ανάδειξη των Ρωμαϊκών Τάφων στην Αρχαία Κόρινθοκαι την αναγκαιότητα να διασφαλιστεί η χρηματοδότησήτης. Τονίστηκε μάλιστα ότι μέσω της εν λόγω προμελέτης θα δοθεί η δυνατότητα δημιουργίας ενός επιπλέον μουσειακού χώρου, ενώ  το κτήριο που θα κατασκευαστεί θα συμβάλλει αποφασιστικά στην προστασία των δύο ταφικών μνημείων και στην εξασφάλιση των συνθηκών συντήρησής τους, αποτελώντας ταυτοχρόνως μουσειακό χώρο ανάδειξης και προβολής τους. Επισημάνθηκε επίσης η προσπάθεια που καταβάλλεται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κορινθίας για χρηματοδότησή της από το Υπουργείο Μεταφορών και Δικτύων (ΥΠΟΜΕΔΙ), με δεδομένο ότι οι δυο ρωμαϊκοί τάφοι βρέθηκαν στο πλαίσιο των ανασκαφών για την κατασκευή της Ολυμπίας Οδού.

Τέλος, οι βουλευτές παρουσίασαν τα προβλήματα και τις δυσλειτουργίες που παρατηρούνται στους αρχαιολογικούς χώρους της Νεμέας, της Αρχαίας Σικυώνας,των Ισθμίων, της Αρχαίας Φενεού, κ.λπ.,κάνοντας ειδική αναφορά στον αρχαιολογικό χώρο και το Μουσείο της Νεμέας, στα προβλήματα φύλαξης λόγω της έλλειψης προσωπικού, καθώς και στο σοβαρό ενδεχόμενο να μην λειτουργήσει το Μουσείο κατά τους χειμερινούς μήνες.  Από την πλευρά της η Υπουργός κα. Λ.  Κονιόρδου, τόνισε ότι αν και τα προβλήματα στελέχωσης των αρχαιολογικών χώρων είναι δύσκολο να επιλυθούν άμεσα λόγω των μνημονιακών δεσμεύσεων και περιορισμών, θα επιχειρήσει σε συνεργασία με την Έφορο να επεξεργαστεί λύσεις προκειμένου να διασφαλιστεί η λειτουργία του Μουσείου και του Αρχαιολογικού Χώρου της Νεμέας κατά την διάρκεια των χειμερινών μηνών.

Οι υλικές και άυλες μαρτυρίες του παρελθόντος, που συνιστούν την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της Κορινθίας και της Ελλάδας εν γένει, αποτελούν κοινή δημόσια περιουσία της ελληνικής κοινωνίας.Ταυτόχρονα, έχουν παγκόσμια εμβέλεια,ως αναπόσπαστο και εξαιρετικά σημαντικό κομμάτι της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Γι’ αυτό και παρά τις αντιξοότητες και δυσκολίες, η κυβέρνηση και οι βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., επικεντρώνουν τις προσπάθειές τους στην διάσωση, προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, με όρους που θα διασφαλίζουν τον δημόσιο χαρακτήρα της ως κοινωνικού αγαθού, προβάλλοντας ταυτοχρόνως τις πανανθρώπινες αξίεςμε τις οποίες είναι φορτισμένη αυτή η πολιτιστική κληρονομιά, οι οποίες αποκτούν ιδιαίτερο νόημα για την πληττόμενη κοινωνία, σε μια εποχή πολύπλευρης κρίσης, όπως η σημερινή.

 

Γραφείο Τύπου ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Κορινθίας