- Διαφήμιση -

Εικόνες βγαλμένες λες από παραμύθι

Τίποτα στο νησί της Σίφνου δεν μοιάζει παράταιρο. Όλα λες και μελετημένα έχουν τοποθετηθεί σε αυτόν τον τόπο για να μαγέψουν τον επισκέπτη του και να τον φέρουν εδώ ξανά και ξανά.

Οι γραφικοί οικισμοί της με τα πάλλευκα δρομάκια και τους ασπρισμένους αρμούς, τα κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής σπίτια με τις χρωματιστές λεπτομέρειες από τα πορτοπαράθυρα και τις βουκαμβίλιες, οι χαρακτηριστικές νησιωτικές γωνιές της που η καθεμία κρύβει τη δική της ομορφιά, καθιστούν το πανέμορφο νησί των Κυκλάδων σε δημοφιλή προορισμό, τουλάχιστον για όσους αναζητούν την ποιότητα στο κάθετι, την ανέγγιχτη ομορφιά και το σεβασμό στη φύση -δεν είναι τυχαίο το γεγονός, μάλιστα ότι ένα μέρος του δυτικού νησιού μάλιστα ανήκει στο δίκτυο Natura.

-Ανακαλύψτε το νέο e-shop του Βιβλιοπωλείου ΚΟΥΚΙΔΑ-

Πρωτεύουσα του νησιού η πανέμορφη Απολλωνία, που είναι χτισμένη πάνω σε τρεις λόφους και συναντάται στην ενδοχώρα της Σίφνου. Πήρε το όνομά της από το θεό Απόλλωνα, ο οποίος λατρευόταν από τους κατοίκους του νησιού κατά την αρχαιότητα, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που την αποκαλούν και Σταυρί, είτε λόγω του σταυροδρομίου που υπάρχει στην περιοχή και οδηγεί προς όλες τις κατευθύνσεις του νησιού, είτε λόγω της εκκλησίας του Σταυρού στην καρδιά του χωριού.

Χαρακτηρισμένη ως παραδοσιακός και προστατευόμενος οικισμός, μια βόλτα στο περίφημο και πολυφωτογραφημένο «στενό» της (το κεντρικό σοκάκι του οικισμού που οδηγεί προς την Καταβατή) είναι αρκετή για να μαγέψει τον καθένα με την ομορφιά και την λάμψη των χαρακτηριστικών, πάλλευκων κυκλαδίτικων σπιτιών και κτηρίων.

Στο «στενό» συγκεντρώνονται και τα περισσότερα εμπορικά καταστήματα, μπαράκια και εστιατόρια της Απολλωνίας.

Στην πλατεία Ηρώων, η κεντρική πλατεία του οικισμού, λειτουργεί το Λαογραφικό Μουσείο Σίφνου ενώ στην πλατεία Ραμπαγά βρίσκεται η προτομή του ντόπιου εκδότη, δημοσιογράφου και ποιητή Κλεάνθη Τριαντάφυλλου. Από τις εκκλησίες της Απολλωνίας αξίζει να επισκεφτεί κανείς το ναό του Αγίου Σπυρίδωνα (μητρόπολη), την Παναγιά Ουρανοφόρα και την εκκλησία του Σταυρού.