- Διαφήμιση -

ARISTOIL: “Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του κλάδου του ελαιολάδου μέσω της ανάπτυξης και εφαρμογής καινοτόμων μεθόδων παραγωγής και  ελέγχου ποιότητας σχετικά με τις ευεργετικές για την υγεία ιδιότητες του”

 

-Ανακαλύψτε το νέο e-shop του Βιβλιοπωλείου ΚΟΥΚΙΔΑ-

Το Aristoil είναι ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα (διάρκειας τριών ετών), στο οποίο συμμετέχουν 5 χώρες. Στήθηκε και οργανώθηκε για να στηρίξει όλους αυτούς τους ελαιοπαραγωγούς που παράγουν ελαιόλαδο με υψηλές φαινόλες και έχουν πιστοποιηθεί με ισχυρισμό υγείας.

Στο πλαίσιο τουπρόγραμματος , πριν λίγους μήνες αναλύθηκαν στο εργαστήριο περισσότερα από 800 δείγματα από 7 χώρες, από τα οποία βραβεύτηκαν περί τα 200 δείγματα με τη χρυσή, αργυρή και χάλκινη διάκριση. Ο Σωτήρης Λημνιώτης, ελαιοπαραγωγός από τους Αγ. Θεοδώρους Κορινθίας, ήταν ένας απ’ αυτούς που διακρίθηκαν με το χρυσό βραβείο. Μιλώντας στην «ΥΧ» είπε ότι το δικό του ελαιόλαδο ήταν ένα από τα υψηλότερα πολυφαινολικά στην Ελλάδα, με τις αναλύσεις να καταγράφουν 2.700 φαινόλες.

 

Περικλής Μαντάς : «Η ανταγωνιστικότητα του ελαιολάδου στο επίκεντρο του προγράμματος Aristoil»

Πριν λίγε μέρες στη Ραγκούσα της Σικελίας πραγματοποιήθηκε , η δεύτερη διακρατική συνάντηση των εταίρων του προγράμματος Aristoil. Κάθε εταίρος ανέλυσε τα πεπραγμένα των δυο πρώτων εξαμήνων του προγράμματος και συζητήθηκε διεξοδικά η πορεία και η προετοιμασία των πακέτων εργασίας που πρέπει να τρέξουν την αμέσως επόμενη περίοδο.

Την Περιφέρεια Πελοποννήσου εκπροσώπησε ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης κ. Περικλής Μαντάς ο οποίος μεταξύ άλλων σημείωσε:

 

“Έρχομαι από την Κολωνία και τη διεθνή έκθεση τροφίμων Anuga, που διοργανώνεται αυτές τις μέρες. Στο περιθώριο της έκθεσης μου δόθηκε η δυνατότητα να παρουσιάσω σε ειδική εκδήλωση το Aristoil.

Το ακροατήριο απαρτιζόταν από στελέχη αλυσίδων super market και αγοραστών προϊόντων από ολόκληρο τον κόσμο καθώς και από δημοσιογράφους – διαμορφωτές της κοινής γνώμης των μεγαλύτερων έντυπων και ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης.

Υπήρξε ένας ενθουσιασμός από όλους και ανανεώσαμε την συνάντηση μας με περισσότερα στοιχεία και αποτελέσματα του προγράμματός μας, για τον επόμενο χρόνο κατά τη διάρκεια της έκθεσης SIAL Paris.

Από τον προηγούμενο Δεκέμβριο που πραγματοποιήθηκε η έναρξη του Aristoil στην Πελοπόννησο, έχουμε επιδοθεί σε έναν αγώνα προκειμένου να ενημερώσουμε τους ελαιοπαραγωγούς σε ολόκληρη την περιοχή ακτίνας του προγράμματος.

Η αντιμετώπιση από τον κόσμο είναι παραπάνω από ικανοποιητική. Ήδη εντάσσονται στο πρόγραμμα παραγωγοί από όλες τις περιοχές εφαρμογής και η αξία του aristoil διαδίδεται όλο και περισσότερο.

Βρισκόμαστε λίγο πριν την έναρξη της ελαιοκομικής περιόδου. Αν και κάποιες περιοχές στην Πελοπόννησο έχουν ήδη ξεκινήσει την συγκομιδή. Πρέπει να δράσουμε γρήγορα έτσι ώστε τα πρώτα δείγματα να ελεγχθούν από τη φετινή χρονιά”.

 

Το πρόγραμμα Aristoil

Η παραγωγή ελαιολάδου με υγειοπροστατευτικές ιδιότητες είναι αντικείμενο μελέτης του Aristoil, το οποίο παρακολουθεί συνολικά 3.200 παραγωγούς, εκ των οποίων οι 1.000 είναι από 28 ελληνικούς δήμους, 1.000 από την Ισπανία, 1.000 από την Ιταλία και οι υπόλοιποι από την Κροατία και την Κύπρο. Το πρόγραμμα ξεκίνησε τον Δεκέμβρη του 2016 και ολοκληρώνεται τον Δεκέμβρη του 2019. Είναι χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ και υλοποιείται στην χώρα μας από τρεις εταίρους, το Πανεπιστήμιο Αθηνών, την Περιφέρεια Πελοποννήσου και το Δίκτυο Δήμων «Εύξεινη πόλη».

