- Διαφήμιση -

Την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2017, στα πλαίσια των δράσεων για τον Εορτασμό των ΕυρωπαΪκών  ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς, που συνδιοργάνωσαν το Μουσείο Περιβάλλοντος  Στυμφαλίας του Πολιτιστικού Ιδρύματος Πειραιώς (ΠΙΟΠ), η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κορινθίας και το Ιστορικό-Λαογραφικό Μουσείο Κορίνθου (Ι.Λ.Μ.Κ.), με γενικό τίτλο: “Πόλ(ε)ις” και θέμα: “Η διαχρονία του στολισμού ως αντανάκλαση εξέλιξης πόλεων στην Κορινθία”, πραγματοποιήθηκε γνωριμία με την Αρχαία Στύμφαλο και ακολούθησαν ομιλίες, σχετικές με το θέμα του Εορτασμού, στο Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας.
  Η γνωριμία με την Αρχαία Στύμφαλο πραγματοποιήθηκε με την ξενάγηση στην Ακρόπολη της Αρχαίας Στυμφάλου από τον αρχαιολόγοκ.Βασίλη Παπαθανασίου.   Στον χώρο του Μουσείου πραγματοποιήθηκε ομιλία της κ.Γιώτας ΚασίμηΑναπληρώτριας ΠροΪσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κορινθίας και της κ.Ιουλίας Τζώνου – HerbstΥποδιευθύντριας ανασκαφών Κορίνθου της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών, με θέμα: “Στύμφαλος – Κόρινθος. Μεταλλοτεχνία και ιερές χρήσεις κοσμημάτων”.
  Οι συμμετέχοντες στη δράση, σεβόμενοι τις μικρές ανθισμένες ομορφιές, περπάτησαν ως την Ακρόπολη της Αρχαίας Στυμφάλου, όπου ο αρχαιολόγος κ.Βασίλης Παπαθανασίου παρουσίασε την Στυμφαλία – πόλη της Αρχαίας Αρκαδίας που σήμερα ανήκει διοικητικά στο νομό Κορινθίας και είναι γνωστή σε όλους από τον άθλο του Ηρακλή – από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα, έκανε αναφορά στο  ιπποδάμειο πολεοδομικό σύστημα, βάσει του οποίου χτίστηκε η πόλη, έδωσε πληροφορίες για τον αρχαιοελληνικό ναό που βρίσκεται στη νότια πλευρά της Ακρόπολης, αναφέρθηκε στα ευρήματα που μαρτυρούν την αντίσταση των Στυμφάλιων στους Ρωμαίους αλλά και στο μέγεθος και την σημασία του Αδριάνειου Υδραγωγείου και αφού έδωσε πληροφορίες για ό,τι άλλο έχει έρθει στο φως, μέσω των ανασκαφών, απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με την θέση, την σημασία και την  ανάπτυξη της περιοχής, η οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το φυσικό περιβάλλον, που δημιουργεί  η λίμνη και η διαμόρφωση αυτής στο πέρασμα των χρόνων.
  Μετά την ολοκλήρωση της ξενάγησης, οι συμμετέχοντες επέστρεψαν στο χώρο του Μουσείου, όπου τους υποδέχτηκε η κ.Λάια ΚιουρκτσόγλουΤοπική Διαχειρίστρια του Μουσείου Περιβάλλοντος Στυμφαλίας. Η κ.Λάια Κιουρκτσόγλου, καλωσόρισε τους συμμετέχοντες, εξέφρασε την ικανοποίησή της για την συνδιοργάνωση των εκδηλώσεων, ενημέρωσε για την δυνατότητα που θα είχαν οι συμμετέχοντες στη δράση να δουν εκθέματα από τον χώρο των ανασκαφών, μετά την ολοκλήρωση των ομιλιών και έδωσε τον λόγο στις ομιλήτριες.
  Η κ.Γιώτα Κασίμη αναφέρθηκε στην μεταλλοτεχνία, που ήταν αναπτυγμένη σε ολόκληρη την Πελοπόννησο και στον εντυπωσιακό – σε σχέση με το μικρό μέγεθος του ιερού – αριθμό κοσμημάτων που βρέθηκαν στο ιερό της Ακρόπολης της Αρχαίας Στυμφάλου, αναλύοντας τις ιερές χρήσεις τους. Την ταυτότητα αυτού του ιερού διεκδικούν η Αθηνά, η Άρτεμις, η Αφροδίτη και η Ειλειθυία.
  Στην συνέχεια, η κ.Ιουλία Τζώνου – Herbst  παρουσίασε την πορεία αστικοποίησης της Κορίνθου, παρουσιάζοντας την ύπαρξη βιοτεχνικών και προβιοτεχνικών δραστηριοτήτων, βάσει των ευρημάτων των ανασκαφών της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών.
  Τέλος, οι συμμετέχοντες είδαν και θαύμασαν από κοντά ευρήματα των ανασκαφών από το ιερό της Στυμφάλου, όπου απεικονίζεται η θεά Ειλειθυία – θεά της γέννησης και της ανατροφής των παιδιών – και αναθήματα γυναικών με άλλες απεικονίσεις.

 

 

-Ανακαλύψτε το νέο e-shop του Βιβλιοπωλείου ΚΟΥΚΙΔΑ-

 

 

 

 

 

 

Τσέτσι Τσάνκοβ
Φωτογράφος
Ανεξάρτητος Δημοσιογράφος-Φωτορεπόρτερ
Μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Ανταποκριτών Ελληνικού Τύπου Εξωτερικού