- Διαφήμιση -

Η Τομεακή Επιτροπή Κορινθίας του ΚΚΕ εξέδωσε ανακοίνωση, με αφορμή τα σοβαρά προβλήματα στην υδροδότηση του νομού. Όπως επισημαίνει:

«Το νερό νεράκι λένε οι κάτοικοι σε πολλές περιοχές, σχεδόν σε όλους τους Δήμους της Κορινθίας το τελευταίο διάστημα, με τις πολύωρες διακοπές που σημειώνονται όπως στον Δ. Κορινθίων (Εξαμίλια, Ξυλοκέριζα και Αθίκια), τη χαμηλή πίεση, αλλά και την κακή σε πολλές περιπτώσεις ποιότητα όπως στον Δ. Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγ. Θεοδώρων (Σχίνος) και Σικυωνίων (Κιάτο). Είναι χαρακτηριστική η δυσοσμία που πολλές φορές αναδύεται από τις βρύσες των σπιτιών, ενώ πρέπει να ελεγχθούν και περιπτώσεις που το νερό μπορεί να είναι και άμεσα επικίνδυνο για τη Δημόσια Υγεία, εξαιτίας διαφόρων επιβαρυντικών παραγόντων.

-Ανακαλύψτε το νέο e-shop του Βιβλιοπωλείου ΚΟΥΚΙΔΑ-

Οι κάτοικοι πληρώνουν ακριβά το στοιχείο της φύσης που είναι απαραίτητο για τη ζωή, ενώ ταυτόχρονα το στερούνται όχι μόνο ως προς την ποσότητα αλλά και για την ποιότητά του. Σε μια περιοχή που υπάρχουν όλες οι δυνατότητες να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της επάρκειας για καθαρό, πόσιμο και υγιεινό νερό αλλά και να ικανοποιηθούν οι ανάγκες για άρδευση των καλλιεργειών, σε ένα Νομό με τεράστια αποθέματα σε υδάτινους πόρους, με δύο μεγάλες λίμνες και αρκετά ποτάμια σε όλη την έκτασή του, ο λαός μας ζει την τραγική αντίφαση από τη μία να υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις για πόσιμο, ποιοτικό και σε επάρκεια νερό, φθάνοντας και στο σημείο να στερεύει η βρύση του και από την άλλη να γίνονται τεράστιες επενδύσεις με διάφορες μεγάλες εταιρείες να δραστηριοποιούνται στον τομέα της εμφιάλωσης και εμπορίας του νερού στην ορεινή Κορινθία.

Είναι μεγάλες και διαχρονικές οι ευθύνες όλων των Δημοτικών αρχών αλλά και των πολιτικών δυνάμεων που ‘’πίνουν νερό’’ στο όνομα της ΕΕ και την πολιτική της και στο θέμα της διαχείρισης του νερού. Συμφωνούν επί της ουσίας με ένα πλαίσιο διαχείρισης, στη λογική της εμπορευματοποίησης, της επιχειρηματικής δράσης και του κέρδους, υλοποιώντας κατά γράμμα σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο, το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο που ενσωματώνει τις αντιδραστικές οδηγίες της ΕΕ που έχουν μετατρέψει το νερό από κοινωνικό αγαθό σε εμπόρευμα.

Η κατάσταση με την τραγική έλλειψη νερού και την κακή ποιότητα, δεν είναι φυσικό αποτέλεσμα της λειψυδρίας όπως προσπαθούν να μας πείσουν οι Δημοτικές αρχές με διάφορες ανακοινώσεις, ‘’εφευρίσκοντας’’ τα αίτια στις καιρικές συνθήκες και την παρατεταμένη ανομβρία! Αντί να απολογηθούν για την ανεπαρκή και καθυστερημένη ενημέρωση των καταναλωτών για το νερό που φθάνει ή δεν φθάνει στις βρύσες, εφαρμόζουν στο έπακρον την αντιδραστική αρχή της ΕΕ ο ‘’ρυπαίνων’’ και ο “καταναλών πληρώνει”, μεταβιβάζουν τις ευθύνες στους ίδιους τους καταναλωτές και τα λαϊκά στρώματα, κοστολογώντας και τιμολογώντας το νερό ως ‘’είδος πολυτελείας’’, φορτώνοντας ένα σωρό φόρους και χαράτσια, ενώ τολμούν να απειλούν ταυτόχρονα με απύθμενο θράσος για επιβολή προστίμων σε όποιους δεν συνετίζονται με τις συστάσεις τους για οικονομία νερού!

Αποκρύπτουν συστηματικά και συνειδητά ότι τα προβλήματα με την επάρκεια και την ποιότητα του νερού έχουν σχέση με το ότι δεν υλοποιούνται τα απαραίτητα έργα υποδομής, ότι ”στοίχειωσε σαν το γεφύρι της Άρτας” το φράγμα Ασωπού, δεν αξιοποιείται η λίμνη Δόξα, επίσης υπάρχει έλλειψη απαραίτητων αποταμιευτήρων (στέρνες, δεξαμενές), υποδομές όπως για παράδειγμα η γεώτρηση της ΔΕΥΑ Σικυωνίων στο Κεφαλάρι παραμένουν ανεκμετάλλευτες για δεκαετίες, συνολικά υπάρχει έλλειψη κεντρικού σχεδιασμού, μελετών και ταυτόχρονα απαξιώνονται οι υπηρεσίες Ύδρευσης – Αποχέτευσης, με τελικό σκοπό την ιδιωτικοποίησή τους.