«Το πρόγραμμα στήθηκε για να στηρίξει όλους αυτούς τους παραγωγούς, που συνεχώς επεκτείνονται σε όλη την Ελλάδα και γενικότερα τη Μεσόγειο. Η ανάλυση ελαιολάδου για υγειοπροστατευτικά στοιχεία έχει κόστος. Εδώ, η συγκεκριμένη υπηρεσία παρέχεται δωρεάν», λέει στην «ΥΧ» ο Προκόπης Μαγιάτης.

Που οφείλονται οι υψηλές φαινόλες

Η ποικιλία, η εποχή συγκομιδής, οι εδαφοκλιματολογικές συνθήκες, καθώς και οι άψογες συνθήκες στο ελαιοτριβείο είναι οι παράγοντες που επηρεάζουν τις υψηλές φαινόλες. Από τα πιο σημαντικά, όμως, είναι, όπως μας ενημερώνει ο κ. Μαγιάτης, «η εποχή συγκομιδής. Το έχουμε διαπιστώσει αυτό επανειλημμένως εδώ και πολλά χρόνια που κάνουμε μετρήσεις. Όσο πιο άγουρος είναι ο καρπός ελιάς τόσο υψηλότερες ποσότητες σε φαινόλες δίνει στο λάδι».

Παράλληλα, στο πλαίσιο του προγράμματος, θα χαρτογραφηθούν πλήρως όλα τα κτήματα που θα συμμετάσχουν στη μελέτη, έτσι ώστε να καταλήξουν σε συγκεκριμένα συμπεράσματα για το ποιοι είναι οι παράγοντες εκείνοι που επηρεάζουν τελικά περισσότερο την ποιότητα του ελαιολάδου: «Απαραίτητη είναι και η πλήρης χαρτογράφηση των κτημάτων. Για παράδειγμα, έχουμε την ίδια ποικιλία, η οποία συλλέγεται την ίδια εποχή, πηγαίνει στο ίδιο ελαιοτριβείο, αλλά επειδή προέρχεται από διαφορετική τοποθεσία, βγάζει διαφορετικά αποτελέσματα. Παράλληλα, έχουμε ελιές μη αρδευόμενες, που είναι κοντά σε παραθαλάσσια μέρη και είναι συνεχώς εκτεθειμένες στον ήλιο. Και σε αυτή την περίπτωση έχουμε καλύτερα αποτελέσματα», σημειώνει ο Πρ. Μαγιάτης.

Τελικά είναι φαρμακευτικό;

«Από το 2012 υπάρχει επίσημος ευρωπαϊκός κανονισμός, ο οποίος αναφέρει ότι ένα ελαιόλαδο, εφόσον έχει ορισμένα συστατικά σε συγκεκριμένη περιεκτικότητα, μπορεί να επικαλεστεί στην ετικέτα του ότι προστατεύει την υγεία. Είναι αυτό που στην πραγματικότητα ονομάζουμε υγειοπροστατευτικό, δηλαδή δεν θεραπεύει αλλά προστατεύει να μην αρρωστήσουμε. Υπάρχει μια λεπτή διάκριση, αλλά με τη λαϊκή έννοια μπορεί να το ονομάσουμε φαρμακευτικό ελαιόλαδο, σε εισαγωγικά», τονίζει ο Πρ. Μαγιάτης, απαντώντας στο αν το ελαιόλαδο με τις υψηλές φαινόλες είναι… φάρμακο.

Όσοι παραγωγοί έχουν μπει στη διαδικασία και παράγουν πιστοποιημένο ελαιόλαδο με ισχυρισμό υγείας, έχουν μεγάλη ζήτηση σε αγορές του εξωτερικού, απολαμβάνοντας και υψηλές τιμές. «Αυτήν τη στιγμή έχουμε δει ένα μισόλιτρο μπουκάλι να πωλείται 50, 60, 70 ευρώ, επειδή έχει πιστοποιημένη δράση στην υγεία. Στην περίπτωση μάλιστα που ένα τέτοιο ελαιόλαδο διακριθεί στην χρυσή κατηγορία, τότε σημαίνει ότι έχει μεγάλη αντοχή στον χρόνο και ότι από πολύ μικρή ποσότητα μπορεί κάποιος να πάρει όλες τις ευεργετικές ουσίες. Αυτό είναι ένα τελείως καινούργιο πεδίο στην αγορά, το οποίο έχει ανοίξει τα τελευταία 2-3 χρόνια και έχει τεράστια απήχηση», σημειώνει ο αναπληρωτής καθηγητής.