- Διαφήμιση -

Άγρια ομορφιά στον επίγειο παράδεισο της Ηπείρου.

Για τους λάτρεις της Ηπείρου και της φύσης, ένα από τα πιο χαρακτηριστικά σημεία των Ιωαννίνων αδιαμφισβήτητα είναι οι περίφημες Κολυμπήθρες και το υπέροχο φυσικό τοπίο ολόγυρά τους.

-Ανακαλύψτε το νέο e-shop του Βιβλιοπωλείου ΚΟΥΚΙΔΑ-

Οι φυσικές πισίνες -οι ντόπιοι τις αποκαλούν οβίρες- στα κοιλώματα των ασβεστολιθικών πετρωμάτων, έχουν δημιουργηθεί από τα νερά του ρέματος Ρογκοβού και αποτελούν ένα από τα πιο εντυπωσιακά σημεία στο Πάπιγκο, στο δημοφιλές και αγαπημένο χωριό του νομού Ιωαννίνων. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο δημιούργημα της φύσης που σχηματίστηκε πολλά χρόνια πριν.

Οι συγκεκριμένες κοιλότητες συναντώνται σε ένα μήκος περίπου 200 μέτρων με την πρώτη που συναντάται να προσφέρεται και για βουτιές, τουλάχιστον για τους πιο τολμηρούς καθώς τα νερά είναι πολύ κρύα. Όσο ανηφορίζει κανείς προς τα πάνω προσεγγίζει όλο και πιο δυσπρόσιτες Κολυμπήθρες, οι οποίες περιβάλλονται από ένα άγριο και επιβλητικό φυσικό τοπίο.

Ο εντυπωσιακός αυτός πέτρινος γεωλογικός σχηματισμός, κατά την διάρκεια του καλοκαιριού προσφέρεται ακόμη και για βουτιές, τουλάχιστον για τους πιο τολμηρούς.

Παρόλα αυτά, όλες τις εποχές του χρόνου οι περίφημες Κολυμπήθρες και το φυσικό τοπίο ολόγυρά τους μαγεύουν τον επισκέπτη, με την πυκνή βλάστηση, τους καταρράκτες, τους βράχους και τις αλλεπάλληλες «πισίνες» να δημιουργούν ένα μοναδικής ομορφιάς σκηνικό, βγαλμένο από παραμύθια.

Με την διαδρομή -συναντώνται μεταξύ των χωριών Πάπιγκο και Μικρό Πάπιγκο- για να τις προσεγγίσει κανείς να μην είναι ιδιαιτέρως μεγάλη, πρόκειται για ένα από τα φυσικά σημεία αναφοράς στην ευρύτερη περιοχή.

Το ρέμα του Ρογκοβού ξεκινάει από τον Λάπατο, την δυτική κορυφή της Τύμφης, και περνάει μέσα από τους παραδοσιακούς οικισμούς Μικρό και Μεγάλο Πάπιγκο. Σύμφωνα με την ιστορία, μάλιστα, σε αυτές ακόμη και ο Αλή Πασάς των Ιωαννίνων απολάμβανε το μπάνιο του κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.