- Διαφήμιση -

Άλλος ένας τριήμερος εορτασμός στις 8, 9, και 10 του Σεπτέμβρη, στην Κόρινθο, αφιερωμένος στις αλύτρωτες πατρίδες, μας ταξίδεψε στην απέναντι πλευρά του Αιγαίου, εκεί όπου έχει ρίζες η καρδιά μας. Λέγεται ότι “Παράδοση είναι ο δρόμος, τον οποίο ο άνθρωπος ανοίγει κάθε φορά για να βρει τον εαυτό του”. Πράγματι ο λαός μας, σε περιόδους που είχε χαθεί ακόμα και η ελληνική γλώσσα, μπόρεσε, ανατρέχοντας στην παράδοση, να βρει το δρόμο του, να διατηρήσει τις ρίζες και την ταυτότητά του. Η συμβολή των κιβωτών διάσωσης -των διαφόρων Συλλόγων-, στη διατήρηση της παράδοσης είναι καθοριστική. Ελπιδοφόρο, λοιπόν, το γεγονός ότι ξεφυτρώνουν όλο και περισσότεροι, προκειμένου να διασώσουν τα ήθη και τα έθιμα κάθε γωνιάς της πατρίδας μας.

Στην πόλη μας καθοριστική είναι η συμβολή της Μικρασιατικής Στέγης Κορίνθου, στη διάσωση των παραδόσεων των αλύτρωτων πατρίδων μας της Μικράς Ασίας. Η πρόεδρος κ. Βασιλική Ευστρατιάδου, από τα ιδρυτικά μέλη, αλλά και όλα τα υπόλοιπα μέλη του Συμβουλίου, προσφέρουν ανεκτίμητο έργο. Με τις άοκνες προσπάθειές τους, σε όλες τις επετείους που αφορούν τη Μικρασία, καταφέρνουν να μικραίνουν πολύ τη γερή κλωστή που μας ενώνει με τα ιερά αυτά χώματα.

-Ανακαλύψτε το νέο e-shop του Βιβλιοπωλείου ΚΟΥΚΙΔΑ-

Ο φετινός εορτασμός, με συμμετοχή όχι μόνον Μικρασιατών, υπήρξε, για άλλη μια φορά, αφορμή να σεργιανίσουμε στις πατρίδες αυτές, στην Ανατολική Θράκη και την Πόλη, την Ιωνία, τον Πόντο και την Καππαδοκία. Ήταν, επίσης, αφορμή να θυμηθούμε τη μουσική και τους χορούς τους, αλλά ήταν και μια ευκαιρία να θυμηθούμε τις ευθύνες Τούρκων, Γερμανών και Συμμάχων για την πρώτη αυτού του μεγέθους Γενοκτονία του 20ου αιώνα, καθώς και τα ασυγχώρητα λάθη της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της Ελλάδας, που οδήγησαν στην Καταστροφή.
Το θεατρικό δρώμενο της δεύτερης ημέρας των εκδηλώσεων, με θέμα τη ζωή του Βενιζέλου, φώτισε εύστοχα μια πτυχή της ιστορίας, που αφορά τον μεγάλο Έλληνα πολιτικό, την προσφορά του, αλλά και τα λάθη που διέπραξε. Όσο για τις υπόλοιπες δυο βραδιές, υπήρξαν μαγικές, με τις μελωδίες γνωστών συγκροτημάτων να μας ταξιδεύουν. Την πρώτη βραδιά οι “Έμμελον” μαζί με την χορωδία της Στέγης εντυπωσίασαν. Την τελευταία βραδιά, το τόσο ιδιαίτερο γυναικείο συγκρότημα “Σμύρνα” μαζί με τα χορευτικά, έκλεισαν τις τριήμερες εκδηλώσεις. Οι όμορφες φορεσιές και η ποικιλία των χορών πρόσφεραν ένα εξαιρετικό θέαμα.

Για όσους από εμάς έχουμε παρακολουθήσει τη διαδρομή της Μικρασιατικής Στέγης Κορίνθου, από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα, είναι αναπόφευκτη η βαθειά συγκίνηση για τα όσα έχει καταφέρει. Εκτός από τη διοργάνωση των άψογων εκδηλώσεών της, δημιουργήματά της είναι η χορωδία της, τα χορευτικά της τμήματα -ενηλίκων, εφήβων και παιδιών- και το τμήμα ραπτικής και κεντητικής. Έργο των τελευταίων είναι οι θαυμάσιες στολές που χρησιμοποιούν τα χορευτικά. Επίσης από τις αξιόλογες δραστηριότητές της είναι η συμμετοχή της στην παρουσίαση βιβλίων με θέματα σχετικά με τις πατρίδες αυτές. Το κάθε βιβλίο προσθέτει ένα ακόμα λιθαράκι, γράφει μια ακόμα αράδα στην σελίδα αυτή της ιστορίας.

Ευχαριστούμε όλα τα μέλη του Δ.Σ. της Μικρασιατικής Στέγης, γιατί με τη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλουν, τον προσωπικό χρόνο που διαθέτουν και με πολύ περιορισμένα οικονομικά μέσα, καταφέρνουν να προσφέρουν τόσο ουσιαστικό έργο. Ευχόμαστε να είναι υγιείς και να μπορέσουν να συνεχίσουν το ανεκτίμητο έργο τους, που οφείλουμε να στηρίζουμε με κάθε μας δύναμη. Ας συμβάλλουμε λοιπόν όλοι, κυρίως οι διάφοροι φορείς, προς το αυτονόητο, την άμεση εξασφάλιση, επιτέλους ενός μουσειακού χώρου, προκειμένου να εκτεθούν εκεί αντικείμενα που μέσα τους ζουν οι ψυχές των ανθρώπων που έμειναν πίσω στις Αλύτρωτες Πατρίδες, αλλά κι αυτών που τους άγγιξε η μυρωδιά του θανάτου και σώθηκαν από τύχη.

 

ΣΟΦΙΑ ΣΩΦΡΟΝΙΑΔΟΥ