Η ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών μπαίνει σε δεύτερη μοίρα, τα απαραίτητα έργα υποδομής δεν είναι στα πλάνα τους, έχουν άλλες προτεραιότητες!

Δεν λένε κουβέντα για το γεγονός ότι τις πηγές και το φυσικό πλούτο τους λυμαίνονται γνωστά επιχειρηματικά συμφέροντα, με τη σύμφωνη γνώμη και απόφαση των ίδιων των Δημοτικών αρχών και παρατάξεων που έχουν συμβιβαστεί με αυτή την πολιτική και τους έχουν αδειοδοτήσει να πουλούν ‘’άφθονο’’ και ‘’άριστης ποιότητας’’ νερό του τόπου μας, ενώ ταυτόχρονα οι δημότες τους το στερούνται! Η εταιρεία ‘’Βίκος’’ είναι έτοιμη για την επόμενη επένδυσή της με το νερό της Στυμφαλίας, που κατ’ τα άλλα όπως μας λένε σε σχετική ανακοίνωση της ΔΕΥΑΣ, είναι ‘’φυσικό αγαθό που ανήκει εξίσου σε όλους τους σημερινούς και τους μελλοντικούς κατοίκους αυτού του τόπου’’ και δεν είναι ιδιοκτησία κανενός!!

Ο λαός της Κορινθίας δεν πρέπει να συμβιβαστεί με αυτή την άθλια κατάσταση και την κοροϊδία. Να μην αποδεχτεί ως δεδομένο το να πουλιέται το νερό σαν πανάκριβο εμπόρευμα είτε από επιχειρηματίες, είτε από οποιαδήποτε Δημόσια ή Δημοτική Υπηρεσία και αυτός να διψάει! Να μην δεχτεί να συμπιέζεται η ανάγκη για νερό με επάρκεια και καλής ποιότητας, ανάμεσα στους ανταγωνισμούς των μεγαλοεπιχειρηματιών.

Οι μαζικοί φορείς, τα εργατικά Σωματεία πρέπει να αντιδράσουν, να απαιτήσουν λύση εδώ και τώρα αλλά και έκτακτα μέτρα για να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση.

Είναι κρίσιμο να κατανοηθεί ότι η λαϊκή ανάγκη για πρόσβαση στο νερό θα έρχεται πάντα σε αντίθεση με την πολιτική που υπηρετεί επιχειρηματικά συμφέροντα. Ότι εκεί πρέπει να στοχεύουν οι λαϊκοί – εργατικοί αγώνες.

Η Τομεακή Επιτροπή Κορινθίας του ΚΚΕ απαιτεί:

  • Άμεση παρέμβαση σε όλους τους Δήμους της Κορινθίας για το πρόβλημα έλλειψης νερού με την πραγματοποίηση απαραίτητων έργων υποδομής, αποταμίευσης και μεταφοράς του νερού, αποκατάσταση των διαρροών στα δίκτυα, αντικατάσταση φθαρμένων και ακατάλληλων δικτύων, με χρηματοδότηση από τον Κρατικό προϋπολογισμό, χωρίς καμία λαϊκή επιβάρυνση.
  • Στελέχωση των Δημοτικών Υπηρεσιών Ύδρευσης – Αποχέτευσης και ΔΕΥΑ, με απαραίτητο μόνιμο ειδικευμένο προσωπικό ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες.
  • Επαρκείς και συστηματικοί έλεγχοι για την ποιότητα του νερού που φθάνει στις βρύσες των σπιτιών και των σχολείων.
  • Καμιά διακοπή νερού σε λαϊκή οικογένεια, σε κανένα άνεργο, χαμηλόμισθο και χαμηλοσυνταξιούχο που δεν μπορούν να πληρώσουν το λογαριασμό.
  • Να δοθεί προτεραιότητα, ως προς τις διαθέσιμες ποσότητες, στη λαϊκή κατανάλωση και όχι στις μεγάλες επιχειρήσεις.

Καλούμε το λαό της περιοχής μας να βγάλει πολιτικά συμπεράσματα από αυτή την άθλια κατάσταση. Να στρατευτεί μαζί με το ΚΚΕ, να οργανώσει τον αγώνα του, να παλέψει για την ικανοποίηση των σύγχρονων και διευρυμένων αναγκών του.

Η αξιοποίηση του νερού προς όφελος του λαού προϋποθέτει ένα διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης, με κοινωνικοποιημένα τα μέσα παραγωγής, επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας και εργατικό έλεγχο, πέρα από κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης. Σ’ αυτό το πλαίσιο ο αγώνας με κατεύθυνση τον ενιαίο κρατικό φορέα διαχείρισης των υδάτινων πόρων δεν μπορεί να περιμένει».

Είναι ο μόνος δρόμος να διασφαλιστεί το νερό ως δημόσιο αγαθό και όχι ως εμπόρευμα».