Αυτή είναι σήμερα η είσοδος του Δικαστικού Μεγάρου Κορίνθου
- Διαφήμιση -

Είναι ίσως το μοναδικό «μαγαζί» στην Κορινθία , την ώρα που ο εμπορικός κόσμος αναστενάζει από την οικονομική κρίση , που δουλεύει ασταμάτητα και μάλιστα χωρίς ο ιδιοκτήτης του να «ρίχνει» χρήματα ούτε καν για την στοιχειώδη συντήρησή του.  Ακόμα και εάν κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές !

Μιλάμε για το κτίριο του Δικαστικού Μεγάρου στο κέντρο της Κορίνθου. Ένα εντυπωσιακό  ιστορικό κτίριο , στο πιο κεντρικό σημείο της πόλης . Θα λέγαμε ότι είναι η βιτρίνα μας μαζί με ακόμα 2-3 σημεία της Κορίνθου που την χαρακτηρίζουν.

-Ανακαλύψτε το νέο e-shop του Βιβλιοπωλείου ΚΟΥΚΙΔΑ-

Αυτή είναι η είσοδος του Δικαστικού Μεγάρου Κορίνθου

Η κατάσταση που βρίσκεται σήμερα το Δικαστικό Μέγαρο , μόνο Μέγαρο δεν θυμίζει. Στους δημότες προκαλεί θλίψη , στους επισκέπτες απαξίωση και στους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται γύρω απ΄ αυτό αγανάκτηση. Σε όλους μαζί όμως προκαλεί φόβο . Φόβο γιατί ανά πάσα στιγμή μπορεί να φύγει κανά κομμάτι σοφάς και να τους ανοίξει το κεφάλι . Έχει ήδη συμβεί τουλάχιστον δυο φορές και από αληθινό θαύμα δεν θρηνήσαμε θύματα.

Η πρώτη φορά ήταν το καλοκαίρι του 2013, λίγο μετά την εγκατάσταση κλιματιστικών που πιθανόν οι εργασίες να έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στο συγκεκριμένο πρόβλημα. Μεγάλα κομμάτια από τον τοίχο φεύγουν και προσγειώνονται στα τραπεζοκαθίσματα καταστήματος που λειτουργεί ακριβώς απέναντι από το δικαστήριο. Εκείνη την ώρα υπήρχαν πελάτες αλλά ευτυχώς δεν υπήρξε κάποιος σοβαρός τραυματισμός.

Μεγάλο το ρίσκο να περπατήσεις κοντά στο δικαστήριο

Μετά από λίγες μέρες η πρωτοδίκης καλεί τους επιχειρηματίες που εκμεταλλεύονται με το αζημίωτο φυσικά κάποιο χώρο από το πεζοδρόμιοκαι τους δίνει εντολή (εκτός από έναν) να μαζέψουν ότι τραπεζοκαθίσματα  χρησιμοποιούσαν στον εξωτερικό χώρο του δικαστηρίου. Κατανοητό και λογικό αυτό θα σκεφτεί κανείς , μέχρι να γίνουν οι απαραίτητες επισκευές και να μην κινδυνεύει κανείς. Πόσο θεωρείται είναι ένα εύλογο χρονικό διάστημα για να γίνει αυτό… Ένας μήνας , δύο; Μέχρι και οι ίδιοι οι επιχειρηματίες προσφέρθηκαν να αναλάβουν τις εργασίες αποκατάστασης του κτιρίου προκειμένου να μπορούν οι άνθρωποι να δουλέψουν και να μη βάλουν λουκέτο στα μαγαζιά τους. Η εισαγγελέας φυσικά αρνήθηκε καθώς μόνο το Υπουργείο Δικαιοσύνης είναι αρμόδιο για αυτό.

Από το 2013 φτάνουμε στο 2016 , τρία χρόνια μετά και δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα.  Ώσπου ένα ωραίο πρωινό παρατηρήτε πάλι έντονα το φαινόμενο της πτώσης σοφάδων. Μεγάλα κομμάτια τοίχου αποκολλούνται  και οι περαστικοί κάνουν σταυροκοπιούνται που ευτυχώς δεν ήταν η ώρα τους ακόμα όπως αποδείχτηκε.

Επιχειρηματίες της γειτονιάς και κάποιο δικηγόροι που ήταν παρόντες στο συμβάν αγανακτισμένοι “εισβάλουν” στα γραφεία της εισαγγελίας και  υποχρεώνουν τους υπαλλήλλους να βγουν έξω ώστε να διαπιστώσουν από μόνοι τους την απαράδεκτη και συνάμα επικίνδυνη κατάσταση του κτιρίου. Η επόμενη κίνηση ήταν να σταλεί εξώδικο στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και η Αστυνομία να κλείσει με ταινία περιμετρικά από το δικαστήριο με χαρτιά που προειδοποιούν για την πτώση σοφάδων. 

Τόλμη ή άγνοια ; Όπως και να το πεις η ευθύνη είναι μεγάλη.

Απορίας άξιο γιατί το μόνο κομμάτι που δεν απομονώθηκε ήταν το σημείο που αναπτύσσει τραπεζοκαθίσματα το Κυλικείο του δικαστηρίου. Να παραβλέψουμε και το γεγονός ότι σύμφωνα με την άδεια λειτουργίας του δεν του επιτρέπεται να έχει τραπεζοκαθίσματα , όμως γιατί το συγκεκριμένο σημείο δεν αποτελεί κίνδυνο για τους περαστικούς; Ποιος εγγυάται ότι δεν θα έχουμε πτώση σοφάδων στο συγκεκριμένο αυτό τμήμα του Μεγάρου ; Άλλη ιστορία αυτή …

Μέχρι σήμερα η κατάσταση παραμένει η ίδια και χειρότερη καθώς ο χρόνος που περνά αφήνει όλο και περισσότερα σημάδια εγκατάλειψης στο κτίριο.

Σήμερα κιόλας θα πρέπει να δείξουν το ενδιαφέρον τους όλες οι αρχές και οι φορείς της πόλης ώστε να πιέσουν από κοινού και να αναγκάσουν το αρμόδιο Υπουργείο να προβεί στις απαραίτητες εργασίες συντήρησης του Δικαστικού Μεγάρου Κορίνθου.

Κυρίως για την ασφάλεια των εκατοντάδων ανθρώπων που διασχίζουν καθημερινά τον εξωτερικό χώρο του Μεγάρου αλλά και για λόγους αισθητικής. Η εικόνα του αποτελεί δυσφήμιση για την Κόρινθο , όταν άλλες πόλεις της Πελοποννήσου (Βλέπε Πάτρα, Τρίπολη , Ναύπλιο)  έχουν να επιδείξουν μια εξαιρετική εικόνα με τα κτίρια των δικαστηρίων τους.

 

Νάνσυ Γιαννιδάκη