- Διαφήμιση -

Ο Σιδηροδρομικός Σταθμός Κορίνθου και οι τοιχογραφικές συνθέσεις που πραγματοποίησε για το Σ.Σταθμό το 1955, η Ελένη Πασχαλίδου (Κωνσταντινούπολη 1909 – Αθήνα 1991) σύζυγος του γλύπτη Γιώργου Ζογγολοπούλου (http://www.zongolopoulos.gr/)

Φωτογραφίες: Μιχάλης Γ. Ανδριανός
Επιμέλεια : ΚΕΠΑΠ Δήμου Κορινθίων

-Ανακαλύψτε το νέο e-shop του Βιβλιοπωλείου ΚΟΥΚΙΔΑ-

Το κτήριο του σταθμού με τη σημερινή του μορφή κατασκευάστηκε το 1955. Ο αρχιτέκτονας που σχεδίασε το κτήριο ήταν ο Αντώνης Δραγούμης. Ο σταθμός κατασκευάστηκε σύμφωνα με τη γενική εικόνα της Κορίνθου την εποχή εκείνη. Έχει γίνει μέριμνα για την αντισεισμική λειτουργία του κτηρίου, ενώ υπάρχουν ζωγραφισμένα θέματα της μυθολογίας της περιοχής στις αίθουσες και το προστύλιο του σταθμού.

 

Το συγκεκριμένο κτήριο είναι το μοναδικό της πόλης στο οποίο υπάρχουν εκτενείς αναφορές στην ιστορία της πόλης. Στο χώρο υπάρχουν επίσης αντλιοστάσια, μηχανοστάσιο και βοηθητικά κτήρια για τη λειτουργία του σταθμού. Κάποια από αυτά χρονολογούνται από το 1929 και άλλα από το 1916. Το κτήριο στη πρώτη του μορφή κατασκευάστηκε από την εταιρεία Σιδηροδρόμων Πειραιώς Αθηνών Πελοποννήσου.

 

Η ασπρόμαυρη φωτογραφία από το βιβλίο:  ” οι Σιδηρόδρομοι της Πελοποννήσου ”
εκδόσεις: Μουσείο φωτογραφίας ” Χρήστος Κελεμκερής” / Δήμος Καλαμαριάς.