- Διαφήμιση -

Κοντά στο χωριό Κεφαλάρι Κορινθίας , σε συνεργασία με πάνω από 30 τοπικές επιχειρήσεις και οργανισμούς και υπό την επίβλεψη κορυφαίων Ελλήνων αλλά και ξένων αναρριχητών, δημιουργήθηκαν 48 αναρριχητικές διαδρομές που είναι κατάλληλες για έμπειρους και αρχάριους αναρριχητές όλων των ηλικιών!

Σε ένα εγκαταλελειμμένο αναρριχητικό πεδίο της δεκαετίας 1980, ο Άρης Θεοδωρόπουλος και η έμπειρη ομάδα του (Δημήτρης Τιτόπουλος, Δήμητρα Κλαουδάτου, Claude Idoux και Γιώργος Κοπαλίδης), επιμελήθηκαν την δημιουργία των διαδρομών που είναι ιδανικές για αναρρίχηση καθ’όλη τη διάρκεια του έτους.

-Ανακαλύψτε το νέο e-shop του Βιβλιοπωλείου ΚΟΥΚΙΔΑ-

Όπως αναφέρει ο κος Άρης Θεοδωρόπουλος στην ιστοσελίδα vrahomania.gr …..

 

Η Φρύγανη είναι μια εκτεταμένη ασβεστολιθική ορθοπλαγιά με κροκαλοπαγείς ενσωματώσεις και βρίσκεται στους Ανατολικούς πρόποδες του όρους Ζήρεια στις αρχές του οροπεδίου της λίμνης Στυμφαλίας.

Το περιβάλλον είναι ειδυλλιακό ανάμεσα σε αμπέλια, δένδρα και έντονα χρώματα, ειδικά το φθινόπωρο.

Απέχει μόλις 120 «γρήγορα» χλμ από την Αθήνα (εθνική οδός) και βολεύει ακόμα και για μονοήμερη επίσκεψη. Επίσης είναι ιδανικό πεδίο για να ξεκινήσετε από εδώ, ή και να ολοκληρώσετε εδώ, την περιήγησή σας στα αναρριχητικά πεδία της Πελοποννήσου.

Το πεδίο χρησιμοποιήθηκε τη δεκαετία των ’80 σαν πεδίο παραδοσιακής αναρρίχησης πολλαπλών σχοινιών (12 διαδρομές συνολικά). Μάλιστα διατηρώ ιδιαίτερη συναισθηματική σχέση με τη Φρύγανη μιας και αποτέλεσε το προσωπικό μου «ορμητήριο περιπέτειας» τη δεκαετία του ’80, ενώ το 1986 διοργανώσαμε εδώ μια από τις πρώτες αναρριχητικές συναντήσεις στην Ελλάδα με συμμετοχή σχεδόν 40 αναρριχητών.

Δυστυχώς το πεδίο εγκαταλείφθηκε από τους αναρριχητές τις επόμενες δεκαετίες. Βεβαίως οι παλιές διαδρομές εξακολουθούν να υπάρχουν και αν κάποιος επιθυμεί μπορεί να βρει πληροφορίες για αυτές στο http://www.routes.gr/?Page=el/Climbing/Fields/ZireiaFrygani

Ωστόσο πρέπει να σημειώσουμε πως οι παλιές μόνιμες ασφάλειες (καρφιά και κορδονέτα) είναι σε πολύ κακή κατάσταση, μιας και έχουν περάσει 30 χρόνια από τότε που τις ανοίξαμε. Επίσης σε κάποιες από αυτές η βλάστηση (θάμνοι) έχει αυξηθεί δραματικά.

Είναι στα πλάνα μας να συντηρήσουμε κάποιες από τις μεγάλες, 150 μέτρων παραδοσιακές διαδρομές και να ανοίξουμε και κάποιες νέες μεγάλες διαδρομές πολλαπλών σχοινιών.

Η αναδιαμόρφωση

Μετά από πρόσκληση των κατοίκων της περιοχής, διοργανώσαμε στις αρχές του 2016 μια ημερίδα στο Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας για ενημέρωση σχετικά με τις δυνατότητες του αναρριχητικού τουρισμού. Η ανταπόκριση ήταν εντυπωσιακή και για πρώτη φορά στο χώρο της αναρρίχησης στην Ελλάδα υλοποιήθηκε ένα τέτοιο έργο με συνεργασία και συνεισφορά (crowdfunding) τόσων επαγγελματιών και μικρών επιχειρήσεων, αλλά και του Δήμου Σικυωνίων. Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους όσοι συμμετείχαν και ιδιαιτέρως στο Experience Corinthia και την κα. Μίνα Παπαμήτρου (arxontikokefalari.gr), η οποία ήταν ο συνεκτικός κρίκος και η κινητήρια δύναμη του όλου εγχειρήματος.

Σε πρώτη φάση ανοίχτηκαν 50 περίπου νέες διαδρομές: 40 στο κύριο πεδίο (Φρύγανη) και 10 στο απέναντι πεδίο (Μύλος). Περισσότερες πληροφορίες για το πεδίο και τις διαδρομές παρακάτω, στην ενότητα “Αναρρίχηση στη Φρύγανη”.