Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Σπαθοβουνίου έχει δημιουργήσει ένα σύγχρονο ελαιοτριβείο που εξυπηρετεί τους αγρότες του χωριού αλλά και των γύρω περιοχών.

Αυτή την περίοδο οι μηχανές στο λιοτρίβι δουλεύουν στο φουλ…

Εξάλλου αυτή η χρονιά , όπως μας ενημέρωσε και ο προέδρος του συνεταιρισμού Χρήστος  Γιαννούλης είναι εξαιρετική και ποσοτικά και ποιοτικά. Η τιμή αυτή τη στιγμή είναι στα 3.50 το κιλό αλλά αναμένεται να ανέβει λόγω και της μικρής παραγωγής σε ελαιόλαδο που είχε φέτος η Ισπανία.

Η Ελλάδα πάντως διαθέτει το καλύτερο σε ποιότητα λάδι. Και η Κορινθία είτε με λαδοελιά , είτε με μανάκι βγάζει υπέροχο λάδι.

 

Το ελαιοτριβείο είναι ένα μικρό «εργοστάσιο». Αποτελείται από τα εξής μέρη:

  • Χώρος υποδοχής του ελαιοκάρπου, όπου οι ελιές αδειάζονται από τα σακιά και πλένονται με καθαρό νερό
  • Σπαστήρας, όπου συνθλίβεται ο καρπός με την χρήση μηχανικών σφυριών (παλιότερα μηλόπετρες)
  • Μαλακτήρας, όπου μαλάσσεται η «ελαιοζύμη»
  • Φυγοκεντριστήρας, όπου διαχωρίζεται ο πυρήνας (κουκούτσι)
  • Διαχωριστήρας, όπου διαχωρίζεται το λάδι από το νερό

Ιδιαίτερα σημαντικές είναι οι συνθήκες καθαριότητας του ελαιοτριβείου, καθώς και οι θερμοκρασίες που είναι καθοριστικές για την ποιότητα και την διατήρηση των θρεπτικών και ποιοτικών χαρακτηριστικών του ελιαολάδου. Επίσης, οι δεξαμενές πρέπει να είναι ανοξείδωτες και να είναι εγκατεστημένες σε σκιερό χώρο, προκειμένου το ελαιόλαδο να μπορεί να φυλάσσεται ασφαλώς για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς να εκτραπεί ποιοτικά.