- Διαφήμιση -

Στο ζήτημα του δημοτικού σχολείου της Αρχαίας Κορίνθου επανέρχεται με δήλωσή του ο επικεφαλής της παράταξης Πνοή Δημιουργίας Νίκος Σταυρέλης. Όπως αναφέρει ο πρώην πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου πρόκειται για ένα έργο ενταγμένο στο ΕΣΠΑ προϋπολογισμού 3 εκατομμυρίων ευρώ, που ξεκινησε το 2013, αλλά βρήκε προσκόμματα λόγω της Αρχαιολογίας και τελικά απεντάχθηκε από το ΕΣΠΑ για να επανενταχθεί το 2018.

“Το έργο πέρασε από 40 κύματα αλλά ενώ η σύμβαση έχει υπογραφεί από τις 7 Μαΐου 2020, δεν έχει αρχίσει να κατασκευάζεται. Μάλιστα ο ανάδοχος ζητά αποζημιώσεις….”. Αιτία; Οι αρχαιολογικές ανασκαφές και όλο αυτό μπορεί να οδηγήσει να απενταχθεί και πάλι από το ΕΣΠΑ και να τελικά να μην γίνει ποτέ

-Ανακαλύψτε το νέο e-shop του Βιβλιοπωλείου ΚΟΥΚΙΔΑ-

Ένα έργο, το οποίο από το 2013 έχει δημοπρατηθεί δύο φορές αλλά ακόμα να ξεκινήσει λόγω αρχαιοτήτων.
Η τελευταία σύμβαση με τον εργολάβο υπεγράφη στις 7/5/20 με προϋπολογισμό 3.000.000 € και ενταγμένο στο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας.
Από τις ανασκαφικές έρευνες βρέθηκαν αρκετές και σημαντικές αρχαιότητες (κτηριακό συγκρότημα μέσης βυζαντινής περιόδου, ψηφιδωτά δάπεδα διαφόρων χρωμάτων του 5ου αιώνα, πήλινοι αγωγοί ύδρευσης πρωτοβυζαντινής περιόδου, καμαρωτοί τάφοι παλαιοχριστιανικής περιόδου, τάφοι με αρκετές ταφές, παλαιοχριστιανικό κτίριο με Βαπτιστήριο, προαύλιο κ.λπ.
Το σημαντικό όμως είναι ότι οι αρχαιολογικές έρευνες έχουν τελειώσει από το 2019 , με εξαίρεση ένα δίμηνο επιβεβαιώσεων Αύγουστο-Οκτώβριο 2020.
Παρά το γεγονός ότι έχουν εκπονηθεί τέσσερις τροποποιητικές μελέτες για τη χωροθέτηση των πασσάλων κατασκευής του κτιρίου, ακόμα δεν έχει ληφθεί η πολυπόθητη απόφαση του ΚΑΣ για το έργο και παρά τις προσπάθειες της Εφόρου Αρχαιοτήτων Κορίνθου.
Πρέπει επιτέλους να παρέμβει ο ίδιος ο Δήμαρχος στο Υπουργείο Πολιτισμού και στο ΚΑΣ, να προωθηθεί το θέμα άμεσα σε συνεδρίαση και να στηρίξει πιεστικά το αίτημα της τοπικής κοινωνίας και του Δήμου για να δοθεί το πράσινο φως έναρξης των εργασιών. Ελπίζουμε να μη συμβεί το ίδιο με το θέατρο στο ΞΕΝΙΑ.
Έχει παρέλθει πολύ μεγάλο διάστημα και ο κίνδυνος απένταξης από το ΕΣΠΑ είναι πλέον ορατός. Αλλά ορατός είναι και ο κίνδυνος να μην κατασκευαστεί καν το κτίριο στο συγκεκριμένο χώρο. Παρέμβαση χρειάζεται και από τον Περιφερειάρχη.
Χρειάζεται να αναλάβει δράση ο Δήμαρχος. Από το 2019 που τελείωσαν οι ανασκαφικές έρευνες μέχρι σήμερα, το διάστημα είναι πολύ μεγάλο.
Εύχομαι και ελπίζω να μην αναγκαστεί ο Δήμος να πληρώσει για την ολιγωρία αυτή στον εργολάβο αποζημιώσεις και ρήτρες, γιατί πληροφορούμαι ότι ήδη έχει ασκηθεί όχληση διακοπής εργασιών υπαιτιότητι του Δήμου.