Τα κρέατα γέμισαν τις σχάρες , τα κρασοπότηρα  τσούγκρισαν και ο αέρας γέμισε με την μυρωδιά της τσίκνας !

Οι Κορίνθιοι εκμεταλλεύτηκαν την ανοιξιάτικη μέρα και έβαλαν φωτιές για να ψήσουν κρέας και να τσικνίσουν , όπως απαιτεί το έθιμο της σημερινής ημέρας. Ακόμα βέβαια το παιχνίδι παίζεται … μέχρι το βράδυ θα αναστενάξουν τα πιρούνια ή τα καλαμάκια !

Η Τσικνοπέμπτη είναι η πιο ξεχωριστή ημέρα της δεύτερης εβδομάδας του Τριωδίου που είναι γνωστή και ως «Κρεατινή» . Η προέλευση αυτού του παράξενου εθίμου χάνεται στα βάθη του χρόνου, ωστόσο φαίνεται να συνδέεται με τις βακχικές γιορτές των αρχαίων Ελλήνων και Ρωμαίων, που θεωρούσαν το φαγοπότι και το γλέντι ιεροτελεστία για την καλή ευφορία της γης την άνοιξη.

Επίσης η Τσικνοπέμπτη αποτελεί, ουσιαστικά, την απαρχή των εκδηλώσεων για την Αποκριά, αφού την επόμενη εβδομάδα ακολουθούν το Καρναβάλι και η Καθαρά Δευτέρα.

Η ημέρα της Πέμπτης επιλέχθηκε, σύμφωνα με την ορθόδοξη παράδοση, διότι η Τετάρτη και η Παρασκευή είναι σημαντικές ημέρες νηστείας.